Antonescu, despre prezidențiale: „Eu nu m-am răzgândit niciodată”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 3 iulie 2014

Victor Ponta si Crin Antonescu1_1

Fostul lider liberal, Crin Antonescu, a vorbit, luni seara, despre intenția sa de a fi prezidențiabilul PNL, în condițiile în care, recent, a declarat că se retrage din cursa pentru Cotroceni. El a comentat și decizia premierului Victor Ponta de a candida la alegerile prezidențiale, dacă obține sprijinul PSD, menționând că pentru el nu este nicio surpriză.

„Eu nu m-am răzgândit niciodată”, a spus Antonescu, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, adăugând că, de fapt, la acea vreme, a anunțat o decizie menită să construiască un consens în interiorul partidului în jurul lui Klaus Iohannis, actualul președinte al PNL.

Întrebat ce l-a determinat să își anunțe din nou intenția de a candida la alegerile prezidențiale din toamnă, Antonescu a spus că motivul este reprezentat de „speculațiile mizerabile care s-au făcut că m-aș fi înțeles cu Băsescu sau aș fi fost șantajat să mă retrag și din afara țării, în America, Groenlanda, Germania.”

Crin Antonescu a precizat că mai multe persoane, atât din interiorul PNL, cât și din afara formațiunii politice, au insistat ca el să intre din nou în cursa pentru Palatul Cotroceni și că cel mai important lucru este ca „dreapta să aibă cât mai repede un candidat gata și capabil de luptă”. Fostul lider PNL a mărturisit că nu bănuiește pe cine ar prefera colegii liberali dintre el și Klaus Iohannis, menționând că „important este ca partidul să aleagă după criterii cât mai solide, în sensul de a-l găsi pe cel care are șanse mai mari”. „Pentru mine nu e o alegere dramatică, s-au lansat tot felul de teorii. Opțiunea partidului e deschisă, nu e o opțiune ușoară, dar trebuie făcută, după cum spuneam, după criterii cât mai solide. (…) După aceea, trebuie să luăm împreună cu Partidul Democrat decizia unui candidat comun”, a precizat Antonescu.

Deși susține că nu s-a răzgândit în ceea ce privește candidatura la prezidențiale, Antonescu declara în urmă cu o lună că se retrage din cursa pentru președinția României, într-o conferință de presă. „E urgent ca eforturile de unificare a dreptei să facă pași. Anunț intenția de a nu candida la președinția României”, spunea fostul șef al PNL.

 

„Influența lui Băsescu: zero”

Crin Antonescu s-a referit și la eventuala influență a lui Traian Băsescu în ceea ce privește desemnarea candidatului la prezidențiale. „Asupra desemnării candidatului în PNL, Traian Băsescu are o influență care se poate formula foarte precis: zero.” „Văd din poziția PDL că acest partid este la începutul unui nou drum”, a spus el, menționând că acesta reprezintă și „despărțirea definitivă de Traian Băsescu”.

Acesta a ținut să specifice că nu a fost și nici nu va fi vreodată „candidatul lui Traian Băsescu” și că nu vede de ce ar exista o grabă în desemnarea prezidențiabilului, atâta vreme cât nici PSD nu și l-a ales. „N-am niciun fel de surescitare vizavi de asta. Nu știu deocamdată, nu mai este responsabilitatea mea, nu sunt eu președintele partidului. Atât timp cât nici PSD nu și-a desemnat candidatul, nu văd de ce am fi mai grăbiți decât trebuie”, a conchis el.

 

Despre candidatura lui Ponta

Crin Antonescu a comentat și decizia premierului Victor Ponta de a candida la alegerile prezidențiale, dacă obține sprijinul PSD, menționând că pentru el nu este nicio surpriză. „În ce privește candidatura domnului Ponta, pentru mine nu e nicio surpriză, am declarat de mai multe ori că nu are de ales nici domnul Ponta, nici PSD. Pentru mine era limpede de la jumătatea anului trecut că Ponta va candida. Acest anunț nu are de ce să trezească surpriză sau emoție pentru mine sau PNL, poate pentru Tăriceanu, Oprescu sau Geoană”, a declarat Crin Antonescu.

 

Ponta, singura nominalizare a PSD

Președintele PSD, Victor Ponta, va candida la alegerile prezidențiale, Comitetul Executiv urmând să propună acest lucru Consiliului Național, convocat pentru data de 1 august, iar Congresul, stabilit pentru 6-7 septembrie, va valida candidatura, potrivit discuțiilor informale de la CexN, scrie Ziare.com.

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la Orăștie, că social-democrații cu care a discutat în cadrul ședinței informale a CExN doresc ca Victor Ponta să candideze la prezidențiale, fără a mai organiza alegeri interne în partid pentru desemnarea candidatului.

Mai mult, potrivit unor surse, unii lideri s-au exprimat în sensul ca Mircea Geoană să nu își depună candidatura la alegerile preliminare din partid, opinând că formațiunea trebuie să aibă o singură nominalizare. „Discursurile au mers în acest sens (susținerea unei singure nominalizări – n.r.). Decizia va fi luată la 1 august, la Consiliul Național”, au menționat sursele citate. „Trebuie să ne gândim foarte bine la riscurile unei dispute interne, pentru că una este un scrutin intern, alta e o dispută internă. Trebuie să fim atenți să nu se transforme un scrutin intern într-o dispută internă, dar suntem foarte deschiși”, a mai spus Dragnea.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!