ANGAJAT IN UK

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii, Resurse joburi pe data 24 februarie 2014

Diaspora romaneasca_Angajat in UK

Avantajul cu care a venit acest an este cel dupa care multi romani, daca nu… chiar aproape toti, au tanjit enorm. Acela de a semna un contract de munca si de a deveni astfel angajati cu drepturi depline. Cei care au capatat deja experienta acestui statut spun ca au parte numai de beneficii.

Care sunt acestea? Concediile de odihna platite, curajul de a se prezenta in fata bancilor cu acte care sa le intareasca cererea de a aplica pentru imprumuturi in vederea cumpararii unei case, zilele nelucratoare platite si siguranta pensiei prin retinerile salariale lunare.

Daca nu am lua in calcul aceste avantaje, oricum viata de angajat este una stabila, spun in cor romanii care s-au iscalit pe contractele de munca ale companiilor britanice. Dar dincolo de aspectele pozitive cunoscute ale angajarii, unii romani au descoperit si beneficii mai putin evidente care sunt, insa, la fel de importante. Diaspora Romaneasca va impartaseste o parte din acestea prin ochii romanilor „employees”…

 

 

Drepturile angajatilor

 

Este primul an. Sunt primele luni in care orice roman se poate angaja in domeniul in care are experienta sau in industria in care viseaza sa castige vechime. Si nu numai! Este anul in care romanii isi pot lasa semnatura pe un contract de munca fara sa dovedeasca nimic… decat faptul ca merita sa primeasca acel loc de munca.

Si multi sunt romanii din Marea Britanie care s-au angajat sau care sunt pe punctul de a deveni angajati. Spun ei ca astfel se pot bucura de o viata normala, de un viitor mai bun, de concedii si de o batranete asigurata. Drepturile unui angajat sunt multe, insa nu trebuie uitate nici responsabilitatile.

 

Cate ore munceste un angajat?

„Directiva europeana privind timpul de lucru” (European Working Time Directive) este institutia care stabileste numarul de ore de munca ale unui angajat. In acest sens, o persoana poate lucra 48 de ore maximum intr-o saptamana, cei care muncesc mai mult de 6 ore au dreptul la o pauza de 20 de minute, dupa 24 de ore lucrate angajatul are dreptul la 11 ore consecutive libere, iar cei care lucreaza 7 zile au dreptul la 24 de ore libere, consecutive. Iar cei care lucreaza ture de noapte ar trebui sa munceasca, in medie, un maxim de 8 ore in fiecare 24 de ore.

———————————–

„In orele de munca se includ orele de munca lucrate peste program, timpul de pe teren – petrecut calatorind in scopul intalnirii cu clientii, instruirea la locul de munca si orele de garda petrecute la locul de munca. Reglementarile directivei fac referire la toti angajatii, indiferent ca acestia lucreaza ocazional, cu jumatate de norma, independenti sau lucreaza prin intermediul agentiilor de plasare a muncii.”

European Working Time Directive

———————————–

Potrivit European Working Time Directive, angajatului nu i se poate cere sa lucreze mai mult de 48 de ore pe saptamana, calculate pe o perioada de 17 saptamani. Doar in cazul in care acesta isi va da acordul scris in acest sens. Exista și domenii care fac exceptie si care au propriile reglementari, cum ar fi: securitate si supraveghere, locurile de munca ce necesita personal non-stop, transportul aerian, terestru sau maritime, transportul pe caile navigabile interioare si lacuri, unii angajati care lucreaza in transportul feroviar, fortele armatei, serviciile de urgenta si politia, ingrijitorii domestici din casele particulare. Reglementarile nu se aplica in cazurile de urgenta sau, exceptional, in perioadele extrem de aglomerate.

