Antonia Nae, designer român premiat în UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 29 iunie 2016

Londra_Antonia Nae_London Graduate Fashion Week_rochia castigatoare

Avem încă un motiv să fim mândri că suntem români! Antonia Nae, o tânără de loc din județul Buzău, a făcut senzație la „London Graduate Fashion Week”, unde a și câștigat primul loc la secțiunea „Lipsy, the best red carpet dress award competition” cu o rochie neagră, realizată manual. Antonia a absolvit recent facultatea University of East London, secțiunea Fashion Design, iar faptul că s-a făcut remarcată atât în perioada de studii, cât și la evenimentul care a marcat încheierea perioadei de școlarizare i-a adus o mulțime de oportunități. De remarcat ar mai fi că presa de profil, și nu numai, din Marea Britanie a scris despre talentata româncă și a publicat fotografii cu rochiile create de aceasta.

Antonia a acordat un interviu pentru Diaspora Românească în cadrul căruia a dezvăluit ce înseamnă ca la 18 ani să pleci la studii într-o țară străină, dar și care sunt beneficiile de care ai parte atunci când alegi să te dezvolți profesional într-un mediu care are ce să-ți ofere.

 

După muncă și răsplată

În urmă cu cinci ani, Antonia Nae părăsea România și se îndrepta plină de speranțe spre facultatea de Fashion Design din Londra. Anii de studiu nu au fost deloc ușori, dar ambiția pe care a avut-o a ajutat-o să termine cu bine ce a început, ne povestește Antonia:

 „Cred că îți trebuie o anumită doză de curaj ca după terminarea liceului să pleci la studii în străinătate. Nu este deloc ușor să fii departe de familie și să te stabilești într-un loc în care, cel puțin la început, nu ai niciun prieten.

Când am început eu studiile la University of East London, specializarea Fashion Design, au mai fost câțiva tineri români, însă niciunul nu a reușit să obțină diploma de absolvent. Mulți au fost atrași de distracțiile pe care ți le oferă un oraș atât de mare și de frumos cum este Londra. Nu a fost și cazul meu! Vă mărturisesc sincer că în cei cinci ani de studiu eu nu am știut ce înseamnă să pierzi nopțile prin cluburi. În locul distracției, preferam să desenez modele de rochii și să pregătesc cât puteam de bine temele date de profesori și, zic eu, rezultatele nu au întârziat să apară.

Pentru că eram absolventă a unui profil de filologie, și nu a unuia în domeniu, primul an de studii la University of East London a fost unul de pregătire. Toți cei înscriși au avut ocazia să învețe despre fashion, desen, arhitectură, textura materialelor etc. Au urmat încă trei ani de cursuri, iar ultimul a fost de internship, acesta din urmă fiind și cel mai important.”

—————————————

„Am ajuns să studiez la Londra fiindcă familia m-a împins de la spate. Când a văzut că pasiunea pentru fashion nu este doar un moft de adolescentă, mama mi-a zis: «Dacă vrei să faci ceva serios în acest domeniu, trebuie să studiezi și să lucrezi în Anglia sau Italia. În România riști să devii o simplă croitoreasă.»”

—————————————

 

Kate Middleton și Rihanna, îmbrăcate de Antonia

Așa cum se aștepta, în Marea Britanie Antonia a avut șansa nu numai să acumuleze informații despre domeniul în care a studiat, ci să le și pună în practică. Asta a ajutat-o foarte mult să se dezvolte profesional, mărturisește tânăra:

„În ultimul an am avut șansa să lucrez în cadrul a două companii de profil. Prima era o firmă destul de mică, unde trebuie să recunosc că nu am fost primită chiar cu brațele deschise. Știm cu toții cum se comportă, de cele mai multe ori, persoanele cu experiență cu cele fără. Nici eu nu am făcut excepție, dar asta m-a ambiționat și mai tare să le dovedesc că îmi doresc să învăț tot ce se poate în acest domeniu. Așa s-a făcut că patroana acestei companii, care la început s-a arătat sceptică în privința mea, mi-a acordat tot mai multă încredere, iar eu am avut ocazia să pun în practică tot ce învățasem în facultate. Am învățat să cos, să fac tipare și, contrar politicii acestei firme, am început să fiu plătită pentru munca mea.”

—————————————

„Experiența dobândită mi-a fost extrem de utilă când am început practica la cea de-a doua companie, una mult mai mare. Acolo, timp de șase luni, echipa din care am făcut parte a creat rochii superbe, majoritatea dintre ele pentru celebrități. De exemplu, am lucrat la rochii pentru Kate Middleton, ducesa de Cambridge, Oprah Winfrey sau Rihanna. A fost o experiență minunată, care nu a făcut altceva decât să îmi confirme că aceasta este cariera pe care vreau să o urmez.”

