Antonescu şi Blaga reînvie Alianţa DA cu candidat unic la Președinție

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 mai 2014

Lucian Blaga si Crin Antonescu

Liderii PNL, PDL şi Forţa Civică se regrupează pe partea dreaptă în încercarea de a pune bazele unei alianţe electorale antiPSD în perspectiva alegerilor prezidenţiale, după ce toate previziunile electorale au fost date peste cap de alegerile de duminică, în care social-democraţii s-au impus categoric.

Conducerile PDL și PNL au decis miercuri să susțină un candidat unic la alegerile prezidențiale, în cadrul ședinței comune pentru formarea unui pol de dreapta puternic, capabil să facă opoziție PSD. Potrivit Ziare.com, este luată în calcul și o fuziune între cele doua formațiuni, însă acest lucru s-ar putea întâmpla atât înainte de prezidențiale, cât și după.

Primul pas spre reconciliere a fost făcut miercuri dimineața de PDL. Biroul Permanent Național al partidului a decis termenii și condițiile pe care delegația PDL urma să le impună la negocieri. PDL dorește un candidat unic la președinție, iar Vasile Blaga a spus că s-ar bucura dacă ar fi din partidul său. Totodată, liberalii au stabilit în cadrul Delegației Permanente data congresului extraordinar la care va fi aleasă noua conducere a PNL. Potrivit lui Klaus Iohannis, acesta va avea loc la finalul lunii iunie. El a mai anunțat că va candida la șefia PNL.

„Am luat decizia de a colabora împreună, de a avea un proiect împreună pentru România, de a avea un partid în viitorul apropiat. Există o voință politică pe care am confirmat-o azi împreună”, a declarat Crin Antonescu la ieșirea de la negocieri. El a continuat, subliniind că negocierile dintre PNL şi PDL privitoare la fuziune pleacă „în mod tacit” de la principiul parităţii, precizând că deocamdată nu se vorbeşte despre renunţarea la numele unuia dintre partide. „Nu renunţă nimeni la nimic, vreau să vă rog să înţelegeţi că în acest moment nu avansăm nici nume şi nici ipoteze, dar vă spun clar că cele două partide vor avea, vor susţine un candidat comun la Preşedinţie şi, în timpul cel mai scurt pe care ni-l impune deja un calendar raţional, noi vom face această evaluare, pe baza criteriilor, pe baza cercetărilor sociologice, pe baza tuturor evaluărilor, şi vom anunţa numele candidatului, evident. Nu are rost să vorbim acum de numele partidului când el va fi fuzionat, pentru că vă asigur că nu se va petrece o fuziune fără să ştim numele sub care fuzionăm”, a declarat Crin Antonescu.

Liderul PDL, Vasile Blaga a declarat și el că s-a decis împreună să existe un candidat unic la Președinție pe care își dorește, ca și președintele Băsescu, să-l voteze.

„Am stabilit că, de mâine, grupurile parlamentare dintre cele două Camere vor lucra împreună. (…) Băsescu a avut un rol extrem de important în ceea ce a însemnat parcursul statului român și suntem profund recunoscători. A avut un merit deosebit și la formarea PDL. Opțiunea lui a fost alta și am respectat-o. Dar de aici și până acolo, că nu avem voie să gândim cu capul nostru, este altă discuție. Nu îi cerem voie să acționăm într-o construcție cu PNL. Eu am fost mereu un om liber. Nu întotdeauna am fost de acord cu președintele”, a spus Blaga în emisiunea „Sub semnul întrebării” de pe B1 TV.

„Sper din tot sufletul să avem un candidat la prezidențiale la care și Băsescu să spună că îl va vota, dar atât”, a punctat liderul PDL, citat de EVZ. Acesta a precizat că dacă Traian Băsescu va ieși și va ataca noua unificare PNL-PDL, nu va fi niciun impediment în a continua proiectul conturat. El a mai precizat că legătura președintelui Băsescu cu PMP a fost „legală, dar imorală”. „Președintele a vrut să se vadă mult pe sticlă, pentru a ajuta PMP. Această legătură a fost legală, dar imorală”, a punctat președintele PDL.

 

Întâlnire Antonescu – Mihai Răzvan Ungureanu

Înainte de întâlnirea liderilor PNL-PDL, Crin Antonescu a avut o întâlnire cu preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a declarat, la final, că discuţiile pentru coagularea dreptei sunt într-o fază incipientă şi nu este vorba despre fuziuni, făcând un apel la liderii politici să fie „decenţi”.

„Suntem într-o fază incipientă, apelul meu către colegii noştri din partidele de opoziţie este de a nu pronunţa nume, de a nu mai livra atacuri dintr-o parte în alta, de a fi decenţi, respectând votul de duminică. Ceea ce ne trebuie în acest moment este un proiect pentru România, nu facem propuneri, nu ne autopropunem, nu vorbim despre nume de persoane, interesul nostru este în primul rând interesul naţional”, a spus Ungureanu.

Liderul FC şi-a exprimat speranţa că partidele din zona de dreapta sunt responsabile şi şi-au „învăţat lecţia din votul de duminică”. „Pe seama lucrurilor care s-au întâmplat, pe seama constatării dezastrului electoral, trebuie să facem ceva pentru a nu lăsa ţara în mâna PSD”, a mai afirmat Ungureanu.

 

Udrea, scoasă din calcule

Chiar dacă în ultima perioadă a lansat insistent în spaţiul public mesajul unificării partidelor de dreapta, Elena Udrea este lăsată deocamdată deoparte, scriu cei de la Adevărul. În calculele PNL, PDL şi FC cooptarea în această fază PMP într-o construcţie antiPSD este exclusă. Pe de o parte, din cauza respingerii acestei variante de către PDL, pe de altă parte şi a reticenţei lui Crin Antonescu care nu-şi doreşte nicio asociere cu Traian Băsescu în acest moment. Mai mult, în scenariul pe termen mediu, PMP ar putea oferi susţinere noii Alianţe şi prezidenţiabilului acesteia, fără a fi cooptat în structură.

Până atunci însă, pe Facebook, Elena Udrea a exprimat disponibilitatea PMP de a face parte din orice proiect al dreptei şi de a susţine orice candidat al acesteia. „Mişcarea Populară este gata să facă parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, acceptă orice iniţiativă de unificare indiferent din partea cui vine. Va susţine chiar orice candidat care poate să învingă candidatul PSD, fără să importe din ce partid face parte”, scrie Udrea, sceptică însă că o astfel de iniţiativă se va formaliza.

Motivul, spune ea, „incapacitatea politicienilor de a genera un proiect comun, dublată de frustrările şi parti pris-urile jurnaliştilor şi analiştilor de dreapta, care fac exact ce critică la liderii politici: unitatea dreptei, dar cum vrem noi şi în jurul cui vrem noi”.

„Decât să rămânem înţepeniţi în supărări din trecut e mai important să fim uniţi”, a susţinut ulterior Udrea, care este de părere că „nu există proiect care să ia 51% la alegeri fără electoratul lui Traian Băsescu”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!