Ana Maria Gergely: O balerină româncă, debut în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Cultură, Educaţie şi învăţământ, Evenimente românești, Poveşti româneşti pe data 4 mai 2015

Londra_Ana Maria Gergely

Are doar 18 ani, este româncă și și-a început evoluția ca balerină pe marile scene din Marea Britanie. Numele ei este Ana Maria Gergely și o puteți urmări în primul ei turneu național în Regatul Unit, interpretând unul dintre rolurile principale în spectacolul de balet clasic „Lacul lebedelor” (Swan Lake), adaptat după compoziția marelui compozitor rus Pyotr Ilyics Tchaikowski.

 Ana Maria este singura româncă aflată în prezent la studii în cadrul prestigioasei National English Ballet School (NEBS).

Balerina româncă Ana Maria Gergely a început primul ei turneu național în Marea Britanie, debutând în rolul principal „Black Swan” (Odille) în spectacolul „Lacul lebedelor” (Swan Lake). Evenimentul a avut loc la Teatrul Peacock din Londra, în 2 aprilie. Reprezentațiile ei alături de colegii acesteia de la National English Ballet School vor continua până la sfârșitul lunii mai pe mai multe scene importante de pe teritoriul Regatului Unit.

Baletul „Lacul lebedelor” este cel mai recent spectacol din repertoriul clasic care a fost adaptat pentru a fi accesibil publicului tânăr, în cadrul seriei My First Ballet. Acesta este rezultatul unei colaborări unice între English National Ballet și English National Ballet School. Toți balerinii care evoluează în cadrul spectacolului sunt elevi ai aceleiași școli, ENBS.

————————————–

„Ana Maria a dovedit că este o tânără cu un talent deosebit, obținând unul dintre cele treizeci de locuri disponibile (în cadrul National English Ballet School – n.r.), urmare a unei audiții la care au participat aproximativ 300 de adolescenți aspiranți la admiterea în prestigioasa școală de balet. Ea s-a evidențiat suplimentar prin muncă, dedicație și perseveranță.”

Extras din scrisoarea de caracterizare a Anei Maria Gergely, redactată de prof. Samira Saidi, în 2013, la încheierea primului ei an de studiu la English National Ballet School

————————————–

 

„Lebăda neagră”

Londra_Ana Maria Gergely1

Turneul cu baletul Swan Lake, în care Ana Maria Gergely evoluează în rol principal, a programat primul spectacol pe scena Peackock Theatre din Londra, unde au avut loc mai multe reprezentații în intervalul 2-12 aprilie. Spectacolul a mai putut fi vizionat în Poole, pe coasta de sud-vest a Angliei, în 18 și 19 aprilie, și apoi la New Victoria Theatre din Woking, localitate din vecinătatea sudică a Londrei, în 25 și 26 aprilie.

Următoarele reprezentații ale spectacolului de balet Swan Lake în care românca Ana Maria Gergely evoluează în rolul lui Odille sunt programate la: Palace Theatre Manchester (2 și 3 mai), Bristol Hippodrome (9 și 10 mai), New Wimbledon Theatre din Londra (15 și 16 mai) și Curve Theatre din Leicester (în apropiere de Birmingham), în 22 și 23 mai.

Seria My First Ballet a fost special creată pentru a educa gusturile categoriei de public format din copii și adolescenți pentru spectacolul de balet clasic.

Anterior, au mai fost prezentate cu succes spectacolele Sleeping Beauty (Frumoasa adormită), Cinderella (Cenușăreasa) și Copelia.

Spectacolul Swan Lake din seria My First Ballet a fost regizat de George Williamson, unul dintre tinerii artiști britanici care a absolvit, la rândul său, English National Ballet School în 2010.

Evoluția tinerilor balerini de la NEBS pe scenă, în spectacolul Swan Lake, este însoțită de o prezentare susținută de un narator, special pentru a o face mai captivantă pentru tinerii spectatori.

————————————–

„Este o experiență extraordinară pentru un elev să danseze un altfel de rol, iar Ana Maria a fost mai mult decât bucuroasă pentru că a fost aleasă.”

Claudia Gergely, mama Ana Mariei, despre prezența fiicei sale în turneul cu spectacolul Lacul Lebedelor

————————————–

 

Un palmares impresionant

Londra_Ana Maria Gergely2

Ana Maria Gergely a început să frecventeze cursurile de balet la Palatul Național al Copiilor din București, la vârsta de numai cinci ani. Apoi, la doar șapte ani, ea urma studiile Studio M, în cadrul Operei Naționale București, sub îndrumarea profesoarei și fostei prim balerine Magdalena Rovinescu. Ea a acces ulterior, în urma unei audiții, la un loc în Liceul de Coregrafie Floria Capsali, timp de încă patru ani, pentru ca, la vârsta de 15 ani, să fie admisă la The State Ballet School din Berlin. A studiat și acolo doi ani; până când a ajuns la English National Ballet School (ENBS) din Londra, grație unei burse complete, ce i-a fost oferită pentru perfecționarea tehnicii și esteticii.

Cariera Anei Maria Gergely este doar la început, dar palmaresul acesteia este deja unul  impresionant… Înainte de a veni la studii în metropola de pe Tamisa, Ana Maria a obținut, pe rând:

  • Premiul 1 și Premiul de popularitate la Danza Europa, San Marino;
  • Outstanding Artistry Award la Youth America Grand Prix, în semifinala de la Paris (2010);
  • Premiul 1 la Olimpiada de Coregrafie și Artă Teatrală, Constanța – 2010;
  • Premiul 1 la Olimpiada de Coregrafie și Artă Teatrală, Timișoara – 2010;
  • Medalia de aur la concursul intern Staatliche Ballettschule Berlin (2011);
  • Finalistă la Youth America Grand Prix, New York 2011;
  • Medalia de argint la festivalul internațional de dans Tanzolymp, Berlin (2011).

Tânăra din România a acumulat experiențe remarcabile pe baza burselor de studiu ce i-au fost oferite la Academia de Balet a Teatrului La Scala, Milano, la The Kiev Ballet Academy of Washington DC sau John Cranko Ballet Academy, Stuttgart. Ana Maria a fost invitată să studieze în două rânduri la Bolshoi Ballet Academy, Moscova, înainte de a fi recompensată cu bursa completă de studii de la English National Ballet School din Londra.

————————————–

„Ana Maria a trecut în anul trei cu bursă completă de studii (la National English Ballet School – n.r.), în urma examenelor pe care le-a luat cu note excepționale. Este al treilea an consecutiv în care este premiată cu bursa de studii Dance and Drama Award.”

Claudia Gergely, mama Ana Mariei

————————————–

Autor articol: Marcel Istrate Foto : Facebook

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!