ANAF, acuzată de abuzuri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 aprilie 2015

anaf_antifrauda1_1

Activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferenţa de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeaşi zi dacă este achitată o amendă reprezentând de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate.

Modificările au fost anunțate de Guvern după ce, în ultima săptămână,  în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din „bacşiş” sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

Premierul Victor Ponta a arătat că este nevoie de o serie de „reglaje” care să prevină eventuale excese ale inspectorilor ANAF. El a susţinut, însă, că 90% dintre informaţiile prezentate public, cu firme închise pentru datorii de 5 lei, nu erau adevărate. Șeful guvernului a mai spus că îşi doreşte ca ANAF să rămână foarte puternică şi a arătat că verificările inspectorilor au generat, în primul trimestru al acestui an, creşterea cu 25% a numărului de societăţi care folosesc case de marcat.

Ponta a declarat, de asemenea, că eventuale abuzuri ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în combaterea evaziunii fiscale vor fi sancţionate și a apreciat în același timp că există o „frăţie a evazioniştilor fiscali” care ar critica ANAF.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu, a fost invitat la următoarea şedinţă a Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi „închide cofetării pentru 5 lei”.

 

ANAF acuză „selecția prin omisiune”

ANAF consideră că „selecţia prin omisiune” a acţiunilor instituţiei în vederea „conceperii materialelor de presă” nu face altceva decât să contribuie „într-o manieră consistentă” la informarea defectuoasă, prezentând „în mod eronat eforturile depuse de Direcţia Antifraudă”.

„Reiterăm pe această cale şi faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundară de activitate a ANAF, tratată însă cu aceeaşi seriozitate de către ANAF. Linia prioritară de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activităţii Direcţiei Antifraudă în 2014 şi în primele două luni din acest an.

Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Direcţia Antifraudă au vizat prejudicii de peste un milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015, procentajul dosarelor de peste un milion de euro a fost de 87% din totalul sesizărilor penale înaintate organelor de anchetă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!