Amintiri cu Ilie Dumitrescu

Articol publicat in sectiunea Stranieri pe data 19 februarie 2016

617 dumitrescuTottenham Hotspur traversează cel mai bun sezon din istoria Premier League (de la rebranduirea din 1992). Londonezii tocmai au câştigat pe terenul lui Manchester City, scor 2-1, ocupă locul 2 în clasament, la 2 puncte de liderul Leicester, iar mulţi specialişti din fotbalul britanic cotează cu şanse reale la câştigarea titlului. Ar fi al treilea titlu de campioană a Angliei din istoria de 133 de ani a clubului din nordul Londrei şi primul după o aşteptare de 65 de ani!

Pentru Spurs, considerată deja o eternă perdantă a fotbalului englez, titlul în Premier League ar însemna finalul unei veritabile „ere” de aşteptare, în care au fost ironizaţi aproape permanent de marii rivali de la Arsenal pentru lipsa trofeelor. 

Pentru a ilustra dorinţa londonezilor de a reveni în fruntea Premier League, jurnaliştii de laIndependent au rememorat momentul în care Ilie Dumitrescu ajungea pe White Hart Lane pentru a forma o linie ofensivă de vis alături de Jurgen Klinsmann, Teddy Sheringham, Darren Anderton şi Nick Barmby şi modul în care acesta l-a pus pe managerul de atunci în dificultate.

„Când Tottenham l-a adus pe Ilie Dumitrescu, în 1994, românul l-a întrebat pe managerul clubului, Ossie Ardiles când a câştigat Spurs ultima dată campionatul. Evident, Ardiles era o parte importantă a istoriei clubului. Înţelegea tradiţia şi ar fi putut să-i explice lui Dumitrescu despre echipa câştigătoare din 1961 sau despre vizionarul Arthur Rowe care o condusese pe Tottenham spre primul titlu în urmă cu 10 ani. „N-am putut să-i răspund”, a explicat Ardiles, înainte să-i explice românului că aceste triumfuri ar trebui să fie parte a viitorului, nu doar un trecut îndepărtat.

Câteva luni mai târziu, Ardiles rămânea fără job. Faimoasa linie de atac formată din Jurgen Klinsmann, Teddy Sheringham, Dumitrescu, Darren Anderton şi Nick Barmby a reprezentat o ultimă „escapadă” pentru Tottenham înainte ca echipa să o ia într-o altă direcţie””, notează cei de la Independent.

Ilie Dumitrescu semna cu Tottenham în iulie 1994, după un turneu final la Campionatului Mondial din SUA memorabil, în care România a ajuns până în faza sferturilor. Londonezii au plătit Stelei la acea dată 2,6 milioane de lire sterline în schimbul transferului său.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!