———————————–

„Angajatii sunt singurii care pot decide daca vor sa munceasca mai mult de 48 de ore pe saptamana. Ei nu pot fi obligati de catre angajatori sa lucreze ore suplimentare. Totodata, ei nu pot fi concediati sau tratati nefavorabil. Chiar daca si-a dat acordul de a munci mai mult decat prevederile legale, un angajat poate renunta oricand doreste, indiferent ca intelegerea face parte sau nu din contract. Se cere in acest sens o notificare de cel putin 7 zile. Perioada de notificare poate fi mai mare (chiar si 3 luni), daca exista mentiuni cu privire la acest aspect in acordul scris.”

European Working Time Directive

———————————–

 

Cand si cum se platesc orele lucrate peste program

Timpul lucrat peste orele trecute in contract sunt considerate a fi ore suplimentare. De obicei, in contractul de munca sunt incluse prevederi cu privire la modalitatea conditiilor de lucru peste program, precum si despre plata orelor suplimentare. Legea nu prevede dreptul de plata a orelor suplimentare si niciun plafon minim de plata. Cu toate acestea, plata primita nu trebuie sa fie sub nivelul salariului minim national (NMW). Modalitatile de recompensare difera de la un angajator la altul. Unii vor plati orele suplimentare, iar altii vor oferi timp liber in loc, la momentul potrivit pentru angajator, se mai arata in reglementarile directivei.

 

Pauzele in timpul lucrului

Un angajat are dreptul la o pauza de 20 de minute daca lucreaza ziua sau daca tura sa este mai mare de 6 ore. Pauza este si timpul petrecut la baut cafeaua. Pauzele pot fi mai mari, daca exista o prevedere in acest sens in contractul de munca. Nu exista prevederi legale cu privire la pauza de tigara.

——————————

„Legea prevede urmatoarele: pauza trebuie luata toata o data, pauza nu poate fi luata la sfarsitul orelor de program – trebuie sa fie undeva la mijloc, pauza poate fi petrecuta in afara locului de munca.”

European Working Time Directive

——————————

 

Concediul de odihna si zilele libere

Angajatii au dreptul la minim un concediu de odihna platit pe an, dar nu exista niciun drept legal de plata a zilelor libere acordate datorita sarbatorilor legale sau religioase. Un angajat are dreptul la un minim de 5 sau 6 saptamani de concediu de odihna platit in fiecare an, daca lucreaza 5 zile pe saptamana sau mai mult. Aceasta regula se aplica in mod proportional si lucratorilor cu jumatate de norma. Pentru a afla numarul de zile de concediu la care aveti dreptul va trebui sa inmultiti numarul de zile lucrate intr-o saptamana cu 5,6.

———————————

Cererea de concediu

„Orice persoana angajata trebuie sa ceara angajatorului aprobarea cu privire la perioada in care acesta doreste sa isi ia concediu de odihna. Angajatorul poate decide ca vacanta sa fie luata in momente speciale, atunci cand locul de munca este inchis (sezonul de vacanta) sau poate refuza luarea vacantei in momentele aglomerate.”

 

Zilele de concediu neutilizate

„Conform legislatiei UE, o persoana are dreptul la 4 saptamani de concediu de odihna pe an. Daca aceasta nu isi ia tot concediul in anul respectiv, zilele neluate nu pot fi reportate pe anul urmator. Cu toate acestea, legislatia britanica ofera angajatilor dreptul la 5 sau 6 saptamani de concediu de odihna pe an. Daca nu ati folosit perioada suplimentara de 1.6 saptamani in anul curent, se poate ca aceste zile sa se reporteze pe anul urmator, dar acest lucru va depinde de contractul de angajare.”

Sursa: European Working Time Directive

———————————

 

Alte tipuri de concedii

Concediul medical. In cazul in care angajatul se imbolnaveste si nu poate ajunge la serviciu, trebuie sa anunte managerii cu o ora inainte de a incepe programul. Legislatia britanica stabileste o limita minima ce trebuie platita de catre angajator angajatului aflat in concediu medical – indemnizatia de boala.

