Amnistierea pensionarilor şi a mamelor, aprobată de Senat

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 septembrie 2014

mamici_1

Proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor au fost aprobate de Senat, prima Cameră sesizată.

Astfel, de amnistiere vor beneficia mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit. În plus, Senatul a votat un amendament prin care Guvernul va da înapoi banii deja restituiţi de părinţi, în 5 ani, începând cu 1 ianuarie.

Potrivit proiectului, doar mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit vor fi amnistiate, nu şi cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realităţii.

În urma unei decizii a Curţii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, s-a stabilit că 12.460 de mame, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit că mamele respective trebuie să returneze indemnizaţiile încasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.

Senatorii au decis, de asemenea, că peste 21.000 de pensionari care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor şi figurează cu debite să fie scutiţi de plata acestora. Proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost adoptat de Guvern în data de 19 august şi a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit unui amendament formulat în plen de preşedintele Comisiei pentru muncă, Liviu Marian Pop (PSD), sumele dobândite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a acestei legi se vor restitui eşalonat pe o perioadă de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale. Restituirea acestor sume se va face pe baza cererilor făcute de pensionari la casele judeţene de pensii.

Proiectul de lege urmează să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, forul legislativ decizional.

Ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Rovana Plumb, a precizat că, în ceea ce privește mamele care au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului calculate în mod eronat, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei, iar în cazul pensionarilor, suma ajunge la peste 350 milioane lei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!