Andrei Cădere, retrospectivă a artei abstracte

Articol publicat in sectiunea Evenimente românești pe data 23 ianuarie 2015

Andrei Cadere

Până pe 16 aprilie 2015

Andrei Cădere, unul dintre cei mai originali artişti români ai perioadei postbelice şi, probabil, cel mai cunoscut artist român după Brâncuși, face parte, alături de nume precum Kazimir Malevich sau Piet Mondrian, din marea restrospectivă dedicată artei abstracte care s-a deschis în data de 15 ianuarie la Whitechapel Gallery din Londra, unul dintre cele mai faimoase spaţii expoziţionale din lume.

Expoziţia, care se anunţă drept un eveniment curatorial excepţional, este intitulată Adventures of the Black Square: Abstract Art and Society 1915-2015” şi prezintă peste 100 de lucrări semnate de 80 de reprezentanţi de marcă ai artei moderne de avangardă, consideraţi definitorii pentru istoria artei abstracte. Prezenţa în expoziţie a artistului român este susţinută de Institutul Cultural Român din Londra. 

Andrei Cădere (1934-1978) este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai artei conceptuale mondiale. Ca fiu al unui proeminent diplomat român din perioada interbelică, Andrei Cădere a suferit în primele decenii comuniste o existenţă marginală, sub supravegherea Securităţii. A emigrat în Franţa în 1967 și, după mai mulţi ani de căutări, a devenit o figură memorabilă a scenei culturale pariziene şi nu numai. Mereu însoţit de faimoasele lui toiege sculptate şi pictate, descinzând inopinat în cele mai neaşteptate locuri, Cădere s-a impus drept unul dintre cei mai originali artişti conceptuali şi performativi din arta contemporană, fiind în prezent artistul român cu cea mai mare circulaţie, pe plan mondial, după Brâncuşi.

Whitechapel Gallery, una dintre cele mai prestigioase instituţii de artă din lume, reprezentativă pentru arta contemporană mondială, este o galerie care, de-a lungul timpului, a contribuit decisiv la lansarea unor nume de seamă ale modernismului, precum Pablo Picasso, Jackson Pollock, Mark Rothko și Frida Kahlo, dar şi a unor artişti contemporani de prim plan, printre care Sophie Calle, Lucian Freud, Gilbert & George şi Mark Wallinger.

Când: 15 ianuarie – 16 aprilie 2015

Unde: Whitechapel Gallery, 77-82 Whitechapel High St, London E1 7QX

Bilete: https://www.myonlinebooking.co.uk/whitechapel/sessions.aspx?tid=15

Autor articol: ICR Londra


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!