Amendați pentru că nu știau că trebuie să-și închidă anul fiscal!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 9 martie 2016

uk_amendat-restanta-inchidere-de-an-financiar

Formalitățile care trebuie îndeplinite pentru a lucra legal în UK reprezintă încă un mister pentru mulți români. Astfel s-a ajuns la situația în care unii și-au deschis un UTR (Unique Tax Referrence) fără să aibă habar la ce folosește.

Au aflat abia după ce s-au trezit amendați pentru că nu și-au închis anul financiar la timp. Pe lângă amendă, a trebuit să mai scoată bani din buzunar ca să și închidă UTR-ul, care nu le folosea la nimic pentru că lucrau ca angajați și nu ca self-employed!

Mai mulți români au aflat pe pielea lor ce înseamnă să te joci cu fiscul britanic. Ajunși în UK la începutul anului trecut, aceștia s-au înregistrat la HMRC ca self-employed, deși activitatea lor nu avea nicio legătură cu aceasta. Au făcut-o doar pentru că și alți prieteni cunoscuți erau înregistrați și au considerat că așa „e bine”. Nu a fost deloc bine pentru că nimeni nu le-a explicat că, odată înregistrat, ai obligația să-ți închizi anul financiar.

 

Băgat în bucluc de propriul frate

Cătălin are un statut special. Pe el l-a ajutat fratele să obțină UTR-ul. Un frate mai mare descurcăreț, cu experiență și cu intenții bune! „Am venit în UK la începutul anului trecut și fratele meu care era deja aici m-a ajutat să obțin actele. Prima dată m-am înregistrat la Insurance Number și apoi am obținut UTR-ul în martie anul trecut. N-am întrebat la ce folosește. Fratele meu mi-a zis că așa e bine să mă înregistrez, pentru că toți sunt înregistrați. Într-un fel avea dreptate, pentru că și el și toți prietenii pe care îi știu lucrează în construcții ca self-employed. Eu, însă, m-am angajat la o pizzerie și sunt doar employed. De fapt, nici nu știam de această diferență pentru că nimeni nu mi-a explicat atunci. Am luat de bun ceea ce mi-a spus fratele meu și alți prieteni care aveau experiență în UK”, ne-a declarat Cătălin.

 

Eu de ce nu primesc bani din taxe?

—————————————

„Între timp, am uitat de UTR. Am crezut că e un fel de NINO. Adică trebuie să-l ai ca să lucrezi în Anglia și atât. La un moment dat am auzit de la prieteni că au aplicat pentru returnarea taxelor, dar am aflat că nu e cazul meu pentru că eu nu sunt self-employed. N-am știut că și eu trebuie să-mi închei anul fiscal chiar dacă e pe zero. Chiar eram supărat că nu primesc și eu bani din taxe, așa cum au primit ceilalți români din UK pe care îi cunoșteam.”

Cătălin

—————————————

 

Surpriza de la începutul anului

„Pe la sfârșitul anului, am discutat cu un coleg de muncă stresat că se termină luna ianuarie și nu a apucat să-și închidă anul financiar. L-am întrebat de ce trebuie să facă asta de vreme ce lucrează la fel ca mine și mi-a răspuns că a lucrat mai multe luni în construcții anul trecut și, oricum, oricine trebuie să facă asta de vreme ce și-a deschis UTR-ul. Abia atunci am început să-mi fac griji. Am contactat un contabil autorizat și m-am prezentat la el cu toate actele. Problema era că deja trecuse timpul și deja intrasem în luna februarie. Așa am aflat că am fost amendat cu 100 de lire pentru că nu mi-am închis anul financiar la timp, plus 100 de lire, bani dați la contabil pentru închiderea anului, plus încă 20 de lire să mă ajute  să-mi închid UTR-ul care, abia atunci am aflat, nu-mi folosea la nimic”, ne-a declarat Cătălin. Acesta a mai spus că are de gând să-i ceară fratelui binevoitor toți banii cheltuiți aiurea din cauza acestuia!

 

trimiteri-sus-4

TAX RETURN-UL, PE CALE DE DISPARIȚIE

DoiDin 2020, tax return-ul nu se va mai depune anual!

Zece justificări aiurite pentru întârzierea cu Tax Return-ul

TAXELE, GURA MEA DE OXIGEN

trimiteri-jos-4

 

George și-a făcut UTR pentru că „e mai bine să-l ai”!

