Ambasadorul Mihnea Motoc: „Voi fi ferm în apărarea românilor”

Articol publicat in sectiunea Consulat, Diaspora pe data 17 octombrie 2015

Londra_Ambasadorul Mihnea Motoc

Noul ambasador al României la Londra, Mihnea Motoc, va riposta „vehement, fără ezitare și prompt” la orice incident legat de românii din Marea Britanie. Diplomatul își propune să combată formarea opiniei despre români în lipsă de informație și subliniază că de multe ori termenii legați de imigrație sunt folosiți greșit sau tendențios.

„Termenul de imigrație și imigrant este folosit greșit în ceea ce îi privește pe europeni, dar am văzut că nu numai românilor li se spune așa ci și italienilior sau spaniolilor. Se ajunge la o confuzie terminologică extrem de periculoasă”, a spus ambasadorul – numit în funcție acum două luni – la  prima întâlnire a sa cu presa românească din Londra ce a avut loc miercuri 14 octombrie.

Ambasadorul a observat că termenul de migrant este folosit în cazurile în care persoana vine dintr-o țară mai săracă: „Am avut câteva întâlniri cu presa care se ocupă de corpurile diplomatice și aveau printre subiecte atât presiunea migratorie dinspre nordul Africii și cea originată de conflictul din Siria, cât și situația muncitorilor din țările europene care își exercită mobilitatea. Și pe toți îi numeau migranți. Dar e o diferență și simplificarea termenilor duce la confuzii. De exemplu noi nu îi numim migranți pe britanicii din România, care apropo se apropie de 10.000 de persoane, le spunem expatriați. Termenul de migranți este abuziv din punct de vedere conceptual și juridic până la urmă.”

—————————————

„Britanicii trebuie să fie ajutați să asimileze faptul că românii sunt parte indispensabilă și valoroasă a economiei și societății lor. Nu putem decât să dărâmăm miturile negative despre români și să arătăm realitatea.”

Ambasadorul Mihnea Motoc

—————————————

Ignoranța sau lipsa de informare a dus la reacții negative și din partea publicului britanic în legătură cu alocarea refugiaților sirieni între țările europene. „Am primit câteva scrisori extrem de indignate în care se făcea o paralelă între faptul că Marea Britanie primește migranți din țările europene inclusiv România, dar că noi nu am exprima solidaritate cu migranții din nordul Africii și orientul mijlociu pentru că au votat negativ. Acesta este un alt exemplu unde se confundă termenii și se vede necunoașterea publicului britanic în această temă.  Ce nu s-a înțeles este că România a votat negativ împotriva sistemului de cote obligatorii, nu împotriva ideii de a primi refugiați. Aceștia au fost deja primiți încă din vară și România s-a angajat să preia 1.700 de persoane în următorii doi ani. Abordarea britanică este diferită la preluarea refugiaților, dar indignarea lor față de abordarea noastră nu are fundament”, a explicat diplomatul.

—————————————

„Nu-mi place termenul de «îmbunătățirea imaginii românilor», cred că a ajuns să fie un clișeu. Aș vrea să ajungem la o reflectare corectă a ceea ce este bun și ce este mai puțin bun, pentru a arăta lucruri pozitive, potențial, dinamism în ceea ce se întâmplă în România. Voi încuraja tot ce este realist și serios pe această temă.”

Ambasadorul Mihnea Motoc

—————————————

 

Un respiro în campania anti-românească

Legat de imaginea românilor și a efectelor acesteia asupra comunității din Marea Britanie, ambasadorul a precizat că momentan ne bucurăm de o pauză în discursul concentrat pe români, pauză de care trebuie să profităm. „Cred că deja s-au făcut lucruri aici ca ripostă și reacție la șarjele mai virulente împotriva românilor din Marea Britanie. În mare parte a fost ceva defensiv. Nu cred că reacția ambasadei a fost lipsită de vlagă până acum. În prezent, într-un moment de acalmie în discursul contra românilor, nu putem decât să fim proactivi, în sensul de a ajuta percepția britanicilor să treacă dincolo de clișeu”, a declarat Mihnea Motoc.

„Am avut ocazia să discut și cu alți ambasadori sau consuli din țări care au comunități notabile în Marea Britanie. În primul rând mi s-au dispersat niște mituri: comunitatea românească este comparabil de mare cu comunitatea slovacă. Dar de ei se aude mult mai puțin decât de comunitatea românească. Totodată comunitatea noastră este mult mai mică decât cea poloneză”, mai precizează ambasadorul.

