Antonescu, despre Iohannis: „Este ușor favorit și în fața mea”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 iulie 2014

Crin Antonescu si Klaus Iohannis

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a comentat luni, din nou, decizia liberalilor de a face întâi un sondaj pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. El își menține punctul de vedere că acest sondaj făcut acum nu ar fi relevant pentru finala prezidențială din luna noiembrie, însă spune că această „luptă” din interiorul PNL între el și Klaus Iohannis pentru stabilirea candidatului la Cotroceni îl întărește pe actualul lider al liberalilor.

„(Competiția – n.r.) nu șubrezește poziția lui Iohannis, dimpotrivă, presupunând că Iohannis va fi cel nominalizat, eu presupun că iese mult mai întărit. Presupunând că nu Iohannis va fi nominalizat, el nu este cu nimic afectat, cu atât mai mult. Are fiecare ce face și, în orice caz, Iohannis are toate variantele deschise”, a spus Crin Antonescu, la România TV.

Întrebat dacă Iohannis are șanse să câștige lupta pentru candidatură, Antonescu a răspuns afirmativ. „Sigur că da! Eu cred chiar că este ușor favorit! Și în fața mea, de ce nu? Eu cred că are toate șansele și în partid, și în competiția de mai departe”, a completat Antonescu.

La sfârșitul lunii iunie, liberalii l-au ales președinte de partid pe Klaus Iohannis și au votat pentru fuziunea cu PDL. După ce, la sfârșitul lunii mai, Crin Antonescu a anunțat că intenționează să se retragă din cursa pentru Cotroceni, acesta a revenit asupra deciziei și a spus că este dispus să candideze la prezidențiale. Dacă inițial candidatul trebuia să fie ales tot atunci, Iohannis, în calitate de nou președinte, a retras rezoluția care stipula acest lucru și a anunțat că decizia va fi luată ulterior.

Luni, liberalii au decis să facă un sondaj de opinie care să-i ghideze către alegerea celui mai bun candidat pentru alegerile din toamnă, decizie care nu este pe placul lui Crin Antonescu, acesta anunțând că și-ar fi dorit mai degrabă un vot al Delegației Permanente. Sondajul va dura două-trei săptămâni și va fi demarat zilele următoare, de îndată ce se hotărăște asupra unei case de cercetare.

 

„Nu avem decât o șansă”

Stânga are un avantaj enorm, în condițiile în care sateliții, dar și electoratul partidului sunt disciplinați, iar singura șansă a dreptei este de a da cât mai repede „bătălia care trebuie dată, cu alegeri cât mai bune”, a declarat Crin Antonescu luni seară.

„Dreapta este într-o situație foarte grea. Stânga are un avantaj enorm. Sateliții săi sunt extrem de disciplinați – Daniel Constantin a fost de acord cu candidatura lui Victor Ponta – are un electorat disciplinat, satisfăcut. În dreapta continuă să existe un discurs fratricid, să existe problema Traian Băsescu, care nu acceptă că este la final de mandat politic. De vină, profund, sunt foarte multe elemente. (…) Așa rău cum stăm, nu avem decât o șansă: cât mai repede să facem pașii care trebuie să fie făcuți, să dăm bătălia care trebuie dată, cu alegeri cât mai bune”, respectiv cu un candidat care să aibă cele mai mari șanse de câștig, a spus senatorul PNL la Realitatea TV.

Crin Antonescu a anunțat în luna mai că intenționează să se retragă din cursa pentru Cotroceni, la câteva zile după ce și-a anunțat demisia din fruntea partidului, ca urmare a rezultatelor de la alegerile europarlamentare. Antonescu a revenit ulterior asupra deciziei. De asemenea, Klaus Iohannis, ales președinte al PNL la sfârșitul lunii iunie, și-a anunțat intenția de a candida la Președinția României.

„Când am anunțat că nu doresc să candidez, nu anunțul meu l-a determinat pe domnul Iohannis să-și depună candidatura, ci invers, intenția sa a determinat retragerea mea. Am sperat că, foarte repede, în jurul domnului Iohannis va avea loc un anumit consens, însă nu s-a întâmplat așa”, a explicat Antonescu, luni seara, decizia sa de a reveni în cursa pentru prezidențiale.

Întrebat cine crede că este cel mai bun candidat PNL în confruntarea cu Victor Ponta, Antonescu a precizat că el crede despre sine acest lucru, însă a subliniat din nou, în acest context, importanța analizei sociologice pe care a propus-o pentru numirea candidatului PNL, care, a susținut senatorul, nu va fi realizată din cauza timpului scurt. „Vreau să parcurgem cât mai repede acest pasaj, să desemnăm un candidat, oricare ar fi. Probabil că vom fi informați cu toții, probabil va fi un sondaj simplu. (…) Important e ca, odată desemnat candidatul, toată lumea să își asume responsabilitatea acestei desemnări”, a mai spus Antonescu la Realitatea TV.

În ceea ce-l privește pe Victor Ponta, candidatul PSD la prezidențiale, senatorul liberal a afirmat că îl consideră un „om politic inteligent”, care, din declarațiile reținute făcute până acum, „știe că urmează o bătălie politică grea”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!