O poveste similară o are și George, doar că el nu a fost „ajutat și sfătuit” de un frate, ci de un prieten foarte bun. „Prietenul meu mi-a spus că sunt trei pași obligatorii odată ce ajungi în UK: NINO, UTR și cont bancar! Normal că l-am crezut, eu abia venisem iar el se afla aici de mai bine de trei ani. Ba, mai mult, i-am fost recunoscător pentru că, știind limba engleză, a vorbit în locul meu la telefon și a aplicat inclusiv pe Internet pentru a-mi face rost de toate documentele. Nici nu mi-am pus problema atunci că ar fi ceva rău de vreme ce toți prietenii și cunoscuții mei din Anglia aveau UTR. Dacă ei aveau, eu de ce să nu am? Ce, eu sunt mai fraier? Acum și mie îmi vine să râd după ce am aflat exact la ce folosește UTR-ul, dar atunci exact așa am gândit! Chiar am fost foarte fericit după ce mi-a venit UTR-ul acasă și i-am sunat pe ai mei să le spun de această realizare!”, ne-a povestit George.

 

Amendă, bani la firma de contabilitate, etc

George nu a mai fost așa de fericit  de obținerea UTR-ului atunci când a aflat cât trebuie să plătească pentru această greșeală. În total, l-a costat și pe el peste 200 de lire. „Să vă spun sincer, am fost bucuros că am aflat din timp și nu a fost amenda mai mare. Abia atunci m-am interesat și am aflat de alții care au pățit-o mai rău. Mi-am întrebat și prietenul de ce m-a pus să mă înregistrez cu UTR, iar acesta mi-a răspuns că a crezut că voi lucra în construcții ca self-employed. De fapt, așa crezusem și eu dar după aceea s-a ivit o oportunitate și m-am angajat ca delivery-pizza. Ulterior, am uitat și de construcții și de UTR”, ne-a spus George.

—————————————

Diferența dintre NINO și UTR

 

Evident, cei doi români și, probabil, alții ca ei au crezut că UTR-ul este tot un fel de NINO, pentru că ambele sunt niște numere oficiale din legislația britanică, ceva asemănător cu CNP-ul românesc.

De fapt, există o mare diferență între cele două numere. Oricine lucrează în UK trebuie să aibă NINO. Doar cine lucrează ca self-employed (persoană fizică autorizată) sau obține venituri din chirii sau alte activități trebuie să-și deschidă UTR!

„UTR sau Unique Taxpayer reference se eliberează de HM Revenue & Customs, la cerere. Acesta este obligatoriu pentru cei care lucrează ca self-employed, închiriază proprietăți sau înregistrează alte venituri, în afară de salariul de angajat. Acest număr vă folosește atunci când completați declarația de venituri la fiecare sfârșit de an fiscal. Anul fiscal se închide în UK la data de 5 aprilie. Aveți termen să vă închideți anul fiscal prin trimiterea documentelor prin poștă până la 31 octombrie anul în curs sau, on-line, 31 ianuarie anul următor. Există amenzi stricte pentru trimiterea cu întârziere a declarației fiscale, iar acestea cresc în funcție de întârziere. Sfatul nostru, în caz că aveți vreo nelămurire în acest sens, este să vă adresați imediat unei firme de contabilitate pentru a ști ce aveți de făcut.

În ceea ce privește NINO sau Numărul de Asigurare (National Insurance Number), acesta este un număr unic de identificare care centralizează contribuţiile sociale plătite în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, fiind necesar persoanelor care desfăşoară activităţi în calitate de angajat sau de lucrător pe cont propriu, precum şi celor care solicită prestaţii sociale contributive sau necontributive în acest stat. Reluând, NINO este obligatoriu pentru toți românii din UK, iar UTR doar pentru cei care derulează activități pe cont propriu.”

Alina, specialistă la o firmă de contabilitate din Londra

—————————————

 

Autor articol: Gelu Irimia
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Amendați pentru că nu știau că trebuie să-și închidă anul fiscal!”

  1. andrei Spune:

    Buna ziua,
    Am plecat din Anglia inca din 1 dec. 2014. Am anuntat la HRMC ca plec si primesc corespondenta de la ei in Romania. Am facut in ian 2015 tax return cu o firma din Romania. Am uitat sau nu am stiut ca mai trebuie sa completez si pe anul 2015 tax return asa ca m-am trezit in 8 martie cu hartie datata 17 febr. de la ei ca am de platit amenda 100 lire. Ce sa fac acum? Sa trimit doar formularul cu toate campurile completate? Sa platesc amenda? Sa ma adresez firmei din Romania sa-mi faca inchiderea tardiva? Nu vreau sa trag teapa dar nici sa platesc degeaba, poate mai revin vreodata in Anglia! Anul trecut am primit hartie sa platesc taxa pt NINO si am platit! Anul asta mai trebuie sa platesc daca voi primi (desi inca nu am primit)?Va multumesc pentru raspunsuri!
    Cu stima
    Andrei

Spune-ti si tu parerea!