Amenzile de parcare şi cum poţi scăpa de ele

Articol publicat in sectiunea Auto, Diaspora pe data 28 iulie 2015

uk_amenda parcare_apel

E tulburător atunci când vezi acel bilet galben prins de parbrizul maşinii, când ai o caracatiţă prinsă de roata maşinii sau, mai rău, când maşina nici nu se mai găseşte în locul unde ai parcat-o. Sau atunci când îţi vine o amendă prin poştă! Dacă realizezi că, într-adevăr, ai parcat greşit, probabil că nu mai este nimic de făcut. Dacă, însă, ai cea mai mică bănuială că ai fost tratat pe nedrept, nu sta cu mâinile în sân. Fă ceva! Ai putea avea câştig de cauză, ca mulţi alţii care au trecut prin acelaşi lucru.

În 2014, în UK, s-au emis 8 milioane de amenzi de parcare, echivalentul a 890.000 pe lună. E o cifră impresionantă, mai ales în condiţiile în care aici nu sunt incluse şi amenzile din parcările private.

Din cele patru milioane, aproximativ un milion de amenzi au fost disputate, rata de succes fiind de 39%, conform unor statistici publicate de compania de asigurări Swiftcover. Statistici ale altor companii au dat o rată de succes chiar mai mare, de până la 60-65%.

Sunt două tipuri de amenzi de parcare de care te vei lovi – Parking Charge Notice-ul, emis de o companie privată în cazul în care ai parcat pe un teren privat, respectiv Penalty Charge Notice-ul (PCN) emis de o primărie locală sau de Transport for London atunci când parchezi incorect pe spaţiul public. Cele două tipuri de penalizări, deşi au aceleaşi iniţiale, sunt diferite şi trebuie tratate în mod diferit.

Probabil că ştii şi de existenţa amenzilor emise de poliţie, pe care ei le numesc Fixed Penalty Notice (FPN).

 

Parking Charge Notice-ul din parcările private

Dacă parchezi neregulamentar pe teren privat, compania privată care se ocupă de disciplina din parcare va emite un Parking Charge Notice. Atenţie, aceasta nu este o „amendă” şi nu poţi fi obligat s-o plăteşti, aşa cum se întâmplă în cazul unui Penalty Charge Notice.

Primeşti un Parking Charge Notice atunci când, spre exemplu, parchezi în curtea unui spital sau a unui supermarket şi ai depăşit termenul limită afişat pe indicatoarele din parcare. Prin urmare, ai încălcat termenele şi condiţiile din „contractul” în care ai intrat cu operatorul parcării. Într-o asemenea situaţie, operatorul parcării ar trebui să-l pună pe şofer să plătească conform cu taxele de parcare în vigoare în acea parcare sau în funcţie de pierderile suferite de beneficiarul parcării în urma şederii prelungite, peste limita impusă. În consecinţă, suma de plătit ar trebui să fie una mică, în special atunci când limita de timp este depăşită cu puţin.

În cazuri extreme, deloc rare, un operator poate stipula pe pancartele afişate în parcări amenzi grele, cu blocarea roţilor cu ajutorul caracatiţei sau chiar ridicarea maşinii. Astfel de lucruri se întâmplă în parcările mai mici, unde operatorii sunt lăsaţi să scoată un ban bun de pe urma şoferilor ghinionişti.

 

Lupta cu cowboy-ii privaţi

Dacă consideri că eşti tratat nedrept sau dacă ai vreo scuză rezonabilă poţi contacta operatorul de parcare sau proprietarul parcării explicând de ce refuzi să plăteşti.

Dacă ţi s-a cerut să plăteşti £60 pentru că ai stat 15 minute peste limita perioadei de parcare, suma de plată este exorbitantă. În acest caz, ai putea trimite proprietarului parcării suma care consideri că se impune pentru a acoperi şederea prelungită. Mulţi şoferi au raportat că în acest mod au rezolvat cu penalizarea.

Întotdeauna este o idee bună să te întorci la faţa locului pentru a încerca să aduni nişte dovezi în favoarea ta. Poate afişul pe care erau trecute termenele şi condiţiile parcării era cumva acoperit şi nu a putut fi citit cu uşurinţă. În acest caz, fă o poză şi trimite-o operatorului parcării.

Dacă proprietarul parcării anulează penalizarea, este perfect. Dacă nu, ai 28 de zile de la data emiterii penalizării pentru a face un apel al deciziei la un auditor independent precum Popla (Parking on Private Land Appeals) înfiinţat de British Parking Association (BPA) pentru membri săi. IPC, o altă organizaţie mai mică a industriei, are de asemenea un serviciu de audit numit Independent Appeals Service, similar cu Popla.

Nu uita că dacă plăteşti amenda în decursul a 14 zile de la data emiterii penalizării ai dreptul la o reducere de cel puţin 40%.

Dacă Popla este de partea şoferului, penalizarea se anulează. Dacă, dimpotrivă, apelul şoferului este refuzat, operatorul de parcare poate solicita în continuare plata penalizării iar, dacă nu este plătită, îl poate da pe şofer în judecată la tribunalul Small Claims Court.

Atunci când Popla îţi refuză apelul nu vei avea de plătit nici un fel de costuri sau compensaţii şi nici valoarea penalizării nu se va mări.

 

Dar dacă nu plăteşti şi nu faci nimic, ce se întâmplă?

