Anchetă DIICOT după declarațiile de la Târgu Mureș

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 decembrie 2014

Procurorii DIICOT anunță că au decis să înceapă urmărirea penală „in rem” pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare ca urmare a unor declarații făcute sâmbătă de la tribuna Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR. Procurorii s-au autosesizat și au deschis dosarul penal luni, 15 decembrie, se arată într-un comunicat remis miercuri de DIICOT.

„Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în data de 13.12.2014 de la tribuna Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureș au fost făcute declarații susceptibile de a întruni elementele infracțiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârșită în condițiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului”, se arată în comunicatul DIICOT.

Pe de altă parte, deputatul Bogdan Diaconu a depus o plângere penală la Parchetul General pe numele primarului orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, semnalând gravitatea declarațiilor făcute de acesta. „Îl rog pe domnul Frunda (Gyorgy Frunda, consilier al premierului – n.r.) să își roage șeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureș în 1990”, a spus Antal Arpad, potrivit traducerii oficiale.

Primarul din Sfântu Gheorghe a susținut în cadrul aceluiași eveniment că deputatul Marko Attila, condamnat pentru retrocedarea unui imobil, a cerut protecția SUA și a Ungariei, iar maghiarii trebuie să fie alături de el și să recurgă la acțiuni inclusiv de genul celei de la Cluj-Napoca, când s-a oprit demolarea unei biserici.

„Antal Arpad a susținut, conform relatărilor presei, faptul că «în această țară, justiția nu e justă, ci servește un sistem să îi facă pe maghiari săraci, să ajungă soarta sașilor»”, a mai arătat deputatul într-un comunicat remis presei.

Între 19 și 21 martie 1990 a avut loc la Târgu Mureș un conflict interetnic între români și maghiari, în urma căruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost rănite.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!