Angajații, stimulați să fie mai mobili

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 aprilie 2016

Ministerul Muncii are în vedere acordarea unor subvenții pentru angajatorii care recrutează personal din zonele defavorizate din România, cum sunt, de exemplu, regiunile în care s-au închis mine, iar locuitorii rămași fără loc de muncă nu au altă posibilitate de angajare în apropiere de casă, relatează Ziarul Financiar.

„Intenționăm să acordăm o serie de subvenții angajatorilor. Spre exemplu, pentru cei din zonele defavorizate care își găsesc o slujbă la 50 de kilometri de domiciliu sau pentru cei care fac naveta să primească subvenții de 1.000, respectiv 3.500 de lei sub forma unor prime de instalare, astfel încât aceștia să poată câștiga un venit chiar departe de casă fiind“, a spus Claudia-Ana Costea, ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, în cadrul ZF HR Trends 2016, cea de-a 11-a conferință anuală de resurse umane, organizată recent de Ziarul Financiar.

Această măsură ar face parte dintr-un set de propuneri convenite de Ministerul Muncii împreună cu reprezentanții confederațiilor sindicale și patronale, care are ca scop creșterea gradului de ocupare a forței de muncă.

O altă măsură din acest pachet este încercarea de formare profesională sau de recalificare gratuită a persoanelor care nu sunt angajate în meseriile căutate pe piața muncii.

„De asemenea, avem în vedere dezvoltarea învățământului alternativ, astfel încât să încercăm să calificăm șomerii în meserii cerute pe piața muncii”, a mai spus ministrul muncii.

 

Mizează pe românii din străinătate

Claudia-Ana Costea a mai declarat că dorința ei este ca românii din afara granițelor să revină în țară, să își împărtășească experiențele trăite acolo și să ajute statul la punerea în aplicare a acestor măsuri care să stimuleze mobilitatea forței de muncă și gradul de ocupare al populației.

„Din păcate, unul dintre impedimente îl reprezintă dezvoltarea economică a României, care induce un nivel de salarizare mai puțin atractiv decât cel din țările europene”, a mai spus ea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!