AOLEU, ACTELE MELE!

Articol publicat in sectiunea Acte, Reportajul săptămânii pe data 14 aprilie 2013

Diaspora romaneasca_Aoleu, actele mele

Pierderea actelor nu e nicicand placuta. Pierderea lor intr-o alta tara decat cea ai carei cetateni suntem, nici atat. Pentru unii, pierderea lor inseamna timp investit pentru procuri, imputerniciri, vizite in Romania, stat la cozi, completat de formulare. Pentru altii, pierderea actelor isi… pierde din importanta daca evenimentul include si altceva decat neatentie.

Cititi in reportajul nostru povestea a doi romani care au patit-o ca in filme. Pentru ei, faptul ca au scapat nevatamati este cel mai important lucru. Desi inca nu si-au recuperat toate actele, iar de banii pierduti nu au vesti, ei au luat totul de la inceput si se bucura ca inca sunt capabili sa munceasca. Singurul lucru pe care ni-l cer este sa nu facem opriri noaptea in Ungaria…

Mai aflati si unde se duc actele noastre pierdute si ce recomandari face serviciul consular al Ambasadei pentru romanii aflati pe teritoriul Marii Britanii.

 

 

Patanii, peripetii

 

Cui ii place birocratia? Daca exista persoane carora completarea formularelor si datul declaratiilor le face placere, acestea nu sunt, cu siguranta, printre cele care si-au pierdut la un moment dat actele. Momentele de neatentie sau, pur si simplu, conjuncturile nefavorabile pot duce, in unele cazuri, la un adevarat calvar. Daca persoana si-a pierdut toate actele de identitate, ii va fi foarte greu sa dovedeasca cine este, pentru a putea face primul pas spre confirmarea identitatii de catre autoritati. Daca acest lucru se intampla intr-o tara straina, atunci lucrurile se complica si mai mult.

Cetatenii care locuiesc intr-o tara straina sunt expusi unei batai de cap mai mari daca isi pierd documentele importante. „Am pierdut carnetul de conducere si buletinul intr-o zi foarte agitata, aveam extrem de multe de facut. Nici acum nu imi dau seama cum s-a intamplat. Nu mi-am facut prea multe griji pentru buletin, urma sa plec in tara de sarbatori, am zis ca il fac in Romania. Carnetul, insa, imi trebuia pentru ca am de condus zilnic. A trebuit sa imputernicesc pe cineva in tara, care sa mearga la politie sa declare ca l-am pierdut. Asta a durat cel mai mult. Apoi, de acolo au emis o dovada ca am avut carnet de conducere valid, cu care eu aici, cand am primit-o, m-am dus la DVLA si am aplicat de carnet de conducere englezesc”, ne-a povestit Ioana D., o romanca ale carei probleme dupa pierderea actelor s-au rezolvat relativ usor.

O alta romanca a fost victima unor hoti, care urmareau sa gaseasca bani, dar in schimb, au gasit doar documente: „Am fost la Festivalul Notting Hill din Londra si in inghesuiala aceea, mi-au furat portofelul. El era cam gros, un model «vintage», dar nu mai erau bani in el, cheltuisem toti banii cash la festival. Ghinionul hotului, n-a avut decat trei lire sa cheltuiasca… Ghinionul meu, ca am avut toate actele in el…”, ne-a relatat Anamaria C., careia i-au trebuit mai bine de cinci luni sa si le refaca.

 

Cand pierderea actelor isi pierde din… impact

Toti cei care au trecut prin experienta pierderii actelor au avut de-a face si cu situatii complicate, incomode, stresante, care au fost fie cauza, fie efectul pierderii lor. Fie ca le-au pierdut intr-un loc aglomerat, fie ca le-au uitat undeva si nu mai sunt de gasit, bataia de cap pe care pierderea lor o implica este comparabila cu gravitatea situatiei in care s-au aflat la momentul respectiv. Exista si cazuri unde aceasta regula nu se aplica: furtul. Sau jaful.

Doi romani au trecut printr-o patanie pe care nu o mai doresc nimanui. In acele momente, pierderea documentelor parea ceva infim pe langa pericolul in care se aflau. Grija pentru siguranta proprie a fost cea care a preluat controlul. In luna mai 2011, intr-o calatorie cu masina de la Londra spre Romania, sotii Liliana si Constantin Raduica au facut o oprire pe care acum o regreta, la Gyor, in Ungaria.

