Angajată de Council pentru… români

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 3 februarie 2016

job interview2

Entuziasmată de noul job, cu gânduri la noi perspective, ambițioasă, curajoasă, cu dorința de a ajuta și cu planul de a se întoarce peste câțiva ani… înapoi în România. Așa este tipărită pagina de prezent, fontul cu care este scrisă, formele și culorile actuale din viața unei tinere românce care a absolvit recent Facultatea de Advertising și Marketing la Universitatea din Coventry. Are 24 de ani și de curând a început să lucreze pentru statul britanic, dar în ajutorul românilor.

Îi place, dar când se gândește la viitor își proiectează o carieră în domeniul pe care l-a studiat și neapărat, peste șase ani de zile, să se întoarcă la malul Mării Negre.

 

Coventry, unul dintre cele mai ieftine orașe ale Angliei

Din dorința de a fi liberă, dar pe picioarele ei, părinții au susținut-o și au încurajat-o să își continue studiile în străinătate, iar destinul a făcut să își întindă aripile către Marea Britanie. Tina, interlocutoarea materialului nostru, a venit în Anglia în septembrie 2010 pentru a studia Advertising și Marketing la Universitatea din Coventry.

„După primul semestru am realizat că nu prea îmi place ceea ce fac, pentru că aș fi preferat să studiez mai mult Graphic Design. Mi-am dat seama de acest lucru puțin cam târziu și, fiind într-o țară străină, mi-a fost teamă să întreb dacă se poate schimba sau nu. Dar, în cele din urmă, am mers până la capăt, am terminat facultatea și, în paralel, am participat la mici joburi pentru universitate. Am realizat mici fly-ere (fluturași publicitari) pentru petrecerile universității și acest lucru m-a ajutat să îmi dezvolt pasiunea pentru Graphic Design”, ne povestește Tina despre studiile și pasiunile sale. Cât despre Coventry, orașul în care locuiește de mai bine de patru ani, părerile sunt pozitive.

„Coventry este un oraș destul de mic, iar pentru mine a devenit plictisitor după primele șase luni de zile. Este un oraș studențesc. În timpul verii este liniște, iar toamna începe agitația. Oportunități de muncă sunt și nu prea sunt. Mai greu obții ceea ce vrei. Cele mai accesibile domenii în care încă se mai pot găsi locuri de muncă sunt curățenia și joburile din depozite. Cum ar fi Tesco, Asda, Primark și altele. Din ce cunosc, la astfel de depozite se găsește de muncă destul de mult. Și sunt joburi bine plătite. De exemplu, dacă lucrezi la Tesco în depozitele frigorifice, se plătește undeva cu 9 lire pe oră. În zonă sunt destule depozite și știu că cei care caută la început de muncă, acolo găsesc de cele mai multe ori. Doar că, în prezent, în Coventry sunt și foarte mulți români”, spune Tina despre Coventry și oportunitățile de muncă de acolo.

————————————–

„Cu siguranță viața de aici este mult mai ieftină decât în Londra. Din tot ceea ce am citit eu în ultima vreme, Coventry este unul din cele mai ieftine orașe din Anglia. În general, pentru o cameră medie, am plătit 200 sau puțin peste 200 de lire pe lună. Chiriile sunt ieftine față de alte orașe. În unele case am plătit această sumă în care au fost incluse și facturile la utilități.”

Tina, 24 de ani

————————————–

În Coventry, ne povestește Tina, un român poate economisi de la o lună la alta. Ea este un exemplu. Tânăra a reușit astfel să strângă bani și să își achiziționeze o mașină.

„Dintr-un salariu mediu pe economie poți pune bani deoparte. Dacă ai mașină, cu toate cheltuielile acesteia, atunci nu prea poți să economisești. Doar cu efort. La început am strâns bani, economiseam câteva sute de lire în fiecare lună și astfel am reușit să îmi cumpăr o mașină.”

 

Un job la Council

De curând, Tina a început să lucreze pentru Council ca și multilingual assistant. O încântă experiența, mai ales că lucrează printre copii.

