Ambasadorul Mihalache se adresează românilor din UK

Articol publicat in sectiunea Consulat, Diaspora pe data 8 iulie 2016

londra-dan-mihalache-ambasador-roman

Noul Ambasador al României în Marea Britanie, Dan Mihalache, şi-a luat postul în primire într-un context cu totul deosebit, când evenimentele din Marea Britanie fac ştiri de primă pagină în întreaga lume. Într-un interviu acordat Agerpress, acesta face apel la calm în sânul comunităţii româneşti din UK, în condiţiile în care statutul nostru nu va suferi modificări o perioadă de timp, vorbeşte de creşterea bruscă a numărului de români din ultimii doi-trei ani şi de presiunile exercitate de ei inclusiv asupra serviciilor Ambasadei României din UK, despre cum s-ar putea îmbunătăţi imaginea românilor din UK şi, totodată, despre deschiderea unui nou consulat în Manchester, care să vină în sprijinul românilor din nordul Angliei.

 

N-ar fi momentul să ne îngrijorăm peste măsură

„Eu cred că îngrijorarea este întemeiată, dar fac un apel la a trata lucrurile cu calm şi cu înţelegerea faptului că acest proces de ieşire şi implicaţiile lui, inclusiv asupra cetăţenilor UE şi a cetăţenilor români, nu se vor derula aceste implicaţii de astăzi pe mâine, aşa că în perioada următoare nu cred că e nevoie să agităm foarte mult această temă. Vom vedea cum se va aşeza, vom vedea care va fi procesul de negociere, pe de-o parte între Marea Britanie şi UE, bilateral între Marea Britanie şi România. Deocamdată, vreau să-i asigur că în perioada următoare nu se va întâmpla absolut nimic, nici cu afacerile lor, nici cu locurile lor de muncă, nici cu libertatea de a circula nestingherit în spaţiul comunitar”, a declarat ambasadorul Dan Mihalache, într-un interviu acordat Agerpres.

Dan Mihalache estimează că abia la toamnă, după ce vor avea loc alegeri în Marea Britanie, s-ar putea şti mai clar care vor fi paşii de urmat după referendumul referitor la Brexit.

El a relatat că Ambasada României de la Londra a primit în ultima săptămână foarte multe telefoane de la românii din Regatul Unit, care au întrebat dacă mai pot circula cu buletinul, dacă au nevoie de paşaport, dacă mai pot lucra sau dacă vor fi nevoiţi să se întoarcă acasă. Dan Mihalache spune că nici un român nu a semnalat faptul că ar fi fost supus vreunei agresiuni de orice fel.

—————————————

„Au fost şi fenomene din acestea, mai degenerative, cum ar fi ameninţări la adresa comunităţilor de străini. Slavă Cerului, noi nu am avut sau cel puţin nu avem ştiinţă la Ambasadă, nu ni s-au semnalat agresiuni la adresa unor cetăţeni români, nici verbale, nici fizice, deci nu am fost neapărat ţintă, dar pe acest climat de incertitudine şi de tensiune post Referendum sigur că lumea e, cetăţenii noştri români care trăiesc şi muncesc aici, sunt pe bună dreptate îngrijoraţi.”

Dan Mihalache, Ambasador al României la Londra

—————————————

 

Cei 400.000 de români din UK au nevoie de o imagine mai bună

Ambasadorul Dan Mihalache a declarat că numărul neoficial de români în Marea Britanie este de aproximativ 400.000.

„Acum noi vorbim la nivel de 170.000 de oameni înregistraţi oficial. Dar sunt evaluări care spun că de fapt e vorba de aproape 400.000. A fost şi o schimbare a fluxurilor de circulaţie a persoanelor, foarte mulţi români datorită crizei economice nu mai găseau de lucru în Spania sau în Italia sau chiar şi în România, s-au reorientat spre Marea Britanie şi pe fondul momentului în care s-a liberalizat circulaţia forţei de muncă şi efectiv numărul a crescut. Ceea ce aduce după sine şi probleme pentru ambasadă. Din păcate, a adus după sine, trebuie să o spunem foarte franc, şi chestiuni care ţin de o creştere a infracţionalităţii concetăţenilor noştri, ceea ce nu e neapărat foarte onorant”.

De asemenea, ambasadorul României la Londra a mai declarat că nu se poate vorbi, în urma referendumului, de un val de plecări al românilor din Marea Britanie.

 Pentru îmbunătăţirea imaginii României în Marea Britanie, ambasadorul Dan Mihalache consideră necesară nu doar o mai bună comunicare, dar şi o „cooperare poliţienească mai severă, care să mai trimită acasă pe unii, care nu neapărat ne fac cinste”.

 

Un Consulat pentru românii din nordul Angliei

Ambasadorul Dan Mihalache a declarat pentru Agerpres pe problema deschiderii Consulatului de la Manchester: „Suntem pe ultimele sute de metri în ceea ce privește pregătirea logistică, ceea ce înseamnă spaţiul şi aşa mai departe pentru Manchester. Eu sper ca până cel mai târziu la începutul toamnei să avem numit de către Guvern, conform legii și un consul general care să conducă activitatea acolo. Suntem într-un dialog cu cei din ţară, apropo de să spun așa, echipa care trebuie să populeze Consulatul General de la Manchester”.

Acesta consideră foarte important ca românii din partea de Nord a Marii Britanii să aibă un consulat general la Manchester.

—————————————

„Eu îmi pun foarte mari speranțe în acest consulat general, pentru că el ridică, cumva, presiunea care există pe zona consulară a Ambasadei din Londra, spre care vin acum toate solicitările de documente din partea românilor și, atunci, cumva partea de Nord ar putea să aibă acces la Consulatul General de la Manchester, ceea ce ne-ar permite și un moment de respiro şi o regândire a ceea ce înseamnă serviciile consulare în Londra, poate un aranjament mai prietenos.”

Dan Mihalache, Ambasador al României la Londra

—————————————

Ambasadorul român de la Londra declară că îi înțelege pe românii nemulțumiți care vin să solicite documente, însă precizează că în ultimii trei ani, numărul cererilor din partea acestora a crescut exponențial.

„Înțeleg foarte bine faptul că nu o dată cetățenii români care vin să solicite documente, sunt nervoși, că au în mod justificat sentimentul că serviciile pe care le oferă statul român nu sunt de calitate, că trebuie să aștepte, că spațiile poate sunt improprii, dar și eu fac un apel la toți concetățenii noștri să înțeleagă că pur și simplu numărul solicitărilor a crescut într-o perioadă foarte scurtă de timp, de doi-trei ani, aproape exponențial şi că efectiv ambasada nu a fost pregătită ca infrastructură, nici logistică, nici umană, pentru lucrul acesta și vreau să-i asigur că vom face ceea ce trebuie făcut pentru ca serviciile care se oferă cetățenilor români să crească din punct de vedere al calităţii şi al vitezei, a celerităţii. Dar asta din păcate, necesită investiții și nu se poate face de astăzi pe mâine”, a explicat ambasadorul Mihalache.

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!