Amenzi dure pentru șoferii „agresivi”

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 ianuarie 2016

sofer 1Șoferii „agresivi” ar putea fi sancționați cu 6 până la 8 puncte amendă și chiar suspendarea permisului, potrivit unui nou proiect de Cod Rutier depus la Senat. Printre manevrele incriminate se numără schimbatul succesiv al benzilor pentru depășirea coloanelor, claxonatul excesiv, condusul pe trotuar.

Patruzeci de aleși din toate partidele au elaborat un proiect al unui nou Cod Rutier prin care propun definirea și sancționarea șofatului agresiv, pe care îl consideră sursa principală de accidente, scrie Mediafax.

Propunerea legislativă prevede la articolul 136 obligația conducătorilor de vehicule de a nu adopta un comportament agresiv în trafic. Astfel, demararea în trombă, circulația cu viteză la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia, folosirea repetată a semnalelor luminoase sau a claxonului pentru obligarea nejustificată a conducătorului vehiculului din față de a elibera banda de circulație, conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o singură roată, circulația pe o altă bandă decât prima cu viteză redusă nejustificat, împiedicând circulația regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa, mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalți participanți la circulație ar putea intra în categoria „șofat agresiv”.

 

Alte nereguli

Șoferii vor fi pedepsiți, de asemenea, pentru: circulația cu autovehiculul pe trotuar, în lungul acestuia; realizarea intenționată a unui derapaj controlat în vederea întoarcerii sau rotirii vehiculului; oprirea neregulamentară a vehiculului pe prima bandă blocând deplasarea vehiculelor aflate în spate, care au dreptul de a vira la dreapta la culoarea roșie a luminii semaforului; conducerea unui vehicul care poluează fonic, peste norma stabilită de reglementările în vigoare, din cauza eliminării amortizoarelor fonice din tobă sau a utilizării unor astfel de amortizoare neomologate.

Toate acestea ar putea fi sancționate, potrivit proiectului de lege înscris la Senat, cu amenzi contravenționale din clasa a III-a, între 6 și 8 puncte amendă.

Sancțiunile se înăspresc pentru efectuarea unor manevre interzise, asociate comportamentului agresiv în trafic, cum ar fi: deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens; efectuarea manevrei de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; frânarea bruscă la revenirea pe bandă, imediat după ce conducătorul unui vehicul a efectuat o depășire a unui vehicul, de natură a-l determina pe conducătorul acestuia din urmă să schimbe brusc direcția de mers sau să frâneze excesiv pentru a evita impactul; depășirea neregulamentară a unei coloane oprite formată din vehicule obligate să oprească la pătrunderea într-o intersecție, la trecerea la nivel cu calea ferată sau în alt caz de forță majoră, în scopul de a plasa vehiculul în partea din față a coloanei.

În astfel de cazuri, șoferii riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte amendă) de sancțiuni și aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Amenzile contravenționale se stabilesc pe clase de sancțiuni al căror cuantum este determinat de valoarea numărului punctelor amendă aplicate. Un punct amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!