„Era ora 12-1 noaptea, sambata spre duminica. Eram dupa doua zile de drum, am oprit intr-o parcare. Ne-am dus pe rand la toaleta si cand era sa plecam, a venit un baiat asa la 28-30 de ani, cu vesta reflectorizanta, sa ne spuna ca nu avem voie sa stam acolo. Noi oricum eram pe picior de plecare. Baiatul a mai zabovit ceva momente, noi am pornit cu masina”, isi aminteste Constantin Raduica.

Abia peste cateva minute si-au dat seama ca baiatul cu vesta reflectorizanta le intepase cauciucul rotii din spate si acum aveau pana: „Dupa cativa kilometri am simtit ca masina merge prost, sotia s-a speriat, a crezut ca am atipit la volan. Am vazut ca masina intra intr-o miscare ciudata, n-a durat mai mult de un kilometru si ne-am dat seama ca avem pana. Masina s-a oprit exact sub un pod. A trebuit sa dau bagajele jos din masina ca sa pot sa scot roata de rezerva. Nu se vedea nimic, era bezna, fiindca eram chiar sub pod. Eram si obosit, si nervos, am rugat sotia sa vina cu o lanterna, sa vina cu telefonul sa imi lumineze. Sotia venea cu telefonul in mana si cu geanta pe umar sa imi faca lumina la roata. Intre timp, cineva a venit, a impins-o, i-a tras geanta si a urcat peste podul acela, de atunci incolo nu l-am mai vazut”, ne povesteste Constantin Raduica.

————————————–

„Nu se vedea nimic, era bezna, fiindca eram chiar sub pod. Am rugat sotia sa vina cu telefonul sa imi lumineze, sa pot sa schimb roata. Sotia venea cu telefonul in mana si cu geanta pe umar. Intre timp cineva a venit, a impins-o, i-a tras geanta si a urcat peste podul acela. Eu strigam la ea: «Hai, mai Lili, cu telefonul sa schimb geanta asta», sotia striga «geanta, geanta!!!», si eu ziceam «da, geanta vreau s-o schimb!». Aveam 4.000 de lire acolo si absolut toate actele noastre; banii erau pentru copii, erau la facultate, voiam sa-i ajutam.”

Constantin Raduica

————————————–

 

Hotii: trei albanezi. Ancheta: inca deschisa

„Am fost la politie atunci noaptea, s-a deschis ancheta. Am tinut legatura cu autoritatile din Ungaria printr-un vames de la Cenad, care mi-a spus ca i-au prins pe hoti, erau trei albanezi. Tot el m-a anuntat la un moment dat ca au gasit 1.500 de lire din acei bani. Cei pe care i-au prins au declarat ca luasera banii in noaptea aceea de la o masina brec alba, cum aveam noi. Am fost si la Budapesta atunci, gandindu-ma ca voi recupera macar cei 1.500 de lire. Dar m-am bucurat degeaba, nu mi i-au dat nici pe aceia. Au spus ca doar in cazul in care se termina ancheta ii pot lua, dupa ce ii judeca pe hoti. Doi ani au trecut de atunci, ancheta este inca deschisa. Am luat legatura si cu Ministerul de Externe din Romania si, intr-adevar, inca se judeca, inca e pe rol procesul”, a adaugat barbatul din Severin.

„Eram aproape de casa atunci, am mai fi avut cateva ore de condus. Acasa, in Severin, ar fi trebuit sa ajungem in jur de 7 dimineata, dar de unde, noi abia a doua zi la amiaza am plecat de la politie. Ne-au pus sa facem declaratii, ne-au luat pe rand; am fost si la ambasada romana din Budapesta, sa vedem daca avem nevoie de ceva documente ca sa trecem granita spre Romania, dar a fost suficient procesul verbal de la politie. Pentru noi a fost o trauma foarte mare, si pe mine m-a atins, dar pentru sotie a fost si mai rau, nici nu ne-au cunoscut acasa cand am ajuns, asa schimbati la fata eram dupa acest eveniment”, ne-a explicat Constantin Raduica.

