Amenzile din parcările private, atacate în instanţă!

Articol publicat in sectiunea Auto, UK la zi pe data 27 februarie 2015

Legalitatea amenzilor impuse de operatorii parcărilor private asupra şoferilor este atacată zilele acestea la Curtea de Apel.

Barry Beavis, din Chelmsford, nu este de acord cu amenda de 85 de lire sterline primită, considerând că este nedreaptă şi, de fapt, ilegală. Cazul acestuia se judecă la Curtea de Apel şi este de interes pentru toţi şoferii din Marea Britanie pentru că o decizie favorabilă domnului Beavis va însemna că aceste amenzi vor fi, pe viitor, ilegale.

————————————–

„Acest caz este de mare interes pentru şoferi, în general, şi în special pentru aceia care au parcat pentru o perioadă mai mare decât era permisă.”

Avocat Sa’ad Hossain QC

————————————–

Beavis a fost amendat cu £85 de către ParkingEye pentru că a depăşit limita de două ore impusă în parcarea Riverside Retail Park din Chelmsford, în aprilie 2013. A fost dat în judecată de firma ParkingEye şi Tribunalul Cambridge County Court a decis în defavoarea lui Beavis, spunând că amenda nu contravine legislaţiei din Unfair Terms in Consumer Contracts Regulations.

Neacceptând decizia, Beavis a făcut recurs, iar procesul are loc zilele acestea. În instanţă, avocatul său, Sa’ad Hossain, a spus că decizia anterioară a fost negativă pentru că judecătorul nu a luat în seamă că, de fapt, amenda a fost exercitată sub forma unei „clauze de penalizare”, neobligatorie pentru domnul Beavis.

În faţa a trei judecători prezenţi pentru acest recurs, avocatul Hossain a susţinut: „Cazul ridică o problematică cu mare impact asupra operatorilor privaţi, a căror cifră de afaceri poate fi în totalitate sau în mare parte compusă din aceste penalizări aplicate şoferilor care-şi parchează maşinile mai mult decât au plătit sau este permis.”

Domnul Hossain depăşise cu 56 de minute perioada de parcare gratuită de două ore a centrului comercial Riverside. „Aceste 56 de minute suplimentare înseamnă plata a £85 şi ar fi fost aceeaşi situaţie dacă s-ar fi depăşit şi cu numai 10 minute”, a spus avocatul.

————————————–

„Habar nu am avut că am depăşit timpul de parcare. M-a înştiinţat doar o factură speculativă, pe care am primit-o prin poştă. Şi o numesc factură pentru că nu este un ticket, o amendă normală, ci este practic o factură făcută să arate ca o amendă.”

Beavis Barry, patronul unui magazin de fish & chips

————————————–

Căutând pe internet cazuri similare, Beavis s-a convins că plata acestui tip de amendă nu poate fi legal obligatorie şi că o poate ignora, ceea ce a şi făcut. La scurt timp după aceasta, a sosit şi o notificare pentru a se prezenta la tribunal, ocazie cu care a fost anunţat că amenda a crescut la £150.

Edmund King, preşedintele companiei AA, s-a arătat nerăbdător să vadă rezultatul acestui caz, în speranţa că verdictul va „limpezi apele” în acest domeniu în care amenzile sunt uneori mai mult decât exagerate. Conform unui sondaj organizat de AA, cei chestionaţi au fost de părere că penalizările pot rămâne, dar cu condiţia să nu depăşească nivelul penalizărilor impuse de primăriile locale.

————————————–

„Ne aflăm într-o eră a penalizărilor în masă, graţie camerelor de filmat instalate în majoritatea marilor parcări private. Ameninţarea blocării maşinii cu caracatiţa a fost înlocuită acum de ameninţarea agenţilor de colectare a datoriilor. De aceea, mulţi şoferi plătesc până la urmă «penalizări» exagerate, pentru că sunt îngrijoraţi ca nu cumva să le fie afectat credit rating-ul.”

Edmund King

————————————–

„Dacă acest recurs nu are sorţi de izbândă, sunt de părere că guvernul trebuie să intervină şi să legifereze mai atent situaţia parcărilor pe spaţiile private”, a conchis Edmund King.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!