Ambasadorul Jinga, la ceremonia Ordinului Jartierei

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 30 iunie 2013

Ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, a participat, in calitate de invitat, la ceremonia anuala a Ordinului Jartierei, desfasurata la castelul Windsor, in prezenta MS Regina Elisabeta a II-a si a membrilor Familiei Regale britanice.

Prezenta la acest ceremonial este una exclusivista, din cadrul Corpului Diplomatic acreditat la Londra fiind invitati anul acesta, in afara ambasadorului Romaniei, doar alti trei ambasadori reprezentand monarhii ale caror sefi de stat sunt membri ai Ordinului. Evenimentul a avut loc in 17 iunie, iar ambasadorul roman a fost insotit de sotia sa, Daniela Jinga.

Ordinul Jartierei (The Most Noble Order of the Garter) este cel mai vechi ordin cavaleresc, creat de regele Edward al III-lea in 1384, grupand un numar de maxim 24 de cavaleri. Din secolul al XVIII-lea pana in 1946, membrii erau propusi de Guvern. In prezent, numirile, structura si ceremonialul urmeaza modelul initial, noii membri fiind numiti direct de regina, pentru a recompensa activitatea desfasurata in interes national sau in serviciul Majestatii Sale.

Incepand din 1987, femeile se bucura de statut egal cu barbatii in cadrul ordinului. Prima femeie membra a Ordinului Jartierei a fost Lady Mary Soames, fiica cea mica a lui Sir Winston Churchill.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!