Ambasadorul Mihnea Motoc: „Trebuie să scoatem în față poveștile de succes”

Articol publicat in sectiunea Consulat, Diaspora pe data 18 septembrie 2015

uk_ambasador Mihnea Motoc

Noul ambasador al României în Marea Britanie, Mihnea Motoc, a declarat, într-un interviu pentru Hotnews, că trebuie „scoase în față” poveștile de succes ale românilor din Marea Britanie pentru a contracara atacurile mediatice. Noul ambasador de la Londra și-ar dori totodată eliminarea noțiunii de migranți pentru cetățenii europeni care-și exercită mobilitatea.

 

Reporter Hotnews: Aveți vreun obiectiv precis legat de politica guvernului britanic față de emigranții români?

Mihnea Motoc: În primul rând, și nu mă refer numai la discursul oficial, dar și pe un plan mai larg, la modul în care se raportează terminologic britanicii la fenomen, îmi doresc să nu mai utilizăm noțiunea de migranți pentru cetățenii europeni care-și exercită mobilitatea. Nu știu dacă o să ajung la rezultatul acesta, pentru că mi se pare că e destul de înrădăcinată, lingvistic cel puțin, această etichetare care, cred eu, că distorsionează și raportarea la fondul problemei. Trebuie precizat că imensa majoritate a cetățenilor români care se află în Marea Britanie sunt integrați în muncă și în societatea britanică și au o contribuție valoroasă la aceasta. Datele existente arată, cel puțin în momentul de față, că un număr foarte redus solicită prestații sociale sau un anumit tip de prestații sociale. Dacă nu mă înșel, cifra este situată între 3.000 și 4.000. Deci, am putea-o considera chiar nesemnificativă.

 

H.: În tot cazul, e sub media…

M.M.: Cei mai mulți vin să muncească. Deci, legătura între dezbaterea aceasta despre accesul la sistemul de prestații sociale specific Marii Britanii, non-contributiv, și fenomenele care privesc comunitatea activă de cetățeni români nu este foarte semnificativă.

 

Reporter: Ea se face, de multe ori, prin prezentarea unor cazuri care într-adevăr sunt puternice din punctul de vedere al mass-mediei și prin extrapolare.

M.M.: Exact! Și aceste lucruri – sigur, intrăm acum în sfera unei discuții despre percepție și despre comunicare – antrenează preocuparea despre cum depășim dureroasele și nemeritatele stereotipii negative și clișee cărora le-am căzut victimă. După părerea mea, este un proces destul de îndelungat, nu este suficient să enunți ca obiectiv că vreau să corectez o anumită imagine, ci chiar să faci lucruri cu acest obiectiv de a ajusta pentru ca aceasta să se și schimbe. Părerea mea e că, în primul rând, trebuie adresate rațiunile care țin de ignoranță pur și simplu, care se află la baza majorității stereotipurilor. Sunt lucruri de bază pe care trebuie să le comunicăm și să le spunem, cum ar fi, de pildă, această caracterizare a tipului de prezență românească în Marea Britanie, susținută, în bună măsură, de cifre concrete.

Doi, să vedem acolo unde apar probleme și iritanți reali, să încercăm să le dăm un răspuns prompt și eficient și dacă am în vedere anumite exemple de cooperare pe linie polițienească cu britanicii, cred că acest lucru este posibil și ar înlătura elemente care devin pretexte pentru generalizări negative. Și apoi, cu migală, dar în mod pro-activ și sistematic, văzut ce povești de succes putem scoate în față. Și cred că sunt atâtea ilustrări, multe au apărut în presa de la noi…

 

Reporter: Și în presa britanică au apărut unele exemple pozitive.

M.M.: Da, chiar și în presa britanică. La noi în mod sistematic. Chiar în timpul vacanței acesteia cred că nu a existat vreo zi fără un portret de român de succes din Marea Britanie. Sunt povești care își impun concluziile de la sine. Trebuie insistat pe povestea de succes despre România ca țară, ca stat membru NATO și UE, situat la frontiera externă a celor două organizații și în zona de expunere față de dinamicile de securitate de la Răsărit și cărora le face față dintr-o postură de robustețe macro-economică, de optimism și cu o maturitate democratică și a instituțiilor din ce în ce mai afirmată. Deci, este o țară a cărei evoluție cred că poate, în mod credibil, fi prezentată în același sens ca o poveste autentică de succes.

Sursa: hotnews.ro

 

 

Profil de ambasador: Mihnea Motoc

 

Diplomatul român (născut pe 11 noiembrie 1966 în Bucureşti) a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1984-1989). După absolvire a urmat studii post-universitare în drept internaţional privat la Facultatea de Drept a Universităţii din Nisa (1990-1991) şi studii de masterat în drept internaţional public şi comparat la George Washington University din Washington, DC (1991-1992).

Acesta a condus delegaţiile României la conferinţe internaţionale ale ONU, Consiliului Europei, OSCE şi UE şi a participat la negocierea bazelor politice ale tratatelor cu ţările vecine (1992-1996), a fost membru al Secretariatului Permanent al Comitetului Interministerial pentru Integrare Europeană (1996-1998) şi al International Humanitarian Fact Finding Commission (1996-2000).

În anul 2003 Mihnea Motoc a fost numit Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar şi reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, fiind între anii 2004-2005 reprezentant al României în Consiliul de Securitate al ONU. În anul 2008 a devenit Ambasador Extraordinar şi plenipotenţiar şi Şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, poziţie pe care a ocupat-o până în luna august 2015, când a fost numit Ambasador al României în Marea Britanie.

În 2013 Motoc fusese propus de premierul Ponta pentru funcţia de ministru de externe al României, însă Motoc a refuzat acest post, pe motiv că soţia acestuia, Iulia Motoc, judecătoare la CEDO, ar intra într-o situaţie de incompatibilitate prin numirea soţului ei la conducerea unei instituţii care este parte în numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!