Vei avea toate şansele să începi să primeşti scrisori ameninţătoare în care ţi se cere să plăteşti. Ele vor veni de la operatorul de parcare sau de la agenţii de colectare a datoriilor. Nu există cifre oficiale care să indice câţi şoferi ajung la tribunal pe o asemenea problemă, deşi se estimează că aproximativ jumătate dintre cei care fac apel li se anulează penalizarea, iar dintre cei cărora li se refuză apelul, majoritatea plătesc.

 

Operatorul de parcare este independent. Nu mai plătesc nimic?

Dacă operatorul nu este membru al vreunei organizaţii a industriei, atunci nu poate accesa informaţiile privind identitatea şoferului. Astfel că, dacă vei dori să faci apel, să nu le scrii, pentru că le vei da detaliile tale de contact şi îi vei avea pe spinare.

Dacă operatorul obţine totuşi detaliile tale, le poţi răspunde printr-o scrisoare disputând penalizarea sau poţi continua să îi ignori.

Din păcate, nu ai unde să faci apel la o penalizare eliberată de un operator de parcare independent. Practic, oricine poate elibera penalizări de parcare şi te poate da în judecată pentru a-ţi solicita plata.

 

Penalty Charge Notice-ul

În primul rând, dacă eşti de acord s-o plăteşti, achit-o în primele 14 zile şi poţi beneficia de reducerea de 50%. Iar dacă vrei să faci apel, este indicat să fotografiezi zona şi să incluzi semnele şi indicatoarele de pe stâlpi şi de pe carosabil, dacă îţi confirmă argumentaţia sau aparatul de taxare al parcării, dacă nu funcţionează. Dacă amenda vine la câteva zile după incident, adunarea dovezilor va fi, evident, mai dificilă.

Dacă ai martori, roagă-i să-ţi dea o probă în scris şi vezi dacă poţi aduna dovezi pentru circumstanţe atenuante. Dacă maşina ţi-a fost furată, ar trebui să obţii de la poliţie un „crime reference number”.

Trimite o scrisoare primăriei locale în care să incluzi tot ce este relevant cazului tău, iar dacă ai primit amenda prin poştă, vei putea folosi formularul de apel sosit cu amenda. Dacă ai un caz convingător, primăria are autoritatea de a-ţi anula amenda. Iar dacă primăria îţi refuză apelul, fă bine şi mergi mai departe, pentru că, statistic, 50% dintre cei care ajung în stadiul final al apelului câştigă apelul.

După refuzul primăriei vei avea la dispoziţie 28 de zile pentru a face un apel formal la tribunal. Acesta se poate face la Traffic Penalty Tribunal (Anglia şi Ţara Galilor), Parking and Traffic Appeals Service (Londra), la Northern Ireland Traffic Penalty Tribunal şi la The Scottish Parking Appeals Service.

 

Nouă motive pentru a face apel

 1. N-a fost nici un fel de contravenţie, pentru că semnele nu au fost vizibile sau au fost derutante, marcajele de pe carosabil nu erau vizibile sau nu a fost emis nici un fel de amendă.
 2. Suma penalizării a depăşit valoarea corectă; primăria a cerut mai mulţi bani decât ar fi trebuit să ceară.
 3. Primăria spune că PCN-ul a fost trimis prin poştă, controlorul nefiind lăsat să aşeze penalizarea pe parbrizul maşinii, iar şoferul ştie bine că acest lucru nu s-a întâmplat.
 4. Vehiculul fusese furat sau şoferul la ora contravenţiei nu era proprietarul maşinii.
 5. Nerespectarea procedurii la PCN, poate că PCN-ul nu conţine informaţia necesară.
 6. Primăria a adăugat o linie galbenă, spre exemplu, fără a urma procedurile corecte, caz în care The Traffic Regulation Order nu a fost respectat.
 7. Proprietarul era o firmă de închiriat maşini.
 8. PCN-ul este deja plătit.
 9. Circumstanţe atenuante, spre exemplu probleme cu sănătatea sau avarie la maşină.

 

Amenzile poliţiei

Poliţia emite Fixed Penalty Notices pentru depăşirea vitezei, parcări nepermise etc.

Penalizarea pe care o primeşti de la poliţie este o „ofertă condiţională”, în sensul că îţi poţi accepta vina, caz în care plăteşti amenda şi primeşti punctele pe permis şi cu asta ai terminat sau refuzi oferta, caz în care vei fi chemat la curtea de apel; detalii pentru cum şi unde poţi face acest lucru vei găsi întotdeauna pe spatele documentului de penalizare.

Singura problemă este că, dacă oferta condiţională este refuzată, tribunalul poate teoretic să impună o pedeapsă mai mare atunci când şoferul este găsit vinovat.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Amenzile de parcare şi cum poţi scăpa de ele”

 1. Josh Spune:

  Buna ziua!
  Am primit sapt trecut 10 plicuri de la Marston fiecare cu o valoare de 271 lire..amenzi pt neplata congestion charge.
  AMENZILE sunt luate anul trecut in diferite perioade..am lucrat pt o companie care facea curierat,vanul era inchiriat de mine.Compania a zis ca de fiecare data cand intram in CC ei vor plati..semn ca nu au fost platite toate…compania nu mai este…iar amenzile au venit la mine sapt trecuta prima data.am sunat la Marston sa fac o intelegere pt un direct debit lunar..momentan nu avand bunuri de valorificat si nici job…au refuzat…ce oasi trebui sa urmez sau ce pot pati?Vreau sa rezolv problema asta intr un fel ca e stresanta .
  Multumesc

Spune-ti si tu parerea!