Persoanele care se afla in concediu de maternitate vor continua sa acumuleze dreptul la zile de concediu de odihna platit si, de asemenea, vor avea dreptul la orice alt drept contractual cu privire la concedii.

 

Zilele libere publice si „Bank Holiday”

Sarbatorile oficiale din Marea Britanie, dar si „bank holidays”, sarbatorile neoficiale, sunt zilele libere de care au parte angajatii. De la caz la caz sau de la un contract de munca la altul, se poate ca unii angajati sa fie obligati sa se prezinte la serviciu; de obicei, in astfel de cazuri, ei primesc bonusuri pentru fiecare ora lucrata. Contractul de munca poate sa prevada ca zilele libere acordate cu ocazia sarbatorilor publice sau „Bank Holiday” sa fie in plus fata de concediul anual legal, dar, de asemenea, poate sa prevada ca aceste zile sa fie deduse din numarul de zile de concediu de odihna anual. In Anglia si Țara Galilor sunt reglementate 8 zile de sarbatoare legala si „Bank Holiday”, in Scotia 9, iar in Irlanda de Nord 10.

 

Dreptul la somaj

Pe teritoriul Marii Britanii se acorda doua tipuri de ajutor social pentru persoanele care nu pot munci: Indemnizația legala pentru motive de boala – Statutory Sick Pay (SSP) si Alocația pentru asistența si angajare – Employment and Support Allowance (ESA). Mai multe informatii gasiti pe pagina web a Departamentului Muncii si Pensiilor (Department for Work and Pensions): www.dwp.gov.uk.

 

 

Romani, angajati

 

Marina Sarbu si-a dorit, de cum a pus piciorul in Londra (mai exact in 2011), sa devina angajata. Era statutul dupa care a tanjit ani de-a randul. Insa pentru care a asteptat mult si bine, pentru ca drumul catre un contract de munca pe care si-a lasat semnatura a fost presarat cu multa rabdare.

„Eu sunt angajata ca si nanny de anul trecut, din aprilie. Abia atunci am obtinut cardul albastru si a fost posibil… acum nu mai este nevoie de asa ceva, oricine se poate angaja. Dar romanii care sunt angajati de mult timp stiu ca dura si 10 luni pana primeai raspunsul… Revenind la angajare, viata mea s-a schimbat complet de atunci. In primul rand… ce ma „durea” pe mine cel mai mult: concediile neplatite. Erau sase sau chiar opt saptamani pe an in care ei erau plecati in vacante si eu nu primeam niciun ban in acest timp. Apoi trebuia sa imi platesc singura National Insurance Contributions. Ei bine, de cand m-au angajat, lucrurile s-au schimbat… concediile mele sunt platite si mi-am oprit si plata catre contributiile sociale, pentru ca mi se retine automat din salariu. Mai mult decat atat, zilele libere de Bank Holidays… nu merg si sunt platita, sau merg, dar imi dau mai multi bani pe ora. Ceea ce este bine. Plus ca ma gandesc serios, impreuna cu sotul, sa facem mortgage, sa ne luam o casa. Altfel ma prezint la banca cand detin un P60 si cand se vede clar ca imi intra lunar o suma de bani. Este mult mai avantajos cand lucrezi ca angajat”, povesteste romanca de 45 de ani din Botosani.

————————————–

„Vreau sa imi cumpar o casa si nu am indraznit sa incerc pana anul acesta pentru ca am lucrat ca si self-employed atat eu, cat si sotul meu. Nicio banca nu ne-ar fi dat imprumutul de care aveam nevoie. In cateva luni de zile se va impli un an de zile de cand sunt angajata si asta ma va ajuta enorm sa imi vad visul implinit.”

