Analize necesare pentru prostată

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 7 august 2014

Prostata este o mică glandă de mărimea și dimensiunile unei castane. Este situată sub vezica urinară și înconjoară porțiunea superioară a uretrei – tubul care transportă urină și spermă prin penis. Glanda prostatică produce un fluid clar și gros care se amestecă astfel cu spermatozoizii pentru a forma lichidul spermatic.

Odată cu înaintarea în vârstă, prostata unui bărbat poate să crească în dimensiune. Fără să fie ceva anormal, se întâmplă totuși uneori ca acest lucru să blocheze fluxul urinar. Așadar, există câteva probleme cu prostata de care se pot lovi bărbații, în special cei cu vârsta peste 40 de ani:

 • hiperplazia benignă de prostată sau adenomul de prostată în care este restricționat fluxul urinar și de aceea va exista nevoia de a urina mai des, mai ales pe timpul nopții;
 • prostatita acută și cronică în care se inflamează glanda prostatică. Se estimează că 35% dintre bărbați se pot confrunta cu prostatita cronică în cursul vieții, iar simptomele prin care se manifestă sunt micțiuni dese și dureroase, scăderea libidoului sau incapacitatea erectilă;
 • cancerul de prostată care afectează celulele glandei prostatice și pot bloca fluxul urinar. Este necesară depistarea lui precoce și tratarea lui pentru a împiedica extinderea celulelor canceroase în alte părți ale corpului.

Ce simptome trebuie să te îngrijoreze?

De regulă, când există o afecțiune prostatică sunt câteva simptome după care te poți ghida și să te prezinți neapărat la un control medical. Cele mai frecvent raportate de bărbați sunt:

 • dificultăți sau durere la urinare;
 • urinări frecvente, în special noaptea;
 • senzația de urinare iminentă, care nu mai poate fi amânată;
 • prezența sângelui în urină sau spermă;
 • impotență.

  Ce se întâmplă la consultul medical?

Riscurile de a întâmpina probleme cu prostata sunt mult mai mari dacă ai avut în familie cazuri de afecțiuni prostatice. Specialiștii urologi sunt de părere că nu trebuie să aștepți primele simptome care să te ducă la medic, ci după vârsta de 40 de ani să îți faci în fiecare an o analiză de sânge care indică nivelul sangvin al unei proteine numite PSA (antigen specific al prostatei). Antigenul specific prostatic este cel mai important marker tumoral din patologia prostatei, de aceea este indicat ca fiecare bărbat să facă anual această analiză.

După ce vei explica medicului simptomele tale, el îți va recomanda să faci această analiză de sânge – PSA și sumarul de urină. Dacă nivelul antigenului specific al prostatei este mai mare de 30 ng/ml, trebuie să te adresezi unui urolog pentru a stabili următoarele investigații suplimentare care sunt necesare:

 • tușeul rectal și palparea abdominală: durează câteva minute, timp în care medicul urmărește zonele dure, mărite de volum sau anormale la nivelul prostatei;
 • uroflowmetria: prin care se înregistrează debitul micțional;
 • ecografia prostatică: presupune introducerea unei sonde de dimensiunile unui deget în rect. Această sondă produce ultrasunete de înaltă intensitate, care se reflectă la suprafața prostatei. Ultrasunetele sunt înregistrate și transformate în imagini fotografice sau filme ale glandei prostatice care vor ajuta medicul să estimeze dimensiunile prostatei și să detecteze creșteri anormale;
 • biopsia prostatică: este efectuată sub control ecografic transrectal (o sondă introdusă în rect), pentru a ghida câteva ace mici prin peretele rectal în ariile prostatice unde sunt detectate anomaliile. Acele vor îndepărta o cantitate mică de țesut care va fi analizat în laborator. Dacă este identificat un cancer, medicul va putea să-i determine stadiul și agresivitatea;
 • explorări complementare dacă este necesar: computer tomograf, RMN, scintigrafie osoasă.

