Analize necesare pentru verificarea inimii

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 5 iunie 2014

electrocardiograma10

Din ce cauze se poate îmbolnăvi inima?

Ghidul European pentru Prevenția Bolilor Cardiovasculare amintește două categorii principale de factori de risc: modificabili și nemodificabili. Principalii factori de risc modificabili sunt responsabili de aproximativ 80% dintre cardiopatiile ischemice și afecțiunile cerebrovasculare, aceștia fiind hipertensiunea; dislipidemia (niveluri anormale ale colesterolului); diabetul/perturbări ale toleranței la glucoză; fumatul; obezitatea (IMC 30); lipsa activității fizice; microalbuminuria sau RFG <60 mL/min (boală a rinichiului diabetic).

În rândul factorilor de risc care nu pot fi modificați se numără: vârsta și boli cardiovasculare premature în istoria familiei. În continuare, puteți citi analizele care se fac pentru a verifica dacă aveți sau nu probleme cu inima:

 

Electrocardiograma (EKG sau ECG)

Electrocardiograma este un test absolut inofensiv și nedureros de verificare a problemelor legate de activitatea electrică a inimii, însă nu poate să depisteze un viitor infarct. Există o serie de medicamente care schimbă rezultatele electrocardiogramei, din această cauză trebuie să îi spui medicului despre toate medicamentele prescrise și neprescrise pe care le-ai luat. De regulă, un test complet durează între 5 și 10 minute, timp în care:

  • vei fi întins/ă pe un pat sau masă. Pe mâini, picioare și piept vor fi plasate mici discuri de metal (electrozi). Un gel pentru EKG va fi aplicat pe piele pentru a forma o barieră între piele și electrozi și pentru a îmbunătăți conducerea impulsurilor electrice;
  • electrozii atașați pe piele sunt conectați la un aparat care reproduce activitatea inimii pe hârtie;
  • în timpul testului vei fi rugat/ă să respiri normal, iar uneori vei fi rugat/ă să îți ții respirația. În timpul testului nu trebuie să vorbești;
  • în cazul bărbaților care au mult păr pe piept, o mică suprafață trebuie rasă pentru a se putea face legătura cu electrozii;
  • după ce s-a terminat testul și va trebui să îți îndepărteze electrozii, s-ar putea să simți o mică ciupitură.

 

Analiza de sânge prin care se poate depista nivelul de proteină C reactivă

Această proteină se găsește în plasmă și este sintetizată de ficat și celulele grase ale corpului, iar pentru a determina concentrația ei este necesară recoltarea unei probe de sânge. În general, în maxim 24 de ore se stabilește concentrația proteinei C reactivă, iar valoarea normală acceptată se situează între 0- 1.0mg/dl sau sub 10mg/l.

 

Tomografia computerizată (CT)

Tomografia computerizată se face doar la recomandarea medicului, deoarece este o metodă de investigație iradiantă care prin repetare crește riscul de cancer. Doar în situațiile în care celelalte teste nu oferă un diagnostic corect vei fi îndrumat pentru o tomografie computerizată.

 

Angiografia

Angiografia se recomandă când e necesară investigarea vaselor inimii. Este un test pentru care se folosesc raze X (cu toate că sunt în cantitate mică, nu este indicat să fie efectuat de către femeile însărcinate) și o substanță de contrast pentru a se vedea fluxul sanguin. Testul poate să identifice blocaje ale arterelor de la baza inimii, anevrisme, probleme la nivelul arterelor renale, malformații vasculare sau cheaguri de sânge la plămâni.

 

Radiografia toracică

Radiografia toracică (doar la recomandarea medicului) este utilă pentru depistarea problemelor cardiace precum inimă mărită sau insuficiența cardiacă.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!