Amenzi usturătoare pentru locatarii neglijenți

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 august 2015

locatari Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari care, pe lângă chestiuni tehnice ce țin, spre exemplu, de modul de calcul al întreținerii, reglementează și aspecte mai sensibile, cum ar fi amenzile pentru proprietarii neglijenți, potrivit adevarul.ro.

La capitolul contravenții este prinsă și următoarea faptă: „Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții și instalații aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari.” Astfel, inundarea vecinilor se pedepsește cu „amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”.

„Pe omul inundat nu-l interesează cât plătește amendă vecinul său de deasupra, ci îl interesează să-i fie zugrăviți din nou pereții inundați. Actuala lege a introdus amenzi, dar acest lucru nu ajută pe nimeni. Tu, dacă ești inundat, tot din buzunarul tău plătești”, spune Petru Olariu, vicepreședintele „Ligii Habitat”, relatează realitatea.net.

Cu un preaviz scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să accepte accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală, mai spune noua lege, potrivit sursei citate.

 Acest articol are și el un capitol de contravenții și se sancționează cu o amendă mai blândă, de la 500 lei la 3.000 lei. Altfel spus, dacă îți bate la ușă administratorul, ori deschizi, ori primești amendă.

 

Datornicii, dați în judecată

O altă mare problemă întâlnită la asociațiile de proprietari este cea a datornicilor la întreținere. Noul proiect de lege stipulează că un datornic poate fi dat în judecată abia după trei luni de neplată. Doar după trei luni, asociația îl poate da în judecată pe rău-platnic. „Toate sumele cheltuite cu rău-platinicii – onorarii și alți bani – sunt acoperite tot de restul oamenilor care își plătesc la timp cheltuielile”, completează Petru Olariu.

 O amendă de la 5.000 la 10.000 de lei pot plăti și proprietarii sau chiriașii care, spre exemplu, din proprie inițiativă și pe banii lor vopsesc holul blocului, montează pe casa scărilor etajere cu flori sau își închid balconul, întrucât aceste „infracțiuni” se încadrează la capitolul „modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

O parere la “Amenzi usturătoare pentru locatarii neglijenți”

  1. Dorina Spune:

    De cine si cine v-a emite actul de incasare a amenzilor si in baza la ce? Eu cred ca substratul este , de a pune totul in spatele Asociatiilor. Ma intreb care este competenta acestui minister de a elabora aceasta lege?

Spune-ti si tu parerea!