Angajarea raspunderii privind descentralizarea

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 25 noiembrie 2013

Guvernul şi-a angajat, marţi, raspunderea in faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea, care prevede ca sanatatea, agricultura, mediul, invaţamantul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul vor trece in subordinea autoritaţilor locale, in timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor ramane in structurile centrale. Proiectul actului normativ a fost aprobat pe 14 noiembrie de Executiv şi trimis Legislativului, astfel incat parlamentarii sa poata depune amendamente pana luni.

Premierul Victor Ponta a declarat ca, dupa descentralizare, Guvernul nu ar mai trebui sa stabileasca nivelul taxelor locale, acest rol revenind primarilor şi consiliilor locale. Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, prin acest proces aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in instituţiile descentralizate.

Este a doua oara cand guvernul Ponta işi angajeaza raspunderea pe un proiect de lege, in aprilie Executivul apeland la aceeaşi procedura pentru legea retrocedarii proprietaţilor confiscate de regimul comunist. Angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezinta o modalitate legislativa indirecta de adoptare a unei legi, adica nu prin dezbaterea acesteia in cadrul procedurii legislative ordinare. Angajarea raspunderii are loc in faţa Camerelor reunite in şedinţa comuna. Potrivit Constituţiei, in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, cei care se opun pot introduce o moţiune de cenzura. Daca aceasta se adopta cu votul majoritaţii deputaţilor şi senatorilor, Guvernul este demis. In caz contrar, proiectul este aprobat. Daca in termen de trei zile nu se depune o moţiune de cenzura, proiectul se considera, de asemenea, adoptat, urmand a fi transmis spre promulgare preşedintelui Romaniei.

Autor articol: Amira Damian
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!