Marina Sarbu, 45 de ani, lucreaza ca angajata de un an de zile

—————————————–

Silviu B. este un alt roman care viseaza sa devina angajat in Marea Britanie. Mai ales ca seful sau i-a propus chiar in urma cu cateva zile sa semneze un contract de munca. Asta l-a facut sa viseze cu ochii deschisi pe tanarul de 34 de ani… „E altceva cand esti angajat. Ai o baza, ai de unde pleca, ai un suport. Un contract de munca te face un om stabil din mai multe puncte de vedere. Ai numai avantaje. Ai un concediu platit, ai orele suplimentare platite, daca te imbolnavesti si chiar nu poti merge la munca, esti platit, pensia, la batranete, este mai mare si poti face un imprumut la banca pentru casa. Pai, nici macar nu visam la asa ceva pana acum. Cine se gandeste la viitorul sau si cine vrea sa ramana in Anglia sa traiasca… se angajeaza. Cine vrea doar sa stranga bani si sa se intoarca acasa… lucreaza pe cont propriu. Acum depinde de dorinta fiecaruia…”, este de parere tanarul din Bucuresti.

—————————————–

„Odata ce esti angajat, ai avantajul de a scapa de completarea Tax Return-ului, plus ca ai o siguranta materiala. Nimeni nu te poate da afara de la locul de munca, decat daca faci erori grave…”

Silviu B., 34 de ani, lucreaza pentru o companie de distributie

—————————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

4 pareri la “ANGAJAT IN UK”

 1. constantina chelaru Spune:

  Am nevoie de ajutor.Lucrez nanny din luna aprilie 2015 am ajuns aici prin agentie.Am semnat un contract de intermediere mi -au gasit de lucru dar nu cred ca am un contract de munca deoarece nu am primit nimic la mana sa dovedeasca aceasta.aM cerut o scrisoare de la agentie sa pot face adresa unde locuiesc sa ma pot inregistra la medic dar nu am primit nimic mi sa comunicat ca nu este nevoie.Mai mult primesc decat 120 € pe saptamana desi lucrez 24/24 familia stiind ca lucrez legal si ca restul pana la 150 platesc contributiile.Intrebarea estedaca sunt angajata legal daca nu am nici o dovada? Si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a ma inregistra legal sa am si drepturi nu doar obligatii.Multumesc

 2. Cristy Spune:

  Am si eu o intrebare scz cn stie sami dea si mie o parere lucrez la o firma de constructii si am card primul a fost rosu provizoriu si acu al am pr acel verde am 4 luni si putin Proape 5 luni decand muncesc la ei pot lua si eu holiday sa ma plateasca atat multumesc

 3. Marius Spune:

  Salutare la toata lumea..:D ..nu stiu daca ma baga si pe mine cineva in seama peaici …exista vre-un site in uk unde pot sa verific daca contractul meu de munca este inregistrat la stat sau e doar un contrat de „fatada” …..si inca ceva , cum vazusem mai sus , lucrez si ture de noapte , 12 ore pe noapte , 3 zile consecutive de la 6am pana la 6pm angajatoru’ incalca cumva legea cu programu asta..? astept un raspuns de la ce-i in masura sa raspunda 😀 . Multumesc anticipat , toate cele bune 🙂

 4. Ionela Spune:

  Am o nelămurire din partea patronului și as dori sa ma sfătuiți ,eu am muncit 2 ani in același loc și acum am o problema de sănătate care trebuie sa ma operez zilele astea . Am anunțat patronul am acte in regula de la dr și el ma scos de la munca nu îmi da concediu medical si eu am niște benefici de ka stat care trebuie sa dovedesc ca muncesc.problema este ca patronul nu a așteptat sa ma operez și ma scos de la munca și am hărți de la medicul de famili ca nu pot sa muncesc ca necesit operație de urgentă . Ce trebuie sa fac sa ma plătească patronul ca el nu vrea asta el știe ca eu nu știu care sunt legile aici .Astept un răspuns. Va mulțumesc

Spune-ti si tu parerea!