Amenințările Rusiei la adresa României, dezbătute în Parlamentul European

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 februarie 2015

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu a vorbit, în plenul Parlamentului European, despre recentele amenințări militare ale Rusiei îndreptate împotriva României, privind instalarea de centre de comandă și control pe teritoriul țării noastre.

În cadrul dezbaterii privind situația din Ucraina, Ioan Mircea Pascu, vicepreședinte al PE și al Comisiei pentru Afaceri Externe, a informat plenul, prin intermediul unei întrebări adresate deputatului polonez Saryusz Wolski (PPE), despre recentele amenințări militare ale Rusiei îndreptate împotriva României, în cazul implementării deciziilor NATO de a instala elemente de comandă și control pe teritoriul său, se arată într-un comunicat remis Ziare.com.

„Sunteți la curent cu amenințările de azi la adresa României, ca nu cumva să accepte infrastructură NATO pe teritoriul său, declarând că flota ei militară va fi spulberată cu armamentul rusesc din Crimeea?”, a întrebat Ioan Micea Pascu. „Nu, dar nu este o surpriză”, a răspuns Saryusz Wolski.

NATO a decis, joi, la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre, să înființeze șase noi centre de comandă pe flancul estic, dintre care unul va fi în țara noastră și va deveni operațional din 2016. Aici vor activa atât militari români, cât și soldați ai altor țări din NATO. Pe lângă centrul de comandă, în România va fi înființat și un Comandament Multinațional de Divizie Sud-Est, care va funcționa ca un centru de comandă-control pentru scenariul dislocării de trupe militare pe flancul estic. În replică, emisarul Moscovei la NATO, Alexander Grusko, a avertizat, a doua zi, că „schimbările semnificative ale situației politico-militare” de-a lungul graniței Rusiei vor duce în mod natural la modificări în planul militar, cu scopul de a asigura securitatea țării.

Vladimir Evseev, director al Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, a declarat, pentru TVR, că România ar trebui să fie atentă la capacitățile pe care Rusia le dezvoltă în Crimeea. „Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forțe armate terestre bine pregătită și de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate amenințările posibile”, a arătat expertul.

Acesta a adăugat că, dacă România se va lăsa atrasă în confruntarea dintre Rusia și NATO, atunci țara noastră va deveni țintă a Rusiei. „Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ținte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme”, afirmă el.

„După evaluările militare făcute de Rusia, din acele baze militare ce urmează să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă. Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate și rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta”, a mai spus Evseev.

Potrivit acestuia, vor fi vizate și alte instalații militare, dar și flota. „Rusia va fi obligată să reacționeze nu numai la apariția centrelor de comandă, dar și la depozitele de armament sau altă infrastructură militară.

Știm că în România se poate crea și potențial ofensiv, de aceea vom căuta și mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va crește confruntarea dintre țările noastre și, din păcate, avem motive să credem asta”, a conchis Evseev.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!