Antonescu renunță la Președinție. Lupta pentru Cotroceni, relansată

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 iunie 2014

Crin Antonescu si Klaus Iohannis1

Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunţat, sâmbătă, că nu va candida la Preşedinţia României şi că pune capăt şi interimatului pe care îl are la conducerea acestei formaţiuni politice. Antonescu și-a anunțat decizia de a nu candida pentru fotoliul de la Cotroceni și de a sprijini desemnarea unui candidat acceptat de toate forțele de dreapta. Șefia liberalilor a fost preluată de Klaus Iohannis, care a anunțat deja primele măsuri.

„Eforturile de unificare a dreptei trebuie să facă pași mai concreți, este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite să fie desemnat. Conștient de toate acestea, anunț intenția de a nu candida la Președinția României și de a favoriza în acest fel desemnarea grabnică, rapidă, până la sfârșitul acestei luni (luna mai – n.r.) sau cel târziu până la 15 iunie, a unui candidat care să fie acceptat mai ușor de tot ceea ce înseamnă dreapta sau cel puțin cu această pretenție, de tot ceea ce înseamnă presa de dreapta, de toți aceia care pot să facă din România o țară pentru pietoni, și nu pentru baroni. Pietonul la care se referă cu dispreț unul dintre reprezentanții cei mai expresivi ai feudalismului pesedist este cetățeanul român”, a declarat Crin Antonescu într-o declarație de presă susținută sâmbătă.

Crin Antonescu și-a descris activitatea în fruntea PNL, arătând faptul că în perioada în care a condus partidul a obținut cele mai bune rezultate din istoria sa recentă. „Am obținut cel mai mare scor al PNL vreodată, cel mai mare număr de primari, consilieri, cel mai mare număr de președinți de consilii județene, cel mai mare număr de parlamentari și europarlamentari”, a spus Crin Antonescu.

 

„Sunt cel mai bun candidat!”

Președintele PNL a declarat că se consideră cel mai bun candidat al dreptei la Președinție. „Știu că sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Am forța, personalitatea, conturul, experiența politică necesară, ideile, viziunea și capacitatea de a lupta pentru ca la toamnă PSD-ul să nu pună mâna pe Președinția României”, a spus Crin Antonescu, care a afirmat că nu are timp să schimbe „fixații și marginimi”.

„Sunt un om care știe să-și recunoască greșelile, dar sunt un om care nu face pași înapoi. Pasul de azi nu e un pas înapoi, este un pas înainte, un pas înainte pentru destinul PNL, pentru România, pentru unificarea dreptei, e un pas înainte, chiar dacă modest, pentru o șansă pe care România trebuie să o aibă la sfârșitul acestui an pentru a rămâne și a intra mai adânc în Europa, pentru a deveni cu adevărat o țară occidentală, pentru a lichida feudalismul persistent de 25 de ani, după comunism, în România”, a declarat Antonescu, care și-a anunțat și demisia din calitatea de președinte interimar al PNL, pe 29 mai. „Pun capăt interimatului meu și luni (2 iunie – n.r.) îi voi ruga pe colegii din Biroul Politic Central să preia atribuțiile”, a declarat liderul liberal. „Am anunțat că dacă PNL nu atinge un prag de 20% demisionez. Neatingerea acestui prag înseamnă începutul unui nou ciclu, nevoia de un nou lider”, a spus Antonescu, care a adăugat că se simte mulțumit că acum „nu mai există pericolul ca PNL să fie capturat de PSD”.

 

Johannis preia frâiele

Klaus Iohannis a susținut, luni, primele declarații în calitate de președinte interimar al PNL, după ce Crin Antonescu a renunțat definitiv la șefia partidului. Noul lider liberal a început conferința de presă prin a-i mulțumi lui Crin Antonescu pentru „activitatea extraordinară depusă în calitate de președinte de partid”, pe care a îndeplinit-o timp de 5 ani. „Putem fi cu toții de acord că a fost un președinte excepțional pentru PNL”, a subliniat el.

Prim-vicepreședintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis, candidat la președinția partidului, a declarat sâmbătă că retragerea lui Crin Antonescu din cursa pentru prezidențiale reprezintă „gestul unui mare om politic”.

„Astăzi am văzut un gest al unui mare om politic: Crin Antonescu. Am asistat la un gest unic, în ultimii 24 de ani, făcut de un om politic cu o poziție foarte puternică, foarte bine plasat, care a renunțat la toate acestea pentru a întări partidul. Prin decizia luată, Crin Antonescu a dovedit că pune interesul partidului și al României înaintea propriului interes și a propriei cariere politice”, afirmă Klaus Iohannis într-un comunicat.

Totodată, Iohannis a confirmat faptul că, potrivit statutului, a preluat interimar funcția de președinte al PNL până la Congres și a spus că la ședința Biroului Politic Central de luni s-au luat câteva „decizii de ordin administrativ” la propunerea sa, în ceea ce privește organizarea congresului din 28-29 iunie. Astfel, la congres va fi luată o decizie cu privire la apartenența PNL la PPE, „o temă foarte importantă, care va fi dezbătută prima dată în organizațiile județene”, a precizat el.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat că a făcut mai multe propuneri comisiei care se ocupă de modificarea statutului partidului, dintre care una extrem de importantă.

„Toate funcțiile eligibile să fie la alegere liberă, la propunerea mea. Nu se va merge pe listă, pe moțiune cu o listă, fiecare poziție, de președinte, vicepreședinte, secretar general, să fie ocupată prin competiție directă. Am propus să se renunțe la poziția de prim-vicepreședinte”, a declarat el, anunțând că a mai propus și să se mențină numărul de 31 de vicepreședinți, iar secretarul general să fie ales tot de congres. Iohannis a precizat că aceste propuneri și alte câteva au fost discutate și dezbătute, dar nu s-a luat o decizie.

 

Negocieri bune cu PDL

Pe de altă parte, Iohannis a spus că negocierile cu PDL, în vederea fuziunii, „decurg foarte bine”. „Astăzi (luni – 2.06) nu am luat niciun fel de decizii, suntem în negocieri (…) Este vorba de fuziune prin comasare, nu a fost vorba niciodată de o fuziune prin absorbție, sunt două partide sensibil egale, care pot fuziona doar prin voință comună”, a explicat acesta. „Personal, sunt convins că trebuie să găsim o variantă optimală pentru un mare partid de dreapta. Astăzi nu aș putea să vă spun care va fi finalul”, a mai declarat el.

Întrebat despre negocierile purtate, înainte de demisie, de Crin Antonescu cu Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Forței Civice, Klaus Iohannis a declarat că a fost vorba despre „o discuție bună”, dar nu cunoaște conținutul ei, pentru că „nu a existat nicio concluzie a discuțiilor care a fost comunicată de domnul Antonescu oficial”.

„E bine că a avut loc, vor exista și altele (…) A fost o discuție absolut legitimă, dar trebuie să facem diferența între discuții informale între lideri și discuții formale, care angajează partidul”, a subliniat el.

De asemenea, întrebat de jurnaliști dacă ar candida la prezidențiale, Klaus Iohannis a răspuns afirmativ, cu condiția ca cineva să îi propună acest lucru.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!