Antonescu: „Candidatul la Presedintie voi fi eu”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 ianuarie 2014

Crin AntonescuPresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca protocolul de functionare a USL se actualizeaza in sensul includerii a trei modificari, una dintre acestea privind stipularea candidaturii sale la Presedintia Romaniei din partea USL. Antonescu a precizat ca articolul din protocolul USL care prevede ca Uniunea va sprijini la prezidentiale candidatul care sta cel mai bine in sondaje va fi modificat.P

„Articolul care spunea ca «cel care sta mai bine in sondaje va fi candidat» se modifica. Se modifica niste articole, e foarte simplu, in aceasta privinta, doua articole – unul care spune «candidatul la Presedintie va fi cutare si cutare» si care se modifica in conformitate cu deciziile a trei congrese care sunt ulterioare incheierii protocolului: «Candidatul la prezidentiale al USL este domnul cutare»; si articolul care spune «candidatul pentru premier…», care iarasi este caduc se modifica, spunand «premierul Guvernului Romaniei sustinut de USL este domnul cutare». Stiti aceste nume”, a spus Antonescu, potrivit Mediafax.

El a precizat ca se vor adauga inca doua articole, unul care priveste constituirea unui consiliu parlamentar al USL, alcatuit din liderii grupurilor parlamentare si reprezentantii Birourilor Permanente, presedintii Camerelor si Grupul minoritatilor nationale. O alta adaugire vizeaza introducerea prevederii potrivit careia, atunci cand nu exista consens asupra unor probleme, decizia sa fie luata la nivelul conducerii centrale a USL. Antonescu a spus ca aceste trei modificari nu sunt modificari de esenta, ci reprezinta doar „actualizari” si ca, in rest, toate principiile fondatoare ale USL raman valabile. In afara de aceste modificari, Antonescu a precizat ca se va elabora si un cod de conduita al USL, principiul acestuia fiind ca atacurile intre membrii USL sa fie sanctionate cu excluderea din partid. 

Referendumul, odata cu europarlamentarele

Referendumul pentru modificarea Constitutiei va fi organizat la sfarsitul lunii mai, odata cu alegerile europarlamentare. Decizia a fost anuntata de presedintele PNL, Crin Antonescu, dupa sedinta USL de luni.

„Primul proiect, modificarea Constitutiei, ramane o prioritate. Din 27 ianuarie, cand Comisia este convocata si pana cand Comisia de la Venetia se va intruni in februarie, vom avea proiectul de Constitutie gata. Ramane adoptarea ei prin referendum, la sfarsitul lunii mai. In ideea ca majoritatea parlamentara a USL va vota Constitutia, ramane problema referendumului. Am decis sa-l organizam cu alegerile europarlamentare de la sfarsitul lui mai”, a spus Crin Antonescu.

In vederea alegerilor parlamentare, liderii USL au convenit sa intre in alegeri cu o platforma politica comuna, dar pe liste separate. „Vom lucra la o platforma politica comuna, pentru pozitii comune in sustinerea politicii Romaniei in Uniunea Europeana”, a sustinut Crin Antonescu.

Alt obiectiv anuntat de presedintele PNL este modificarea legii electorale. „Numarul maxim de parlamentari sa fie de 300 la Camera Deputatilor. De asemenea, revenirea la un sistem proportional, direct, pe liste”, a spus Antonescu.

Copresedintele USL a anuntat si decizia de a se fixa data alegerilor prezidentiale cu 45 de zile inainte de expirarea mandatului actualului presedinte, motivand ca astfel „tranzitia sa se faca imediat dupa expirarea mandatului actualului presedinte”.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!