Antenele rămân în aer

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 februarie 2016

Dacian Ciolos29

Posturile de televiziune ale grupului de presa Intact mai pot emite din actualul sediu până luni, 22 februarie. Imobilele în care își desfășoară activitatea posturile de televiziune ale grupului de presă Intact trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, care pune în executare sentința penală rămasă definitivă. Ele pot emite în continuare din oricare alt spațiu.

Grupul de presă se află într-un proces de recuperare legală și valorificare a unui bun al statului. Conform declarației făcute de premierul Dacian Cioloș, „Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor. Posturile TV nu își pierd licențele, încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA și nu s-a pus problema în acest sens. În ciuda afirmațiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuție, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie și valorificare a unui bun al statului, care va putea să mai dureze încă luni bune”, a spus prim-ministrul, în plenul Senatului, unde a fost invitat pentru a explica acțiunea instituțiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.

Totodată, el a precizat că nu există un cadru legal în prezent care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv. „Acesta este cinci zile, conform legii, și se aplică tuturor persoanelor juridice pentru evacuare. Nu este o decizie specifică ANAF, în acest caz, termenul de cinci zile. Nu există în lege termene diferite pentru televiziuni sau alte tipuri de activități. Dacă nu se aplică termenul, atunci ANAF încalcă prevederile legale și ar fi putut fi acuzat de discriminare”, a precizat Dacian Cioloș.

Premierul a subliniat că nu este vorba despre un atac la dreptul de liberă exprimare sau libertatea presei, deoarece o instituție a statului a decis să aplice o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. El a subliniat că ANAF a acționat în virtutea atribuțiilor legale, ca organ de executare. În termeni tehnici, premierul a explicat că „la ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor confiscate de stat este reglementată de Ordonanța 14/2007, care presupune doar vânzarea bunurilor, ca formă de valorificare a acestora. Acest lucru a fost confirmat și de CCR prin decizia 859/2015, publicată în 10 februarie. Astfel, CCR constată că statul nu poate opta, în sensul păstrării în proprietatea lui privată, a unui bun confiscat sau transferat din proprietatea sa privată în cea publică decât printr-o intervenție legislativă. (…) În caz contrar, se aplică exclusiv prevederile Ordonanței 14/2007, respectiv vânzarea bunului.” El a mai menționat că termenul dat pentru evacuare voluntară este stipulat de Codul de Procedură Civilă, nu de ANAF.

 

PSD-ALDE cer demisia lui Cioloș

Premierul Cioloș a fost chemat în fața Parlamentului într-o atmosferă de mare tensiune provocată de majoritatea PSD-ALDE, ale căror interese sunt promovate de grupul Intact. El a fost  acuzat de conflict de interese, amenințat cu moțiunea de cenzură și i s-a cerut chiar și demisia. I s-au adresat fraze precum „sunteți în stare să vă urcați pe cadavre pentru bani, putere și funcție” sau „România începe să semene cu exemplele negative, cu situația din Ungaria și Polonia de limitare a presei, din păcate, nu semănăm și în alte aspecte. Nu lăsați impresia că România începe să devină un stat polițienesc!” „Nu e niciun exemplu pe care să îl puteți da poporului… un exemplu care să vă facă mândru că sunteți premier de trei luni.” Momentul culminant a fost intervenția cunoscutei Cristiana Anghel, senator ALDE, care a fost în final scoasă din sală, la cererea șefului său de partid și for legislativ, Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele României, Klaus Iohannis, a comentat pe Facebook cazul televiziunilor trustului Intact, care au fost notificate, luni, de ANAF că trebuie să părăsească sediul în cinci zile. „Eu cred că ați ajuns într-o situație neplăcută și inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă din partea ANAF-ului mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă. În fine, am constatat, din discuții pe care le-am avut, că există deschidere la factorii de decizie și cu siguranță, prin discuții așezate și calme până la urmă, se găsesc soluții convenabile”, a declarat Iohannis.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!