Ambasadorul „jurnalist” sau scrisul ca arma in apararea romanilor

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 14 octombrie 2013

Londra_Ion Jinga4

Ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, s-a apucat sa scrie articole in limba engleza pentru a contracara furia jurnaliștilor britanici care publica frecvent informații eronate și tendențioase despre romani, in jurnalele pentru care lucreaza.

Doua texte purtand semnatura diplomatului Ion Jinga au aparut in mai puțin de 10 zile in publicații importante din regat, ca The Telegraph și The Huffington Post UK. Articolele au incercat sa faca fața unui numar mult mai mare de materiale informative preluate in diverse ziare, prin care publicului britanic i se transmite impresia falsa conform careia o intreaga Romanie, locuita exclusiv de infractori, se pregatește sa migreze in masa spre țarile civilizate ale Europei, dupa 1 ianuarie 2014.

 

„Valuri de infractori”

„Știm cu toții ca est-europenii nu se bucura de o imagine pozitiva in mass-media britanica in aceste zile”, scrie ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, inca de la inceputul articolului intitulat „Romania in the UK and the Culture of Blame” (Imaginea Romaniei in Regatul Unit și cultura vinovației). Materialul scris de șeful diplomației romanești din capitala Marii Britanii a aparut in publicația Huffington Post UK din 7 octombrie.

Dificultațile economice, masurile de austeritate impuse de guvernanții de la Londra și intensificarea unei retorici impotriva Uniunii Europene in discursul politic se afla printre factorii care au favorizat dezvoltarea unei „culturi a invinovațirii” in societatea britanica, crede dr. Ion Jinga. El atrage atenția ca romanii și bulgarii au devenit in prezent victimele nevinovate ale acestui concurs de imprejurari. „De la inceputul anului in curs, opinia publica britanica este constant inflamata cu  informații alarmante despre «valurile de imigranți» ori  «valurile de infractori» care vin din estul Europei. In acest context, nu mai este deloc surprinzator faptul ca ostilitatea fața de imigranți se afla in continua creștere”, apreciaza ambasadorul Romaniei la Londra.

 

De parca romanii au inventat furtul și cerșetoria…

O parte a mass-mediei britanice asociaza in mod greșit cerșetoria sau furtul din buzunare cu migrația, deși asemenea infracțiuni au fost comise in marile așezari urbane inca din cele mai vechi timpuri, atrage atenția ambasadorul dr. Ion Jinga in Huffington Post UK. „Aceste fapte infracționale nu au aparut doar in ultimii ani in Europa și nu au absolut nicio legatura cu comunitațile de est-europeni stabilite in statele occidentale ale batranului continent. Ca atare, orice tentativa de a asocia infracționalitatea cu o naționalitate oarecare ori de a prezenta acest fenomen ca o consecința directa a extinderii UE este nedreapta, neconforma cu realitatea și poate genera manifestari cu caracter rasist…”, a punctat diplomatul roman.

El a facut trimitere in același articol la rezultatele unui studiu efectuat recent de Universitatea London School of Economics, care arata ca infracționalitatea a scazut semnificativ in zonele din Marea Britanie care au fost populate de catre imigranți est-europeni.

„(… )Nu exista nicio țara in care fenomenul infracțional sa nu-și faca simțita prezența. Iar in Romania rata criminalitații este una dintre cele mai scazute din Europa, conform datelor publice care pot fi consultate de catre oricine. Trebuie luat in considerare, de asemenea, faptul ca infracțiunile comise de romani in Marea Britanie au un risc scazut, facand parte din categoria așa-numitelor «infracțiuni minore». In același timp, cele mai recente statistici arata ca numarul cetațenilor romani condamnați pe teritoriul Marii Britanii in prima jumatate a acestui an a scazut cu circa 20% comparativ cu aceeași perioada din 2012”, a argumentat dr. Ion Jinga in favoarea romanilor pe care ii reprezinta ca ambasador.

 

Articolele ambasadorului Jinga

Opiniile exprimate de ambasadorul Romaniei la Londra in textul publicat de catre acesta in The Huffington Post UK au fost susținute de catre reprezentanții publicației britanice. Jurnalista Jessica Elgot a scris in aceeași zi un alt articol, intitulat „Viețile romanilor – afectate de informațiile tendențioase din presa britanica, conform ambasadorului Ion Jinga”.

„Reputația și traiul romanilor care muncesc cinstit și conștiincios in Regatul Unit au de suferit de pe urma datelor statistice interpretate tendențios ori  a informațiilor eronate și alarmante promovate de mass-media britanica, dar și de politicienii din Regatul Unit, a acuzat ambasadorul Romaniei la Londra”, se arata in articolul citat. Acesta „subliniaza argumentele in favoarea unei interpretari corecte si nepartinitoare a datelor statistice privind comunitatea romaneasca din UK”, se susține și intr-un comunicat transmis in același context de biroul de presa al Ambasadei Romaniei la Londra.

Articolul „Romania in the UK and the Culture of Blame”, publicat in editia online a ziarului Huffington Post UK din 7 octombrie 2013, a fost scris de ambasadorul dr. Ion Jinga „in contextul multiplicarii articolelor de presa si a declaratiilor xenofobe ale unor politicieni britanici privind valul de romani si valul de criminalitate ce vor invada UK dupa 1 ianuarie 2014”, conform aceluiași comunicat.

„Articolul demonteaza clisee eronate privind comunitatea romaneasca din UK, fiind si o reactie la declaratii recente ale liderului UKIP, Nigel Farage, care incrimineaza cetatenii romani, acuzandu-i de cresterea ratei criminalitatii in UK”, mai precizeaza biroul de presa al Ambasadei Romaniei la Londra.

In 26 septembrie, cotidianul The Telegraph a publicat un alt articol semnat de ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, intitulat „Vina de a fi roman in UK”. In aceeași ediție, a aparut și un alt articol scris de reputatul corespondent politic al ziarului, Christopher Hope, in care se comenteaza textul trimis redacției de diplomatul roman sub forma unei scrisori.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!