Antibioticele, pro și contra

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 14 august 2015

antibioticeAntibioticul este un medicament care împiedică dezvoltarea anumitor microorganisme. În prezent sunt cunoscute peste o sută de tipuri de antibiotice, dar numai unele se folosesc în medicină, deoarece antibioticele sunt dăunătoare nu numai pentru microorganisme, cât și pentru organismul uman.

Problema bacteriilor rezistente la antibiotice a devenit din ce în ce mai importantă în ultimii ani. Și nu degeaba se tot vorbește atât despre acest subiect! Încă mai există oameni care cred că antibioticele reprezintă medicamentul suprem, care poate vindeca de la simpla răceală până la tuberculoză.

Astăzi este demonstrat că antibioticele au efect nociv asupra organismului uman. De la puternice reacții alergice provocate de această clasă de medicamente la efecte toxice ce pun în pericol viața pacienților care le folosesc, cum ar fi:

 • Streptomicina: ototoxicitate cu tulburări de echilibru, hipoacuzie, surditate ireversibilă;
 • Clortetraciclina: complicații la nivelul tubului digestiv;
 • Cloramfenicol: leucopenie, trombopenie, anemie aplastică, nevrită optică.

Antibioticele și maternitatea

Antibioticele asupresc funcțiile vitale ale celulelor care produc proteine, din această cauză mamele care au primit antibiotice în timpul sarcinii au născut copii cu anomalii sau alte dereglări la diferite aparate și sisteme, uneori incompatibile cu viața. Dar nou-născutul poate suferi și dacă primește laptele matern cu antibiotice. Toate antibioticele au efecte nocive asupra mamei și copilului:

 • copiii ale căror mame au primit Ciclofosfamide suferă de dereglarea structurii oaselor, ramolisment osos;
 • aminoglicozidele și tetraciclinele – lezează oasele și dinții copiilor;
 • streptomicina – efect negativ asupra creierului copiilor și asupra centrului vorbirii;
 • penicilina – la 16% dintre copii provoacă alergie.

Sunt numai câteva exemple de efecte nocive ale antibioticelor asupra organismului uman. Dar antibioticele produc dependență. Pacientul a cărui stare de sănătate s-a ameliorat favorabil după un tratament cu antibiotice are tendința repetării lui din proprie inițiativă la cel mai mic semn de boală, câteodată trecând la altele mai periculoase, și din această cauză, organismul poate ceda.

Generalități

Din cauza antibioticelor și a altor medicamente, organismul uman va avea de suferit în urma creșterii rezistenței microbilor la medicamente. După unele prognoze, multe dintre medicamentele de succes de azi nu vor mai avea același rezultat, din cauza rezistenței crescute a microbilor.

În prezent, medicii din toată lumea sunt îngrijorați pentru că bolile care se tratau cu succes folosind antibiotice în trecut au început să pună probleme de tratament. În decursul timpului, microbii au dezvoltat imunitate și s-au diversificat. S-a modificat simptomatologia, tabloul clinic și nu cedează la antibiotice (ex.: tuberculoza, meningita, pneumoniile), prin urmare se impune schimbarea dozajului sau a antibioticului cu unul mai puternic.

De menționat că încă nu se cunosc toate efectele nocive ale antibioticelor. Dar nu este exclus să apară noi informații în viitor.

Deocamdată, antibioticele rămân medicamentele de elecție pentru tratamente în unele afecțiuni, dar se indică folosirea lor rațională și responsabilă în interesul sănătății pacientului.

Antibioticele sunt indispensabile în endocardita infecțioasă, pielonefrită, pneumonii, otită, abcese etc. Netratarea acestor afecțiuni cu antibiotice duce la complicații majore.

Cu antibiotice nu se tratează infecțiile respiratorii acute de etiologie virală, gripa, hepatitele ș.a.

Uneori, pacienții își întrerup din proprie inițiativă tratamentul cu antibiotice după o evoluție favorabilă, dorind minimalizarea efectelor nocive a acestora. Ceea ce este total greșit, impunându-se respectarea cu strictețe a indicațiilor medicului. Boala poate reapărea sau se poate acutiza. La un tratament repetitiv cu același antibiotic, acesta nu-și va mai face efectul, impunându-se creșterea dozei sau schimbarea antibioticului.

