Anul 2016, posibil vârf de creștere economică

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 decembrie 2015

Creșterea economică de anul viitor, de 4%, ar putea reprezenta un vârf, urmând să se atenueze în 2017, probabil spre 3,5%, având în vedere că lipsesc investițiile, în special cele publice, iar creșterea bazată doar pe consum nu este sustenabilă pe termen lung, apreciază președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

„Ne așteptăm la o creștere economică de 3,7% anul acesta, iar anul viitor la 4%. Consider că anul viitor e un an deosebit. Avem o manifestare destul de puternică a stimulilor fiscali, partea de reducere de TVA va avea apogeul anul viitor, cu scăderea cotei generale de la 24% la 20%”, a afirmat Dumitru, într-o conferință, potrivit Mediafax.

El nu vede o creștere de 4% care să se repete și în anii următori, în lipsa investițiilor, destul de slabe, iar potențialul de creștere economică nu s-a îmbunătățit.

„Spre exemplu, Comisia Națională de Prognoză vede o creștere economică care se duce spre 5% anii viitori și o creștere a PIB-ului potențial de peste 4% la un moment dat. Mie mi se pare un lucru foarte puțin plauzibil, pentru că nu am avut investiții. Nu s-a văzut o țară în lumea asta care să crească à la long doar prin consum”, a mai spus Ionuț Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal consideră că, în lipsa investițiilor, în special a celor publice, anul 2016 ar putea reprezenta un vârf în ceea ce privește creșterea economică, urmând în anul 2017 o atenuare, probabil spre 3,5%.

„Mesajul este că 4% creștere economică este deja prea mult pentru contextul economic în care ne aflăm în momentul de față”, a conchis Dumitru.

Pe de altă parte, el a mai atras atenția că noul guvern, cu mandat de un an, ar trebui să se concentreze pe doar câteva proiecte clare, în special pe îmbunătățirea colectării taxelor, prin accelerarea programului cu Banca Mondială, o mai mare transparență și eficiență în cheltuirea banilor publici.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!