Ambasadorul Ion Jinga, întâlnire cu românii din Scoția

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 8 octombrie 2014

Scotia_Ion Jinga

România ar putea deschide încă două consulate onorifice în Marea Britanie, în orașele scoțiene Aberdeen și Glasgow, informează un comunicat al Ambasadei României la Londra, după ce ambasadorul dr. Ion Jinga s-a întâlnit cu ministrul scoțian pentru relații externe și dezvoltare internațională, Humza Yousaf. Întâlnirea a avut loc cu ocazia vizitei de lucru efectuată de ambasadorul României în Regatul Unit în Scoția, în 2 și 3 octombrie.

Ambasadorul a mai avut întrevederi cu primarul oraşului Aberdeen, George Adam, prorectorul Universităţii Edinburgh, profesorul Stephen Hillier, şeful grupului pentru dezvoltare economică din cadrul Camerei de Comerţ Edinburgh, Graham Carnie, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Scoţia.

 

Ministrul scoțian de externe îi laudă pe români

Scotia_Ion Jinga1

„Discuția cu ministrul Humza Yousaf s-a axat pe perspectivele cooperării economice dintre România şi Scoția, proiecte sociale și culturale, situația comunităţii românești, posibilitatea înființării unor consulate onorifice la Aberdeen și Glasgow”, precizează comunicatul Ambasadei.

Demnitarul scoţian a arătat că marea majoritate a străinilor veniţi în Scoţia reprezintă o valoare adăugată pentru cultura şi economia locală şi a apreciat că „românii muncesc din greu, iar integrarea lor în societatea scoţiană trebuie încurajată”. Ministrul Humza Yousaf s-a arătat dornic să participe la manifestări culturale ale comunităţii romaneşti şi a exprimat interes pentru dezvoltarea schimburilor economice dintre România şi Scoţia.

Programul vizitei ambasadorului român a continuat la Aberdeen, unde diplomatul a fost primit de primarul oraşului, Councillor George Adam, care este şi reprezentant al reginei la Aberdeen. Cei doi au abordat situaţia comunităţii româneşti din zonă, promovarea legăturilor economice și comerciale cu România prin implicarea autorităților locale și a Camerei de Comerț Britanico-Române, cooperarea culturală şi redeschiderea Consulatului Onorific al României la Aberdeen. Consulatul Onorific deschis în anul 2008 şi-a încetat activitatea în 2011, odată cu plecarea din localitate a titularului postului.

 

10.000 de români

Ambasadorul Ion Jinga s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Scoţia: Asociaţiile studenţilor români de la Universităţile Edinburgh, Napier şi Glasgow, Societatea medicală română din Scoţia, Asociația RoScotland, parohiile ortodoxe române din Edinburgh şi Glasgow, Grupul de dezvoltare economică România-Scoţia din cadrul Camerei de Comerț Edinburgh, profesori şi cercetători, oameni de afaceri, avocaţi, artişti.

„Deşi relativ recentă, comunitatea românească din Scoţia include un număr important de specialişti, fiind bine integrată în mediile profesionale şi sociale locale, dar şi foarte activă din punct de vedere asociativ”, se arată în comunicatul Ambasadei.

În prezent, există şapte asociaţii, trei grupuri de dialog online, o bibliotecă românească, o şcoală de duminică în limba romană şi o publicaţie online. La Edinburgh, un grup de inițiativă a demarat înfiinţarea unei fundaţii româneşti al cărei scop îl constituie cumpărarea unei biserici pentru cultul ortodox, pe lângă care să funcţioneze şi un centru cultural românesc.

În Scoţia trăiesc aproximativ 10.000 români, dintre care, în jur de 2.000 în Edinburgh şi 5.000 în Glasgow, iar numărul studenţilor români în universităţile scoţiene este de circa 800.

Comunitatea românească din Aberdeen este formată în principal din specialişti în petrol şi gaze, dar şi lucrători în construcţii, agricultură, studenţi. În Aberdeen sunt aproximativ 1.200 români, dintre care circa 250 studenţi.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!