ANAF, amendată pentru „lista rușinii”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 mai 2016

anaf_antifraudaANAF a fost amendată cu 16.000 de lei de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal, ca urmare a publicării în 16 mai 2016, pe internet, a listei cu 187.230 contribuabili – persoane fizice cu restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016.

După publicarea listei, începând cu data de 17 mai, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a început o investigație din oficiu la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), controlul finalizându-se în data de 23 mai, scrie News.ro.

Concluzia acțiunii de control a fost aceea de „prelucrare nelegală a datelor cu caracter personal”, întrucât datele prezentate au fost inexacte și neactualizate, fiind totodată publicate pe un alt site decât pe propria pagină de internet, ceea ce contravine prevederilor Codului de procedură fiscală și reglementărilor proprii.

Acuzația de prelucrare nelegală a datelor cu caracter personal a fost determinată și de faptul că ANAF nu a asigurat informarea completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul instituției.

 

Fiscul contestă sancțiunea

După anunțul privind primirea amenzii, ANAF a reacționat și a precizat că autoritatea nu a descoperit nicio ilegalitate la publicarea listei datornicilor și a decis să sancționeze Fiscul pentru faptul că datele erau neactualizate la șapte dintre persoanele de pe listă.

Autoritatea fiscală afirmă că va contesta amenda, pe care o consideră nejustificată. „ANAF va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP și va continua să respecte toate obligațiile legale”, precizează agenția. Potrivit reprezentanților Fiscului, sancțiunea a fost acordată pentru abateri de formă și nu de fond.

ANAF a publicat în 16 mai lista persoanelor fizice cu datorii la bugetul de stat în baza datelor existente la data de 31 martie, printre acestea regăsindu-se politicieni, foști miniștri, oameni de afaceri, dar și regele Mihai. Mai multe persoane – printre care fostul ministrul al justiției Cătălin Predoiu și fiica cea mică a fostului președinte Traian Băsescu – au susținut că și-au plătit datoriile, iar datele prezentate nu sunt reale, iar Casa Regală a anunțat că a contestat datoriile.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!