Nu toate medicamentele antibacteriene sunt antibiotice. Antibioticele sunt produse de microorganisme. Substanțele medicamentoase ca sulfanilamide (biseptol, furazolidon, metronidazol ș.a.) nu sunt din clasa antibioticelor, ele diferă prin mecanismul și efectul lor asupra microbilor în organismul uman.

Nu este demonstrat că alergiile la antibiotice se transmit genetic.

În România, deși antibioticele nu sunt considerate OTC-uri (medicamente vândute fără prescripție medicală), puține farmaciste te vor întreba de rețetă dacă te duci să ceri și te prefaci chiar suferind. Din păcate, puțini români știu care sunt într-adevăr indicațiile acestor medicamente și mulți se tratează „după ureche”, după cum le-a spus vecinul sau o prietenă. Iată un gest total greșit, care poate genera regrete târzii și consecințe grave asupra sănătății pacientului. Administrate greșit, antibioticele își pierd puterea asupra bacteriilor și corpul rămâne fără apărare, la discreția acestor dușmani invizibili.

De aceea este foarte important să cunoști proprietățile acestor medicamente miraculoase, care au schimbat destinul omenirii din clipa în care au fost inventate.

Antibioticele, o armă contra bacteriilor

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre antibiotice este că acestea nu au niciun efect asupra virusurilor (care provoacă, de exemplu, răceala și gripa), ci doar asupra bacteriilor. Cele mai frecvente bacterii sunt:

 • Escherichia coli: provoacă gastroenterita;
 • Streptococii: pneumonii, faringite;
 • Stafilococii: infecții nozocomiale;
 • Meningococul: meningita;
 • Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch): tuberculoza.

Clase de antibiotice și boli tratate

 1. Penicilina: este primul antibiotic descoperit și cel mai cunoscut. Penicilina tratează tuberculoza, infecțiile ORL și infecțiile urinare.
 2. Cefalosporinele: utilizate contra infecțiilor ORL și în chirurgie.
 3. Chinolonele: infecții gonococice, infecții respiratorii.
 4. Macrolide: pneumonii, bronșite, chlamydia.
 5. Aminozide: TBC, blenoragie.

Tratamentul cu antibiotice: ce presupune?

 • Atunci când medicul îți prescrie un antibiotic, ai grijă să respecți întocmai posologia (numărul de pastile și durata tratamentului). Greșelile de posologie favorizează creșterea rezistenței bacteriilor și scăderea eficacității tratamentului.
 • Automedicația este periculoasă, fie că e vorba de adulți sau de copii, dar în special în cazul copiilor.
 • Efectele secundare ale antibioticelor pot include: probleme gastrointestinale (diaree/constipație, dureri abdominale, balonări, grețuri, vărsături). Luate pe termen lung, ele dăunează florei intestinale și pot duce la apariția micozelor. În plus, antibioticele sunt binecunoscute pentru faptul că interacționează cu pilulele contraceptive, reducându-le eficacitatea.

 

De ce este periculoasă rezistența bacteriilor la antibiotice?

Unele bacterii pot deveni rezistente în timp la acțiunea antibioticelor. Din fericire, cel mai adesea se constată rezistența la o singură familie de antibiotice, bacteria putând fi distrusă cu alte tipuri. Alteori, și din ce în ce mai des în ultimii ani, bacteriile devin multi-rezistente, iar antibioticele devin total ineficiente.

Pentru a evita să ți se întâmple acest lucru, ferește-te să iei antibiotice dacă nu știi care este sursa infecției (virală sau bacteriană), urmează tratamentul până la capăt și convinge-ți medicul să-ți facă o antibiogramă înainte să-ți prescrie antibioticul (cele cu spectru larg nu atacă selectiv bacteriile și își pot rata ținta).

În concluzie, reține cele mai importante aspecte:

 1. Antibioticele nu au nicio putere asupra virusurilor, deci folosirea lor în tratamentul răcelii sau gripei nu are sens.
 2. Urmează tratamentul prescris de medic până la capăt, chiar dacă ți se pare că simptomele s-au ameliorat mult.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!