La momentul respectiv si presa romaneasca a relatat cazul sotilor Raduica: „Am facut si o filmare pentru o televiziune, dar nu pentru publicitate, ci ca sa afle si alti romani si sa stie sa se pazeasca. Sfatul nostru este sa nu opreasca in Ungaria cat sunt la drum cu masina, mai ales pe timpul noptii. Noi multumim lui Dumnezeu ca n-am patit nimic mai rau. Politia ne-a comunicat ca cei care ne-au jefuit erau foarte periculosi, erau intr-o grupare care nu numai jefuia, dar avea si omoruri la activ. Chiar daca am avut ghinionul asta, ne bucuram ca avem putere sa muncim in continuare. Banii vin si se duc, dar sanatatea nu are cine sa ti-o dea inapoi”, a conchis romanul.

 

Au refacut actele, doar „blue-card”-ul pare irecuperabil

Pe langa bani, in geanta sotiei erau si toate actele celor doi: buletine, pasapoarte, permise de conducere, certificatul de la Home Office („blue card”) al sotiei. „A trebuit sa le refacem pe toate. Pasapoartele, buletinele si permisele de conducere am putut sa le refacem in Romania, noroc ca eram in drum spre tara. Și bine ca am putut ajunge, ca mai aveam eu in portofelul meu vreo 300-400 de euro cu care ne-am descurcat pana la destinatie”, ne-a relatat Constantin Raduica.

Daca problema actelor de identitate si a permiselor de conducere s-a rezolvat relativ usor, povestea „blue card”-ului este mai complicata. Dupa o perioada de la incident, sotii s-au intors in Marea Britanie si au aplicat din nou la Agentia Nationala pentru Frontiere (UKBA), pentru a obtine „blue card”-ul permanent pentru amandoi. Pana la acea data, sotia detinea cardul care permite angajarea („blue card” temporar) obtinut prin dependenta de sot, care derula activitati pe cont propriu si detinea cardul galben de „self-employed”. Aplicatia noua prin care amandoi sotii urmau sa primeasca dreptul de angajare a fost refuzata.

„La un an si jumatate dupa ce sotia a lucrat pe «blue card», am aplicat si eu. A venit raspuns negativ. Ulterior, la insistentele noastre de a recupera macar cardul sotiei, i-au trimis o scrisoare unde spuneau ca daca achita 80 de lire, ii vor trimite cardul initial. Sotia a platit si banii aceia in octombrie 2012, dupa ce ne-am intors dintr-o alta calatorie in tara, dar «blue card»-ul, nicaieri. De atunci a folosit doar copia dupa initialul card albastru, noroc ca sotia are obiceiul sa faca copii la toate actele”, ne mai informeaza Constantin Raduica, patitul care alege totusi sa vada partea plina a paharului.

 

————————————–

Pierderea actului de rezidenta

 

Pentru cetatenii europeni care au primit deja actul de rezidenta permanenta si au avut nenorocul sa-l piarda, lucrurile nu stau foarte rau. Este necesara trimiterea formularului de aplicatie din nou (fara documentele suplimentare cu care v-ati demonstrat statutul), impreuna cu o scrisoare in care se explica circumstantele reaplicarii. In cazul in care documentul a fost furat, este necesara si raportarea acestui fapt la politie.

 

Pierderea certificatului de inregistrare de la Home Office

Primul pas este raportarea pierderii/furtului la politie. Numarul de referinta sau procesul verbal primit de la politie va trebui inclus in scrisoarea catre Home Office.

Practic, aplicatia trebuie refacuta de la zero. Daca ati avut „card galben” pentru activitati pe cont propriu, trebuie sa dovediti ca inca aveti acest statut. Vor trebui trimise declaratii de venit, facturi si extrase de cont bancar. Daca l-ati obtinut pe baza angajarii (card albastru), trebuie sa dovediti ca inca va exercitati acest drept. Daca l-ati obtinut prin dependenta de o alta persoana, atunci acea persoana trebuie sa arate ca inca are statutul cu care v-a sustinut la prima aplicatie.

Este necesara si retrimiterea actului de identitate in original, alaturi de o scrisoare in care sa explicati motivul reaplicarii.

Adresa la care se trimit aceste acte este: UK Border Agency, BaRC, PO Box 4160, Sheffield, S1 9DZ; reprezentantii UKBA recomanda trimiterea unei scrisori recomandate („recorded delivery”).

————————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

10 pareri la “AOLEU, ACTELE MELE!”

