Amenintati de tsunami-ul financiar din Dubai

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 decembrie 2009

Dubaiul a zdruncinat săptămâna trecută pieţele financiare internaţionale şi a provocat o scădere masivă a obligaţiunilor islamice, după ce a anunţat că este în incapacitate de a refinanţa la timp o parte din datorii, relatează AFP, preluată de Cotidianul. Intrarea în incapacitate de plată a emiratului Dubai realimentează temerile legate de stabilitatea financiară a unor ţări afectate de recesiune, în special din Europa de Est, printre care şi România.

Drept urmare, pieţele au devenit precaute faţă de plasamentele în obligaţiuni guvernamentale şi evită titlurile emise de unele state. Pentru a continua să atragă investitori, aceste ţări au fost nevoite să accepte dobânzi mai mari la credite, ceea ce a majorat costul datoriilor, a explicat Guy Longueville, analist la BNP Paribas.

În urma problemelor financiare, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat şase companii guvernamentale importante din Dubai. Datoria totală a Dubaiului a fost estimată la 80 de miliarde de dolari în 2008, dintre care 70 de miliarde de dolari reprezintă datoriile companiilor publice.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!