Anual, mii de cazuri de autism la copii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 aprilie 2015

Peste 3.200 de cazuri noi de tulburări din spectrul autist la copii au fost înregistrate în 2013, iar în 2012 erau 6.800 de pacienţi, dar numărul ar putea fi mult mai mare, potrivit ministrului sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„Unu din o sută de copii se nasc cu tulburări din spectrul autist. În 2013 au fost peste 3.200 de cazuri noi, iar la nivel naţional, în 2012, erau înregistrate în total 7.800 de cazuri. Estimările noastre sunt că numărul este mult mai mare. De aceea insistăm pe depistarea timpurie, care creşte cu 50% şansele de recuperare a copilului”, a spus ministrul sănătăţii, la o conferință de specialitate, informează Mediafax.

 

Primele simptome

Primele simptome ale unei suferinţe din spectrul autist pot fi sesizate la copilul care nu-şi priveşte mama în ochi, ci o „şterge” cu vederea, nu se luminează la faţă când o vede şi nu reacţionează când este strigat pe nume, a declarat pentru Mediafax medicul Luminiţa Mihai de la Spitalul Gorgos.

„Când ar trebui să se îngrijoreze mama? Foarte devreme, când încă nu a împlinit un an copilul. Faptul că nu priveşte în ochi mama care vine spre el să-l prindă în braţe, o «şterge» cu privirea, cum zicem noi, nu răspunde cu acea faţă luminoasă când o vede, în momentul când mama îl strigă (la vârsta de şapte-nouă luni), copilul nu reacţionează la nume. De obicei, când se aude strigat, copilul întoarce capul stânga-dreapta. Apoi, se vede mai bine la un an – un an şi un pic, când copiii rămân în jocul lor şi nu reacţionează. Stau singurei într-un colţ de cameră, iar pe părinţi nu-i deranjează că sunt singuri. Au jocuri stereotipe, numai într-un anumit fel se joacă”, a explicat medicul, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, la 2 aprilie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!