Angajatorii preferă să lucreze cu PFA-uri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 31 iulie 2014

Taxele mari pe muncă îi împing pe salariaţi să devină persoane fizice autorizate. Nu toţi fac asta ca să-şi deschidă o afacere, ci pentru că patronii de firme preferă să lucreze cu PFA. Au costuri cu 20% mai mici decât cele cu angajaţii cărora le-au încheiat contracte de muncă, relevă o analiză realizată de Digi24.

Pentru firme, calculele sunt clar în favoarea PFA. Ca să plătească un salariu cu puţin peste 1.400 de lei, patronul are costuri totale de 2.555 de lei. Dacă lucrează cu o persoană fizică autorizată, costurile sunt în jur de 2.000 de lei. Şi pentru persoana fizică autorizată veniturile sunt mai mari.

„Ca să fii PFA versus a avea contract individual de muncă, ai 44 în plus la salariul net, pe acelaşi venit brut”, spune Ionuț Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Datele de la Registrul Comerţului arată că, în fiecare an, sunt înregistrate aproape 44.000 de persoane fizice autorizate. În prima jumătate a anului, au fost înfiinţate deja 16.000.

„Pe primele locuri se află activitatea de consultanţă în tehnologia informației, activitatea de consultanţă pentru afaceri și management, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare”, spune Mariana Florescu, şef serviciu în cadrul Registrului Comerţului. Unele firme caută să angajeze numai PFA.

O PFA are un venit mai ridicat decât un salariat, dar şi riscurile sunt mai mari. Firma pentru care lucrează poate să renunţe oricând la contract. PFA nu are un venit fix, aşa că puţine bănci îi pot da împrumuturi pentru casă sau maşină. În plus, trebuie să achite singură dările către stat: impozitul pe venit şi contribuţiile la sănătate şi pensie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!