 

trimiteri-sus-4

£12.000 compensaţie pentru angajatul primăriei lovit de capacul de la WC

Tot ce trebuie să știți pentru a lucra ca ŞEF DE ȘANTIER

STATUL ACASA PE BANII STATULUI

BAN PE BAN IN VREMURI GRELE

trimiteri-jos-4

 

„După ce am primit National Insurance Number, în luna ianuarie am început să aplic la foarte multe joburi, pentru că îmi doream foarte mult un job legal. Am lucrat pe timpul facultății la un restaurant ca ospătăriță. Mă plăteau cu câte 25-30 de lire pe seară în ideea în care lucram peste opt ore. Și astfel am început să aplic la toate joburile valabile atunci. Că era sau nu era de competența mea, am zis să îmi încerc norocul. În cele din urmă, am fost contactată, destul de târziu, adică după câteva luni, de cei de la Council pentru rolul de multilingual assistant (asistent lingvist). Am mers la un interviu prin mai-iunie și mi-au spus că jobul va începe în septembrie, când se vor întoarce copiii la școală. M-au căutat din nou prin august, când m-au anunțat că am primit jobul, dar și că trebuie să mă pregătesc pentru training. Interviul mi s-a părut foarte relaxat. Au vrut să mă cunoască mai bine, să afle dacă îmi place să lucrez cu copiii și m-au întrebat dacă am preferințe în a lucra cu cei de la de la Primary sau la Secondary School. De asemenea, tot în cadrul interviului, m-au întrebat dacă știu limba romă. Le-am spus că nu, dar mi-au dat de înțeles că voi întâlni în școli foarte mulți copii romi.”

————————————–

„Rolul de multilingual assistant presupune să mergi în școli care au înscriși copii de naționalitate română și să îi ajuți să se integreze, pentru că sunt foarte mulți care nu știu să vorbească limba engleză sau o vorbesc prea puțin și atunci au probleme de integrare. Voi participa la orele lor de curs, le voi traduce și îi voi ajuta să se implice, să se angajeze în conversații cu ceilalți copii. Să participe la orice presupune ora de curs. Deși pe contract scrie că este un job casual, am înțeles, în urma trainingului, că dacă suntem români și polonezi, vom avea de muncă full-time. Jobul va începe imediat cum se va sesiza un copil care are probleme.”

Tina, 24 de ani

————————————–

 

Planuri de viitor

Deși a primit un loc de muncă la care mulți visează, Tina spune că deocamdată se bucură de tot ceea ce îi oferă prezentul, fără să uite de pasiunile sale. Speră ca în viitorul apropiat să facă ceea ce iubește cel mai mult: Graphic Design.

„Sună foarte frumos și cu siguranță o să îmi placă jobul, dar parcă, totuși, aș vrea să continui cu ceea ce am făcut. În perioada aceasta, până să mă cheme cei de la Council la interviu, am avut un placement de șase luni pentru o organizație care se adresa comunității africane și caraibiene și acolo am avut ocazia să îmi pun în lucru atât cunoștințele de marketing și publicitate, cât și cele de grafică. Am produs acolo o revistă în două ediții, iar acest lucru mi-a plăcut foarte mult. În momentul de față, continui să fac voluntariat pentru ei, pentru că nu își mai permit să mă plătească. Dar mi-a plăcut atât de mult munca de acolo, încât am decis să continui”, ne mărturisește Tina.

————————————–

Viitorul sună românește

 

„Mi-aș dori foarte mult să mă întorc acasă. Când am plecat de acasă, nu m-am gândit că o să duc dorul părinților atât de mult. Am plecat să mă rup, să fiu liberă, să fiu pe picioarele mele. Dar cu cât trece timpul mai mult, cu atât realizez cât de mult le duc dorul. Că nu sunt alături de ei în momente destul de importante și că nu pot să le fiu de ajutor, pentru că distanța își spune cuvântul. Deși ei m-au împins să plec, cred că și ei regretă acum. Știu că îmi este mai bine aici, dar îmi duc lipsa. Peste șase ani mă văd înapoi acasă… zece ani aici este destul.”

Tina, 24 de ani

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Angajată de Council pentru… români”

  1. ? Spune:

    stire de rahat..
    le scrieti voi si inventati nume,povesti?
    nu te angajeaza nici dracu pe un asemenea post,daca nu ai un cv strong si experienta.
    colcaie tara de britanici fara job si voi bateti campii!

Spune-ti si tu parerea!