România: Amenzile, achitate înaintea taxelor locale

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 29 ianuarie 2016

Începând din acest an, românii nu vor mai putea plăti taxe și impozite dacă au amenzi neachitate. Orice ban virat primăriilor va acoperi întâi eventualele amenzi și abia apoi impozitele pentru casă sau mașină. Măsura a fost introdusă prin noul Cod de Procedură Fiscală, informează Digi24.ro.

Prevederea a mai existat în legislație înainte de 2012, an în care ordinea de plată a obligațiilor fiscale a fost modificată. Contribuabilii au putut alege până anul trecut ce datorii achită cu prioritate.

„Dacă normele metodologice nu vor fi gândite de așa natură încât să prevină o întoarcere de situație tragică, spun eu, pentru statul român, în momentul în care procesul verbal ar fi desființat de o instanță de judecată, omul respectiv s-ar duce la un executor judecătoresc, iar suma pe care ar urma să o recupereze de la statul român ar fi mult mai mare decât amenda pe care administrația financiară a încasat-o inițial. Nu este o situație nici clasică și din punctul meu de vedere este un pic abuzivă”, a declarat un avocat, Adrian Cuculiș.

Fie că e vorba de amenzile primite de șoferi în trafic sau pentru tulburarea ordinii publice, toate au prioritate în fața plății dărilor către bugetul local. Marea problemă va fi însă de administrare. Nu există un sistem integrat de comunicare între diversele baze de date ale autorităților și un contribuabil se poate trezi că acumulează penalități la plata taxelor locale, dacă și-a plătit dările, de pildă, la Poștă și nu știe că are de achitat o amendă pentru că nu a primit o înștiințare, adaugă Digi24.

Sistemul nu este bine pus la punct și din această cauză pot apărea situații neclare. Însă reprezentanții Direcțiilor de Taxe și Impozite locale susțin că noile prevederi vor duce la o recuperare mult mai rapidă a amenzilor.

Chiar dacă amenzile sunt contestate în instanță, taxele locale nu pot fi plătite cu prioritate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!