ANI îl vrea judecat pe Iohannis înainte de alegeri

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 octombrie 2014

Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut marți urgentarea soluționării dosarului în care candidatul ACL la Președinție, Klaus Iohannis, este acuzat de incompatibilitate. Astfel, ANI a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) să schimbe termenul pe care l-a anunțat pentru judecarea recursului depus de Agenție în acest dosar, respectiv 18 noiembrie, arată B1 TV. În documentele depuse, ANI arată că judecătorii instanței supreme ar trebui să se pronunțe înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care se va desfășura pe 16 noiembrie.

Așadar, Agenția de Integritate a reacționat prompt, după ce Curtea Supremă a anunțat că procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se va judeca la două zile după al doilea tur al prezidențialelor.

Nu este pentru prima oară când ANI cere urgentarea pronunțării în dosarul lui Iohannis, considerând că judecarea acestui caz durează prea mult. Dacă judecătorii stabilesc că Klaus Iohannis a fost incompatibil, acesta nu va mai avea voie să ocupe funcții publice o anumită perioadă, deci nu ar putea deveni nici președintele României.

 

ICCJ, decizie definitivă

Potrivit presei de la București, instanța supremă este cea care poate decide definitiv dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acționarilor societăților Apă Canal și Piețe sau dacă raportul ANI va fi anulat.

Procesul lui Iohannis a ajuns la instanța supremă după ce, pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate. ANI a făcut recurs, însă dosarul a întârziat foarte mult, ceea ce l-a determinat pe președintele agenției, Horia Georgescu, să trimită conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție o cerere prin care solicită acestei instanțe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilitățile de tip „RAJA”, printre care și cel al lui Iohannis.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil de ANI, deoarece deține simultan funcția de primar al Sibiului și reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!