Sfat pentru părinți: specialiștii urologi consideră că este necesar ca de la vârsta de 3 ani băieții să fie monitorizați periodic pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a organelor genitale.

 
NU! suplimentelor alimentare pentru prostată

Optimismul exagerat din reclamele la suplimentele alimentare pentru afecțiunile prostatei îl îndepărtează pe pacient de medic și implicit de stabilirea unui diagnostic corect și adoptarea unui tratament adecvat, susțin specialiștii urologi din România.

„Pacientul își auto-administrează aceste suplimente în ideea de a-și ameliora simptomatologia, însă în acest timp boala evoluează și el constată că situația lui nu se îmbunătățește, în final fiind nevoit să se prezinte la medic. Suplimentele alimentare pentru prostată sunt mici speculații comerciale care pot să aibă la un moment dat un mic efect terapeutic ca adjuvanți în tratament, nicidecum ca înlocuitori al acestuia. Ele nu intră în schemele de tratament pentru afecțiunile prostatei, ci sunt incluse în grupa alimentelor, de aceea noi nu le recomandăm. Ele sunt practic un dezastru pentru un pacient care nu are un diagnostic corect.”

 
De reținut!

Iată câteva lucruri care ar trebui să te pună pe gânduri și să te determine să-ți faci o programare la un medic urolog. Învinge-ți jena și discută cu un specialist, dacă ai constatat că te confrunți cu aceste probleme!

 1. Noaptea nu este normal să te trezești pentru a urina, pentru că vezica se odihnește.
 2. După fiecare urinare, trebuie să simți că vezica s-a golit complet.
 3. Nu este normală durerea la urinat. Dacă simți durere sau jenă la urinat, trebuie să ceri sfatul urologului.
 4. Carența de zinc conduce la hipertrofia prostatei (mărire necanceroasă a glandei).
 5. Adenomul de prostată și cancerul de prostată sunt două afecțiuni separate care se dezvoltă în zone diferite.

 
Atenție sporită la alimentație!

Numeroase studii au demonstrat rolul important pe care îl are alimentația, enumerând printre factorii preventivi isoflavonele din soia, ceaiul verde, licopenul din roșii, seleniul și vitaminele C, D, E. Specialiștii de la Institutul American pentru Cercetări în domeniul Cancerului estimează că peste 30% din toate cancerele sunt legate de greșelile în alimentație pe care le facem. Așadar, alimentația joacă un rol primordial în prevenirea cancerului de prostată:

 1. Nu exagera cu mâncarea! Este indicat ca la fiecare masă să optezi pentru o porție medie de mâncare, pentru a ține kilogramele sub control.
 2. Evită alimentele bogate în grăsimi! Numărul cazurilor de cancer diferă de la țară la țară, însă se constată o creștere la populațiile care consumă foarte multe grăsimi. O dietă care abundă în grăsimi saturate (precum grăsimile din carnea roșie: vită, miel, oaie) este cea mai periculoasă și favorizează apariția cancerului.
 3. Trebuie să faci alegerile cele mai sănătoase: cerealele integrale, orezul brun, pâinea din făină integrală și limitează consumul de dulciuri și sare.
 4. Alcoolul trebuie consumat cu moderație! În general, „moderat” înseamnă nu mai mult de 2 pahare de alcool pe zi, în cazul bărbaților.
 5. Legume și fructe din belșug! Toate studiile au demonstrat că fructele și legumele consumate cu regularitate diminuează semnificativ riscul de cancer.
 6. Acizii grași omega 3 sunt esențiali! Îi găsești în peștele de apă rece (somon, macrou, hering) și au rolul de a reduce riscul de apariție a anumitor cancere.
 7. Seleniul și vitamina E: unele cercetări susțin că seleniul și vitamina E administrate zilnic au rolul de a preveni dezvoltarea cancerului de prostată. Cel mai mare studiu în acest domeniu a început în 2001, iar la finalul lui – care este estimat în anul 2013 – vom avea date precise și verificate pe 32.000 de subiecți.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!