Amnistie fiscală pentru toţi bugetarii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 septembrie 2014

Toţi bugetarii care au primit sporuri sau alte venituri salariale pe nedrept, din cauza unor calcule greşite ale funcţionarilor publici, sunt scutiţi de la înapoierea către stat a banilor luaţi în plus.

Măsura a fost inclusă într-o serie de modificări la proiectul de lege privind amnistia fiscală, care a fost adoptat în plenul Senatului şi care viza iniţial doar angajaţii din învăţământ, relatează Ziare.com.

Modificările îi aparţin preşedintelui Comisiei de Muncă din Senat, Liviu Pop. Printre acestea s-a numărat şi extinderea amnistiei fiscale pentru mame şi pensionari, amendament care prevede că persoanele care au apucat să returneze din banii primiţi pe nedrept vor primi sumele respective înapoi. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Iniţial, presa a relatat numai despre înapoierea banilor mamelor şi pensionarilor care au returnat statului sumele primite pe nedrept, însă nu şi despre scutirea tuturor bugetarilor de la plata sporurilor primite pe fondul unor greşeli de calcul sau interpretare a legii, întrucât senatorii nu au făcut precizări legate de cea de-a doua modificare decât la o zi după adoptare.

Senatorul PSD Liviu Pop a declarat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, că „trebuie să le dăm banii înapoi” oamenilor. Întrebat dacă proiectul de lege „nu seamănă a cadou electoral”, acesta a menţionat că este vorba despre „nişte drepturi salariale din 2010-2013 în baza Legii salarizării, care este interpretabilă, sunt situaţii punctuale în care legea s-a aplicat deficitar”, adăugând că nu sunt luate în discuţie cazurile în care bugetarii au făcut demersuri pentru a obţine ilegal sporuri necuvenite.

 

300 milioane de lei lipsă

Ministrul muncii Rovana Plumb a lămurit că amnistia fiscală vizează întreg sectorul bugetar, adică „profesori, cadre medicale sau alte categorii ale administraţiei publice locale, care au primit anumite sporuri în baza unui contract colectiv de muncă, care, în momentul aplicării legilor făcute de Boc, prin care s-au tăiat salarii, a rămas în vigoare”.

Plumb a specificat că este vorba despre un total de 300 milioane de lei care nu vor mai fi returnate de către sectorul public, adică nu vor mai intra în bugetul de stat. Totuşi, ea a explicat că acest lucru „nu are influenţă asupra bugetului, pentru că suma nu a fost prevăzută în exerciţiul bugetar pentru anul 2014”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!