 1. PARVU ANA ELENA Spune:

  IN DATA DE 24/03/2015 AM PIERDUT GEANTA CU TOATE ACTELE DIN ROMANIA SI DIN UK , AM FOST LA POLITIE MI-AU ZIS SA MERG LA AMBASADA AM FOST SI LA GARAJE LA AUTOBUZE ….NIMIC…DESII DACA LE-AR PASA AR PUTEA PRIVI PE INREGISTRARILE VIDEO DIN AUTOBUZ STIIND ORA EXACTA CAND M-AM URCAT SI COBORAT DIN AUTOBUZ, DAR NIMIC! ACUM SUNT UN ZERO BARAT NU M-AI EXIST …IN SOCIETATE NINO IL MAI POT OBTINE? CARDUL BANCAR L-AM INCHIS…SI IN REST? SUNT FIUL PLOII SI NICI O AUTORITATE NU TE BAGA IN SEAMA …PROBABIL SE GANDESC CA ESTI PROST DE UITI GEANTA DAR FACAND NAVETA IN FIECARE ZI DE LA 5 DIM SI AJUNGAND ACASA LA 22 SEARA FUGIND DIN AUTOBUZ IN AUTOBUZ…CREDETI-MA NU ESTE USOR!!! AJUTORRR CE SA FAC !?

 2. Lorena Spune:

  Ar trebui sa fie mai multa cooperare din partea Ambasadei Romane in UK. Sunte sute de cazuri in care romanii si-au pierdut actele si asteapta si luni de zile pentru altele noi. In timpul asta sunt blocati efectiv in alta tara, majoritatea fara bani si poate fara un loc unde sa stea. Asta nu este corect. Asta nu inseamna ca sistemul romanesc funtioneaza peste hotare. Si asta nu inseamna sa iti sprijini compatriotii. Inca o data Ministerul Afacerilor Externe ar trebui sa schimbe ceva. Macar in 2016.

 3. neagu Spune:

  miam pierdut permisu an uk si deja mia venit o amenda de viteza dar nam masina si nam condus niceodata an anglia ma poate ajuta cineva xu detali

 4. neagu Spune:

  cineva cred cal foloseste pentru asigurare aici ce pot sa fac an acest caz sa ma duc la politie

 5. Oleg Spune:

  Buna spunetimi va rog frumos ce pot sa fac am perdut pasaportul ro al copilului in UK ce pot sa fac cum e procedura mai departe suntem cetateni ai RM. Pot pleca in tara doar cu mitrica si dovada de cetatanie?

 6. Claudia Spune:

  Sora mea si a pierdut geanta împreună cu aproape 20mii euro intr un refugiu pe teritoriul Frantei. Am mai avea vreo sansă sa recuperăm banii, adică politia din românia sa i a legatura cu politia din franta si să se verifice camerele de supraveghere din zona respectivă pentru a putea vedea de catre cine a a fost luată. Sau dacă cineva a gasit o si a dus o la politia din franta urmează să ne contacteze cineva s au noi trebuie sa cerem acest lucru. Va multumim!

 7. Chirea Florică Titi Valentin Spune:

  România.va rog un Nr de la dvla pe care pot suna din romania.miau pierdut permisul mulțumesc

 8. Cristina Spune:

  Buna ziua. Detin Blue card, registration certificat inca din anul 2009. Dupa ce m-am casatorit anul trecut, cei de la ambasada au putut sa-mi elibereze dor pasaport temporar si m-au sfatuit sa-mi updatez blue cardul cu numele nou de familie pentru a putea aplica de pasaport biometric. A mai trecut cineva prin aceasta situatie, stiti cum as putea cere updatarea numelui pe blue card dupa casatorie? multumesc.

 9. Mihail Sterletchi. Spune:

  Buna am pierdut pasaportul in orasul Liverpool ce documente îmi trebuie sa strîng si daca e posibil de facut la manchester în ambasada româniei mulțumesc mult de orice info8.

 10. Vasile Rezmives Spune:

  Buna ziua
  As vrea sa știu dacă politia din UK (Liverpool) îmi poate retine actul de identitate?

  Actul se afla la ei de m-ai bine de noua luni de zile, asta în urma percheziții la adresa unde locuiesc în prezent.Este normal sa îmi retina atât de mult actul de identitate?
  Nu știu ce sa fac în acest caz, îmi puteți da mai multe informați va rog
  Va multumesc

Spune-ti si tu parerea!