Angajatii, consultati de sefi

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 23 decembrie 2013

Companiile cu peste 20 de angajati ar putea fi obligate sa ii informeze si sa ii consulte pe reprezentantii angajatilor in toate problemele companiei, de la situatia financiara pana la transferuri de productie sau fuziuni, potrivit unui proiect de hotarare de guvern (HG) al Ministerului Muncii. Initiativa a fost discutata deja cu partenerii sociali, dar nu a fost inca pusa in dezbatere publica.

Potrivit planului, conducerea intreprinderii prezinta organului de reprezentare (structura care ii reprezinta pe angajati, in scopul informarii si consultarii acestora) agenda sedintelor organului de administrare sau, daca este cazul, ale organului de conducere si de control, precum si copiile tuturor documentelor transmise adunarii generale a actionarilor, dupa caz, cu cel putin trei zile lucratoare inainte, prevede un articol din documentul citat.

Organul de reprezentare are dreptul de a fi informat si consultat si, in acest scop, de a se intalni cu reprezentantii mandatati ai angajatorului cel putin trimestrial sau de cate ori este nevoie, la solicitarea lui.

Intalnirile pot fi solicitate pentru a discuta despre structura, situatia economica si financiara, evolutia probabila a activitatilor, a productiei si a vanzarilor, situatia si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca, a investitiilor, precum si schimbarile substantiale privind organizarea. Alte lucruri care ar fi discutate sunt introducerea unor noi metode de lucru sau a unor noi procedee de productie, transferuri de productie, fuziuni, reduceri de capacitate sau inchideri de intreprinderi, unitati sau parti importante din acestea, dar si concedierile colective.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!