Anul 2015: salarii înghețate, fără prime sau tichete de masă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 decembrie 2014

Guvernul va interzice şi anul viitor acordarea premiilor, tichetelor de masă şi primelor de vacanţă către bugetari şi va continua să răsplătească munca suplimentară efectuată de aceştia peste durata normală a timpului de lucru, inclusiv în weekend şi de sărbători, doar cu timp liber, nu cu bani.

Mai mult, salariile bugetarilor de anul viitor vor fi îngheţate la nivelul de la finele acestui an. Excepție vor face profesorii, ale căror salarii vor fi majorate în două tranşe, cu „până la 5%” din martie şi tot cu „până la 5%” din septembrie, dar în anumite condiţii, şi angajaţii din sănătate. Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență obținut de Mediafax.

Prin excepţie, vor putea fi acordate premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale, pentru elevii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale pe obiecte de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia.

În ceea ce privește salariile, valoarea de referinţă din Legea salarizării bugetarilor, pe baza cărora sunt calculate acestea, va fi îngheţată şi anul viitor la 600 lei, relevă proiectul obţinut de Mediafax.

 

1,2 milioane de bugetari

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, cei aproape 1,2 milioane de angajaţi din sistemul bugetar au în continuare o pondere foarte importantă – de 26% – în efectivul total al salariaţilor din economie, în ciuda promisiunilor de eficientizare a instituţiilor de stat făcute de către guvernanţi.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor înseamnă 21% din bugetul consolidat şi 7,5% din PIB. Numărul de bugetari a scăzut cu 15% de la finalul lui 2008 (după „moştenirea” lăsată de guvernul Tăriceanu, în timpul căruia numărul de bugetari a ajuns la un nivel record, de până la 1,4 milioane de persoane) până în prezent.

Însă restructurarea sistemului de stat a fost o consecinţă a blocării angajărilor în timpul guvernării Boc, având în vedere că în 2009, în urma negocierilor cu FMI, guvernul a decis să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacante. Regula, menţinută până în toamna anului 2012, a permis reducerea a circa 200.000 de posturi din rândul personalului bugetar (adică 15% din total). De atunci însă, numărul de bugetari s-a menţinut aproape constant, regula aplicată fiind de „1 la 1”, adică o nouă angajare pentru fiecare post vacantat, mai arată analiza Ziarului Financiar.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!