Anunt important pentru romanii din Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante pe data 10 ianuarie 2014

 

Mult-ravnitul drept de munca este al nostru!

S-a intamplat incepand cu 1 ianuarie 2014, cu o intarziere de nu mai putin de sapte ani…

Mai ramane sa se gaseasca locul de munca. Nu o fi cea mai simpla incercare prin care trebuie sa se treaca, dar cel putin nu mai sunt alte obstacole. Ah da, printre piedici mai raman totusi limba engleza, care ar fi bine sa fie cunoscuta cat mai indeaproape, ar mai fi si acel National Insurance Number si altele, in functie de situatie. In final, nimic sanatos nu se poate obtine fara un minimum de efort.

Dar stai, romane! Inca nu te bucura peste masura! Oare statutul romanului de victima a retoricii electorale a politicianului britanic, imaginea deplorabila a romanului cu care ne-a invatat presa britanica, tratamentul uneori de-a dreptul revoltator pe care ni l-au aplicat autoritatile si nu numai, sa se fi sters miraculos la 1 ianuarie 2014?!

Romanii sunt instiintati acum ca nu mai este nevoie de vreun card – galben, albastru sau de alta culoare. Ca nu ni se mai cere nimic. Se poate insa obtine, in mod optional, un certificat de inregistrare care sa ateste dreptul romanului la munca in Marea Britanie. Suna uluitor de asemanator cu explicatiile ce se dadeau la 1 ianuarie 2007, cand venea vorba de cardul galben.

Cardul galben era optional, nu obligatoriu. Multi romani, in special cei care avusesera statut de sedere ilegala in Marea Britanie pana la 31 decembrie 2006, s-au grabit sa-si ceara acest document, fie el si optional. A avea acest card in mana la dadea certitudinea ca pot sta legal in UK si ca au drept de self-employment. Au realizat ca prin acest card alti membri ai familiei aveau posibilitatea de a obtine cardul albastru, ce conferea dreptul de munca. Si lucrurile au mers ca pe roate in 2007, obtinerea cardului galben fiind aproape o formalitate. Mai apoi, insa, si cu precadere odata cu aparitia crizei economice, cardul galben devenea din ce in ce mai greu de obtinut, pe masura ce era cerut tot mai frecvent – pe santier, la banca etc. Era ca si cum acest card era obligatoriu. Insa el era optional!

Acest certificat de inregistrare optional de care i se vorbeste romanului ar putea sa faca jocul impotriva romanului in continuare. Ce va fi daca, in timp, cetateanul roman va avea nevoie de acest certificat ca sa intre pe un santier, ca sa deschida un cont bancar, sa fie acceptat de un angajator sau altul?

Acest certificat optional, odata dobandit si depozitat in buzunar, care atesta dreptul de munca al titularului in Marea Britanie, inseamna siguranta, a fi in control! Inseamna a fi precaut… Si cu cat se obtine mai rapid, atata timp cat eliberarea lui este mai mult sau mai putin o formalitate, cu atat mai bine.

Pentru mai multe informatii, STASS va sta la dispozitie.

STASS. Tel 020 8432 9555.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

3 pareri la “Anunt important pentru romanii din Marea Britanie”

 1. adinanadina Spune:

  Buna ziua,ma bucur sa aflu mai multe despre viata in Marea Britanie.m-ar interesa mai multe despre actele necesare pt casatorie,la primarie si la biserica.Va multumesc

 2. liviu doncaster Spune:

  Un articol despre teparii cu locuri de munca se poate?

 3. laurentiu marian Spune:

  VOTATI !!! Trimiteti scrisori cu confirmare de primire catre Biroul Electoral Central, continand votul vostru… Nu cred ca vor mai putea sa spuna ca nu l-au primit. Doamne-Ajuta !!!
  Cu deosebita consideratie,
  Laurentiu MARIAN

Spune-ti si tu parerea!