Anti-europenii, învingătorii alegerilor europarlamentare

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 mai 2014

alegeri europarlamentare

Alegerile pentru Parlamentul European s-au încheiat, iar estimările oficiale privind rezultatele creionează deja componența viitorilor europarlamentari. Extremiștii, anti-europenii și partidele anti-imigrație au fost marii câștigători.

Potrivit estimărilor oficiale, marii câștigători ai scrutinului încheiat duminică sunt conservatorii, adică Partidul Popular European (PPE), care și-a asigurat 212 fotolii în PE, cu 28,23% din voturile cetățenilor europeni. Aceștia sunt urmați de socialiști, mai exact de Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D), cu 186 de locuri, asigurate prin atragerea a 24,77% din voturi.

Liberalii europeni (ALDE) au reușit să obțină doar 70 de locuri în PE, cu 9,32% din voturi, în timp ce ecologiștii (Verzii/EFA) au înregistrat un scor bun (7,32%) și au obținut 55 de locuri în Parlamentul European. Stânga radicală (GUE/NGL) a reușit să obțină 43 de posturi de europarlamentar, cu 5,73% din voturi, iar independenții au obținut 38 de locuri, cu 5,06% din voturi.

 

Extremiștii intră în PE

Nouă partide de extremă dreaptă vor ajunge în legislativul european, în urma alegerilor pentru Parlamentul European din 25 mai. Publicația Huffington Post face o sinteză a partidelor de extremă dreaptă ajunse la Bruxelles și conchide că grupul este cel mai eurosceptic, anti-imigrant și extremist din istoria UE. Pentru prima dată, partide declarate neo-naziste intră în Parlamentul European. Ponderea lor va fi de aproximativ o treime din numărul europarlamentarilor, o forță de luat în considerare.

În Franța s-a produs duminică seară cel mai mare seism politic. Frontul Național a obținut un sfert din voturile exprimate în alegerile din Franța, cu o agendă anti-imigranți. Liderul Marine Le Pen a muncit din greu pentru a-și detoxifica partidul de extremă dreaptă, inclusiv prin cenzurarea tatălui său, fondator al partidului. Acesta a declarat, chiar luna trecută, că numai „Domnul Ebola” poate rezolva problema imigrației în Europa. Cu 26 de procente, extremiștii de dreapta îi devansează cu peste 5 puncte pe conservatorii din UMP, care nu obțin decât puțin peste 20% din sufragii. În fine, socialiștii de la guvernare înregistrează cel mai prost scor al lor la niște alegeri, 14 procente din voturi. Potrivit presei franceze, aceste rezultate istorice înregistrate în Hexagon survin în contextul în care prezența la vot a fost de 43% din electorat, o cifră cu trei puncte mai mare decât la precedentele europene din 2009.

În Germania, partidul neo-nazist NPD și-a făcut campanie cu promisiunea de a stopa imigrația și a fost numit rasist și anti-semit. NPD a avut sloganuri de campanie precum „Bani pentru bunicuța în loc de Sinți și Romi”. În interviuri, membrii săi au insistat că Europa este un „continent de oameni albi”, scrie Huffington Post.

În Grecia, Partidul ultranaționalist elen a intrat pentru prima dată în Parlamentul European. Purtătorul său de cuvânt are un tatuaj cu svastică și mulți membri ai săi se află în închisoare pentru că au făcut parte dintr-o organizație criminală. Sloganurile sale au fost mâzgălite pe sinagogi, moschei și cimitire. În 2012, a candidat în alegerile din Grecia cu sloganul „Să scăpăm pământul acesta de mizerie”.

Finlanda a mers și ea pe aceeași linie, Partidul anti-euro, populist, reușind să obțină două mandate de europarlamentari. Partidul respinge acuzațiile de rasism și homofobie. Un parlamentar al său a fost amendat în 2011 pentru comentarii despre musulmani făcute pe blogul propriu. În Danemarca, Partidul Poporului a câștigat aproape 27% din voturi și și-a dublat numărul de europarlamentari. Fondatorul partidului, Pia Kjærsgaard, crede că Danemarca este o țară unde imigrația nu este naturală și nici binevenită. În Olanda, partidul condus de Geert Wilders a obținut mai puțin decât spera. Wilders este faimos pentru că a spus „Nu urăsc musulmanii, urăsc islamul”. Acesta dorește să pună capăt imigrației musulmane în Olanda și să-i repatrieze pe musulmanii care trăiesc deja aici.

Partidul Jobbik a câștigat și el voturi importante în Ungaria. Cunoscut ca unul din cele mai vădit neo-naziste partide din Parlamentul European, membrii săi au cerut etnicilor evrei să se înscrie într-un registru special, mai scrie sursa citată. Partidul Libertății din Austria a obținut o cincime din voturi, și-a dublat numărul de europarlamentari și speră să facă o alianță cu Frontul Național. Partidul este anti-musulman și crede că Austria nu ar trebui să mai primească imigranți.

În fine, Liga Nordului din Italia a obținut 6% în alegeri. Unul din europarlamentarii săi s-a remarcat spunând că „Africa nu a produs mari genii, după cum se poate vedea dintr-o enciclopedie Mickey Mouse”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!