—————————————

 

„London Graduate Fashion Week”, momentul culminant

La sfârșitul anilor de studii, studenții facultăților de modă din Marea Britanie au oportunitatea de a-și demonstra talentul în cadrul unor prezentări de modă care poartă semnăturile lor. Aproximativ 1.000 de tineri au participat anul acesta la ceea ce poate fi denumită Săptămâna modei, a absolvenților. Printre cei remarcați și premiați de organizatori, s-a aflat și românca Antonia Nae.

„La «London Graduate Fashion Week» am câștigat primul loc la secțiunea «Lipsy, the best red carpet dress award competition», cu o rochie care, în opinia juriului, ar fi potrivită pentru a fi purtată pe covorul roșu (clock pe imaginea de mai sus, rochia din dreapta). Nu știu exact care au fost criteriile de selecție, însă, în momentul în care mi-au înmânat premiul, mi-au spus că a contat cel mai mult faptul că a fost o rochie lucrată manual. Ce-i drept, am muncit enorm pentru ca această colecție să fie gata la timp și să arate așa cum mi-am dorit. De exemplu, la rochia care mi-a adus acest minunat premiu am lucrat patru săptămâni, iar pentru a coase trena am avut nevoie de alte trei săptămâni.

Nu mai vorbim de efortul financiar depus. Studenții englezi au primit pentru ultimul an de studiu câte 11.000 de lire sterline, din care au avut posibilitatea să își susțină financiar și această prezentare de modă. Noi, ceilalți, ne-am descurcat cum am putut. Eu am avut norocul că, și de această dată, m-am putut baza pe părinții mei, care cred în visul meu de a deveni un designer cunoscut atât în țară, cât și peste hotare. Cu siguranță, greul abia acum începe, dar eu iubesc ceea ce fac, iar asta mă va determina să trec peste orice limite…”

—————————————

Londra_Antonia Nae_London Graduate Fashion Week_rochii

„De mică am fost fascinată de acest domeniu, iar prin faptul că am absolvit o facultate de Fashion Design mi-am îndeplinit cel mai mare vis.

Rămâne de văzut ce îmi va rezerva viitorul. Deocamdată, am primit câteva oferte de muncă, iar unele case de modă s-au oferit să îmi închirieze rochiile sau chiar să le achiziționeze cu scopul de a le vinde, la rândul lor.”

—————————————

 

Antonia: „Sper să îmi deschid propria casă de modă”

Acum că a terminat cu brio cursurile de Fashion Design, Antonia Nae se declară pregătită să facă față tuturor provocărilor pe care le va avea pe plan profesional. Are planuri mari, iar din ele face parte, așa cum ne-am fi așteptat, și România. „Este țara mea și o iubesc. O voi promova cât se poate de mult”, a mărturisit emoționată tânăra.

„După «London Graduate Fashion Week» mi s-au întâmplat o mulțime de lucruri frumoase. Premiul oferit la categoria câștigată de mine a venit din partea companiei Lipsy. Însă nu cele 1.000 de lire sterline, din care mie mi-au revenit 750, iar universității 250, au fost importante pentru mine, ci faptul că mi-au oferit un job. De asemenea, prima firmă în care am făcut practica mi-a făcut o ofertă de colaborare. În plus, numeroși fotografi mi-au cerut să le împrumut rochiile pentru a le folosi la ședințele lor. Poze cu rochiile au apărut în presa britanică, în special în cea de profil, cum ar fi Vogue. Toate acestea mi-au dat încrederea de a merge mai departe, de a continua ce am început pentru că drumul meu abia se deschide.

Mi-ar plăcea ca în viitor să am propria mea casă de modă. Cu siguranță voi încerca să îmi îndeplinesc acest vis aici, unde am și studiat, pentru că oportunitățile sunt cu mult mai multe decât în România, dar cu timpul voi încerca să îmi extind proiectul și în țară. Oricum, de fiecare dată voi face tot ce pot pentru a promova țara noastră. De exemplu, pentru această colecție m-am inspirat din Delta Dunării. Practic, prin creațiile mele, cu teme gotice și punk-rock, am arătat lumii un colț din România. Așa voi proceda de fiecare dată. Avem o țară frumoasă, cu oameni talentați, iar asta merită dezvăluit tuturor!”, a mai precizat Antonia.

Creațiile tânărului designer Antonia Nae pot fi admirate accesând site-ul http://www.antonianae.com/.

—————————————

„În viitor vreau să mai fac un master în design vestimentar, dar vreau și să reușesc să închei colaborări cu case de modă renumite. Ca în multe alte domenii, și în fashion experiența face din tine un bun profesionist.”

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!