ANAF, obligată să-i consilieze pe contribuabili

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2016

Organele fiscale ar putea avea obligația ca, de la derularea inspecției și până la aplicarea sancțiunii, să consilieze firmele în vederea remedierii aspectelor neconforme, altfel sancțiunile fiind considerate nule de drept, potrivit unui proiect de lege depus de senatorul PNL Traian Igaș.

Realizarea consilierii ar urma să fie consemnată într-un proces-verbal care face referire la aspectele neconforme și se stabilesc termenele de remediere. Controlul se reia într-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile, potrivit proiectului de lege, citat de Mediafax.

Sancțiunile și oricare alte dispoziții obligatorii înscrise în actul de control sunt nule de drept, dacă s-au dispus fără termenul de remediere, mai prevede inițiativa legislativă depusă de Igaș.

De la procedura consilierii sunt exceptate organele fiscale care, prin efectul legii, pot efectua un control inopinat, conform articolului sau când sunt sesizate sau se autosesizează/constată fapte flagrante, potrivit sursei citate.

Traian Igaș susține în expunerea de motive că „ceea ce se întâmplă acum cu controalele ANAF constituie o problemă de abordare care ține de secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea”, afirmând că organele fiscale ar trebui să urmeze principiul preventiv, nu pe cel punitiv.

El mai susține că o companie nu trebuie închisă pentru că impactul acestui demers se răsfrânge atât asupra salariaților care își pierd locurile de muncă, cât și asupra volumului de taxe și impozite care ajung la bugetul de stat. Senatul este prima cameră sesizată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!