Amenzi pentru posesorii de câini ne-microcipaţi

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 martie 2014

Posesorii de câini riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei, dacă nu le implantează animalelor de companie un microcip de identificare şi nu le înregistrează la medicul veterinar, începând de la 15 martie, când a intrat în vigoare noua legislaţie privind identificarea câinilor cu stăpân.

Potrivit noilor norme, proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

Pentru cetăţenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor, microcipul va fi schimbat. Tot până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună sau metişii acestora trebuie să fie sterilizaţi, în caz contrat proprietarii riscând o amendă de până la 10.000 de lei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!