„Ne vom lega de date statistice și vom vrea să prezentăm exact realitatea. De exemplu, cifra românilor care cer ajutoare de stat aici este mică, nesemnificativă, sub 4.000 de persoane. Deci una din criticile și temerile principale pe care este axat discursul public nu este adevărată. Românii nu împovărează deloc sistemul britanic de beneficii sociale. Ce voi face este verificarea la sânge a acestor date statistice, pentru a le putea sublinia public”, continuă diplomatul, care opinează că: „poate că una din cauzele pentru care numărul românilor care cer ajutoare sociale este mic este lipsa de cunoaștere a posibilităților de aplicare și a drepturilor pe care le au.”

—————————————

„Trebuie să ne mândrim cu românii care fac performanță în toate domeniile. De exemplu românii care lucrează în construcții, în servicii, trebuie scoși în față și zugrăviți în culori pozitive. Am fost în hoteluri sau restaurante unde aproape tot echipajul era român. Am văzut că performează foarte bine și erau foarte apreciați.”

Ambasadorul Mihnea Motoc

—————————————

 

„Să facem vizibile lucrurile pozitive”

Tipul de acțiuni pe care ambasadorul îl propune pentru a familiariza publicul britanic cu românii este unul de mare impact. „Ce putem face este să umanizăm, să vizualizăm imaginea și activitatea cetățenilor UE care vin în Marea Britanie. Au fost deja campanii pe această temă și sunt destul de eficiente. De pildă, afișe-portret răspândite prin stațiile de metrou, deci foarte vizibile, cu «Acesta este Dimitri, vecinul tău bulgar care muncește pe șantier. Ca el mai sunt atâția europeni care muncesc aici și plătesc taxe»” spune Mihnea Motoc.

Ambasadorul a mai subliniat că la campaniile anti-români trebuie să identificăm componenta subiectivă și cea politică, dar și componenta necunoașterii, lipsei de informație. Pentru a disemina informații corecte, reale, diplomatul își propune să formeze relații strânse cu presa britanică. „Am deja o listă pregătită de factori de presă influenți, care fie s-au ocupat de subiectul migrației sau au influență în mediul britanic și s-ar putea să ne ajute. Am un plan în ceea ce privește comunicarea cu ei. Apoi trebuie să fim foarte activi și prezenți în media. De exemplu, cei de la ICR (Institutul Cultural Român) ajută continuu la promovarea României, în prezent se află la Edinburgh la săptămâna de cultură românească, unde găzduiesc o multitudine de evenimente de film, teatru, literatură, muzică, pe care le prezintă nu numai românilor din Scoția ci și scoțienilor. La un concert la care am participat și eu jumătate din public erau localnici”, mai explică fostul reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană.

—————————————

„Legat de referendumul asupra ieșirii Marii Britanii din UE, poziția guvernului român este să nu interfereze cu hotărârile luate de legislativul britanic în ceea ce privește cine va putea vota și cine nu. Legat de obiectivele renegocierii statutului de membru UE încă se așteaptă ca Marea Britanie să pună pe masă o schiță mai clară a ceea ce dorește să schimbe. Dar nu vom interfera, poziția mea este că nu este bine să luăm partea cuiva în această dezbatere.”

Ambasadorul Mihnea Motoc

—————————————

 

 

Noutăți la ambasadă și consulat

 

Consulatul României de la MEIC House Kensington High Street Londra va căpăta o nouă înfățișare și se va extinde, oferind loc pentru mai multe birouri dar și ghișee pentru lucrul cu publicul. „S-a constatat că colegii de la secția consulară lucrează în condiții improprii și sub o presiune peste suportabil. Nu vorbim de promisiuni, ci de lucruri care se vor întâmpla în următoarea jumătate de an sau până la un an. Va trebui achiziționat un sediu, practic un etaj suplimentar din aceeași clădire, apoi el trebuie utilat și făcut operabil. Se va face șantier și trebuie făcută o reconfigurare inteligentă, pentru a mări capapcitatea. Dar toate aprobările există și cred că prin această decizie a ministerului de externe s-a manifestat destul de multă sensibilitate legat de creșterea comunității române din Marea Britanie” a informat ambasadorul, adaugând că aceste îmbunătățiri vor duce la o relație mai bună cu publicul și vor elimina nemulțumirile legate de aglomerare.

Totodată, s-a achiziționat un sistem digital pentru website-ul ambasadei, mai precis pagina secției consulare, prin care cetățenii români pot face programări online pentru aplicarea pentru pașapoarte sau pentru diverse procuri. Programul interactiv va elimina nevoia de apeluri telefonice sau email-uri și va fluidiza și ușura procesul de aplicație pentru documentele legale sau de călătorie.

  • Resursele ambasadei vor fi îndreptate tot mai mult spre mediul online, pe platforme de comunicare și socializare, cum sunt Facebook și Twitter, unde vor putea fi prezentate fapte netrunchiate sau selectate, cum se întâmplă când informația este difuzată de presa britanică.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!