Amendați de ANI din cauza lui Petre Roman

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 6 februarie 2015

Toți membrii comisiei juridice din Camera Deputaților au fost amendați, marți, de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru că nu l-au revocat din funcție pe deputatul Petre Roman (PNL), în ciuda faptului că raportul de incompatibilitate întocmit de inspectorii de integritate pe numele lui a rămas definitiv. Astfel, fiecare dintre cei 22 de membri ai comisiei juridice a primit o amendă de 2.000 de lei, conform adresei trimise, marți, de ANI președintelui Camerei, Valeriu Zgonea. Mai mult, ANI avertizează că în situația în care Camera Deputaților nu va constata „demiterea de drept” din calitatea de deputat a lui Petre Roman, ca urmare a faptului că „Raportul de evaluare nr. 10447/G/II/12.03.2014 a rămas definitiv prin necontestare”, atunci ANI va proceda la sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută la art. 297 Codul penal”.

ANI a solicitat încă din data de 12 ianuarie revocarea lui Petre Roman după ce acesta nu a contestat în termen raportul de incompatibilitate la instanța prevăzută de lege. De asemenea, luni, în prima zi a noii sesiuni parlamentare, ANI a solicitat din nou revocarea lui Petre Roman.

Deputatul s-a apărat în fața colegilor spunând că are două certificate de grefă de la Tribunalul București și Curtea de Apel București care dovedesc că a solicitat în instanță anularea raportului ANI și apreciind că atât timp cât își „caută dreptatea în justiție” nu își poate pierde mandatul. Potrivit presei însă, prima contestație a fost depusă de Petre Roman la Tribunalul București, altă instanță decât cea competentă, respectiv Curtea de Apel București, iar contestația a fost respinsă. Totodată, s-a ieșit din termenul de 15 zile prevăzut de lege pentru a contesta o decizie ANI. Prin urmare, Tribunalul București a respins definitiv sesizarea lui Petre Roman și a precizat că acesta nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI. În aceste condiții, plenul Camerei Deputaților trebuia să îi revoce, luni, mandatul, dar decizia a fost amânată.

Potrivit legii de funcționare a ANI, „Nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 6 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeași sancțiune se aplică și conducătorului entității respective, dacă acesta nu îndeplinește obligațiile prevăzute de prezenta lege.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!