Ambasadorul SUA: „România, model internațional în lupta anticorupție”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 decembrie 2015

România începe să fie recunoscută la nivel internațional și mai ales în această zonă a Europei ca model în lupta anticorupție, a declarat, miercuri, ambasadorul Statelor Unite la București, Hans G. Klemm.

Diplomatul american a arătat că România a făcut eforturi să se asigure că sistemul său judiciar are independență și resursele necesare pentru a-i putea judeca adecvat pe cei aduși în fața instanțelor pentru corupție.

„Ambasada Statelor Unite și predecesorii mei ambasadori în România au susținut cu tărie de foarte mulți ani lupta împotriva corupției din România. Aceste eforturi, mai ales în zona urmăririi penale, au înregistrat un succes remarcabil și folosesc acest termen în mod deliberat pentru că ar trebui dat credit unor decizii uneori curajoase luate de liderii români de a crea instituții puternice, care să investigheze, să pună sub acuzare, să urmărească penal și apoi să îi judece pe acei români care au furat din banii publici pentru foloase private”, a declarat Klemm, în cadrul unui eveniment dedicat legislației anti-mită.

El a lăudat realizările Direcției Naționale Anticorupție și ale tribunalelor românești din ultimii ani, afirmând că acestea au fost de succes, precum și declarația „foarte clară” a premierului Dacian Cioloș, care a anunțat intenția guvernului său „de a duce o luptă împotriva corupției”.

Diplomatul american a dat asigurări că Statele Unite vor continua să fie o voce puternică în a sprijini eforturile României de luptă împotriva corupției, subliniind faptul că „este foarte important să existe independența judiciară și resursele pentru a lupta împotriva corupției”. În acest context, ambasadorul american a amintit că Parlamentul a adoptat legea de înființare a unei noi agenții care să coordoneze confiscarea bunurilor obținute ilicit.

„România avea deja legislația care să permită autorităților judiciare și procurorilor să confiște bunurile furate de la actori privați din resurse publice. Însă gestionarea acelor active nu s-a făcut în mod foarte eficient. Agenția va face acest lucru posibil, astfel încât cei condamnați pentru corupție nu se vor putea bucura de rodul infracțiunilor lor odată ce au ieșit din închisoare și nu vor putea avea acces la conturi bancare sau proprietăți care au fost furate de la poporul român”, a explicat Hans Klemm.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!