Amenzi pentru supermarketurile care nu donează alimente

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 noiembrie 2015

Supermarketurile sunt obligate să încheie contracte cu organizații umanitare sau de protecția animalelor pentru a dona alimentele aflate aproape de data expirării, altfel riscând o amendă de 15.000 de lei, se arată într-un proiect de lege adoptat de Senat.

Agenții economici care operează în spații comerciale cu suprafețe de peste 400 metri pătrați, cu destinația de vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizație umanitară, înregistrată legal, sau o asociație pentru protecția animalelor în vederea donării produselor aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate, prevede proiectul.

 

Tone de alimente risipite

Inițiatorul spune, în expunerea de motive, că, potrivit rapoartelor UE, România risipește anual cinci milioane de tone de alimente. Pentru reducerea acestui fenomen, este nevoie de mobilizarea întregii societăți prin conștientizare, prevenție și educație și prin norme legislative.

Risipa se manifestă atât în cadrul gospodăriilor individuale, în restaurante, cât și în marile magazine cu profil alimentar. De multe ori, o politică restrictivă a lanțurilor comerciale duce la imposibilitatea producătorilor de a vinde marfa, deci la risipă.

Pe lângă o campanie susținută de prevenție și educație, statul trebuie să intervină și în reglementarea mai eficientă între producători și comercianți în legislația fiscală. Încurajarea donării de alimente, prin legislație, de către magazinele alimentare este una dintre metodele care pot diminua acest fenomen, a motivat inițiativa legislativă senatorul UNPR Marian Vasiliev. Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!